Doina Cornea: “Eu am această credinţă, că n-am luptat degeaba”…
Spusele de mai sus îi aparțin luptătoarei anticomuniste Doina Cornea, care s-a stins din viață vineri, la vârsta de 88 de ani. "A plecat dintre noi spre o lume în care nu va mai fi obligată să protesteze doamna Doina Cornea, fiinţa cea mai fragilă şi cea mai puternică forţă morală din România ultimelor două decenii ale secolului XX. E a fost, singură, societatea civilă a unei ţări care nu cunoştea încă definiţia acestei noţiuni şi timp de două decenii ea ne-a ţinut locul tuturor în faţa Europei şi a lumii întregi. Dumnezeu, în care credea cu fervoare, s-o răsplătească şi să-i dea odihna pe care o merită", a declarat Ana Blandiana pentru Agerpres.
Publicistă, traducătoare, dascăl, şi opozant al regimului comunist, Doina Cornea a rămas în conştiinţa românească drept un simbol al luptei împotriva regimului totalitar al lui Nicolae Ceauşescu. În 1982, Doina Cornea trimitea prima ei scrisoare postului de radio Europa Liberă. De atunci, profesoara de franceză de la Universitatea "Babeş Bolyai" a început bătălia împotriva regimului comunist.
După schimbarea regimului politic din 1989, Doina Cornea a luptat pentru libertate, pluralism politic şi apărarea drepturilor omului. Ea s-a numărat printre fondatorii primelor organizaţii ale societăţii civile, printre care şi Grupul de Dialog Social.
Universitatea Liberă din Bruxelles i-a acordat titlul de Doctor Honoris Causa. În anul 2000, statul român i-a conferit Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce. A fost distinsă de două ori de statul francez, cu „Legiunea de Onoare” în grad de ofiţer şi în grad de comandor. Regele Mihai I a decorat-o pe Doina Cornea cu Crucea Casei Regale a României, pentru promovarea unui spirit de libertate si demnitate, iar Papa Ioan Paul al II-lea i-a conferit titlul de Cavaler al Ordinului Sfântul Papă Silvestru.
***
Într-un interviu realizat de echipa serialului "Memorialul durerii", difuzat de TVR, Doina Cornea vorbea despre primele ei plecări în străinătate, în Franţa, când, recunoaşte ea, "mi-am dat seama că noi trăim ca nişte viermi aici, ne lăsăm striviţi".
"Eu am această credinţă, că n-am luptat degeaba și când am pornit lupta mea împotriva acestei distrugeri a oamenilor în comunism, mi-am zis aşa: dacă cinci oameni o să-i aduc să gândească corect, este un lucru câştigat. Pentru că binele, gândirea corectă, este minoritară în lumea noastră. Nu gândeşte majoritatea bine”, afirma Doina Cornea la TVR.
Mai mult: Un interviu cu Doina Cornea la Europa Liberă în 2006 – https://www.europalibera.org/a/29207838.html