Eliza Chirilă schimbă viitorul tinerilor României de la macro, la micro
Eliza Chirilă are 23 de ani, dintre care, mai mult de jumătate şi i-a petrecut angajată în diferite cauze. Asta nu a împiedicat-o însă să urmeze studii strălucite, cu rezultate excepţionale. Tânăra s-a născut şi a făcut şcoala generală şi liceul la Roman, în judeţul Neamţ, pe care le-a absolvit ca şef de promoţie. În anii de gimnaziu a început să cocheteze cu voluntariatul, cu reprezentarea elevilor, dar şi cu modulele de training din programul Liderii Mileniului Trei. Este vorba despre un program de dezvoltare personală și de dezvoltare de soft skills ce cuprinde mai multe module de formare (ex: Lucru în echipă, negociere, inteligență emoțională etc).
„Absolvirea primului modul LMT pot spune că a fost momentul în care mi-am dat seama că nu vreau să fiu doar un elev olimpic și că vreau să mă implic în comunitate, să generez schimbare, să dăruiesc zâmbete și să mă formez în spiritul activismului civic și al responsabilității sociale”, a declarat Eliza Chirilă pentru Revista CARIERE.
Se poate! Cu efort şi time mangement!
Au urmat apoi anii de liceu, ani în care timpul Elizei se diviza între olimpiade, proiecte umanitare și programe de dezvoltare personală. Aţi citit bine, da. Un tânăr ambiţios, care vrea să ajungă departe, are pârghiile necesare pentru a reuşi. Cu efort şi cu time management, dar se poate.
„Am învățat cumva singură să îmi calibrez corect timpul, astfel încât să mă pot ocupa și de liceu și de proiectele extracurriculare și să am timp pentru mine. Îmi făceam cumva agenda de pe o zi pe alta dozând timpul dedicat fiecărei acțiuni. La un moment dat am participat și la un training pe managementul timpului și asta m-a ajutat să fiu ordonată și să învăț să îmi prioritizez activitățile și obiectivele. Cât despre participarea la programe de dezvoltare personală, pe mine m-a ajutat foarte mult acest aspect, pentru că pe lângă faptul că mi-am descoperit noi abilități, am cunoscut tineri din întreaga țară și ulterior și din alte țări, cu care ulterior am creat proiecte și activități de impact.
„Recomand din tot sufletul tinerilor să facă voluntariat, să participle la programe de dezvoltare personală și mai ales să accepte provocări care îi scot din zona de confort și le dezvoltă abilități noi. Doar așa ne putem dezvolta și ne putem descoperi întru totul puterile, pasiunile și limitele.", ne-a mai spus tânăra.
Eliza Chirilă a acordat o atenție deosebită proiectelor caritabile în liceu și păstrează cu bucurie amintirea teledonului organizat la nivel local, a Balului caritabil de Iarnă sau a campaniei Jucării cu suflet, toate proiecte care au ajutat copiii în nevoie, cu probleme de sănătate a căror rezolvare era peste limitele financiare ale familiei. Tot din anii de liceu are și amintirea producerii și moderării emisiunii TV Bazar de idei, o emisiune ce își dorea să promoveze tinerii activi și frumoși ai orașului Roman. Ideea emisiunii acesteia a venit din dorința de a le arăta romașcanilor cine sunt tinerii orașului și ce preocupări au, dar și din nevoia unor programe tv de calitate, care să aducă în lumină modele și valori. Vă gândiţi că asta ar fi trebuit să îndrume spre o carieră în jurnalism, însă Eliza a ales să facă studii de drept.
„Desigur că m-a tentat o carieră în zona jurnalistică. Chiar mă gândeam la un moment dat să urmez cursurile facultății de jurnalism. Nu aș putea spune exact de ce am renunțat la acest gând, pentru că îmi mai dă uneori târcoale. Îmi pare rău că acum la televizor vedem doar foarte rar materiale despre tinerii de succes, despre olimpicii României sau despre inițiative civice lăudabile. Cred că ne lipsește asta din grila de programe, dar mai ales ne lipsește asta din cultura și educația noastră. Nu simt că suntem educați pentru a consuma un astfel de produs, motiv pentru care el nu face rating, nu primește spațiu într-o oră de vârf și, implicit, nu primește buget în lumea televiziunii, rămânând doar la stadiul de știre, din când în când. Poate în viitor vom reuși să schimbăm acest lucru. Nu este o idee pe care am abandonat-o total, dar am ales să mă dedic unor alte cauze în ultimii ani”, a mărturist Eliza.
Şi se pare că alegrea domeniului juridic a fost cea mai potrivită. Tânăra a terminat Facultatea de Drept a Universităţii Român-Americane ca şef de promoţie, iar acum urmează un master. Iar la Universitate şi-a continuta munca în diverse organizaţii studenţeşti.
La acest moment, în lume, avem cea mai numeroasă populaţie tânără
Poate cel mai important lucru în cariera Elizei Chirilă este faptul că a fost „Delegat de Tineret al României la Naţiunile Unite”. Acest lucru a fost posibil graţie unui program guvernamental, implementat de către Ministerul Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, de reprezentare publică a intereselor tinerilor români, la nivel internațional. Cei doi Delegați, aleşi anual printr-un proces național și deschis de selecție, reprezintă interesele generației lor în cadrul lucrărilor organismelor Organizației Națiunilor Unite, în urma consultărilor cu tinerii români.
Selecția se face printr-un proces complex, constând în mai multe etape de aplicație, semi-finală și finală, în competiție putându-se înscrie tinerii români cu vârste între 18 și 25 de ani, care au petrecut cel puțin un an din ultimii trei în România, care cunosc limba engleză și/sau franceză, tineri ce sunt familiarizați cu politicile de tineret la nivel global și internațional și care sunt interesați de domeniul Națiunilor Unite.
„Eu am fost selectată în această funcție în luna August 2013, în urma selecției naționale, mandatul fiind de un an. Din acest program nu fac parte doar eu, ci și colegul meu, Cosmin Chiriță, iar amândoi suntem Delegații de Tineret ai României la ONU, pentru mandatul 2013-2014. În calitatea oficială de delegați am fost la sediul central al ONU, din New York de două ori: în octombrie 2013 și în februarie 2014, pentru lucrările Adunării Generale, pentru Comisia a III-a și pentru Adunarea Mondială a Tinerilor, unde am fost atât speaker, cât și facilitator al unui side event pe tema educației financiare", ne-a explicat Eliza.
Pe lângă aceste activități oficiale, de la sediul central al ONU, cei doi delegați au rolul de facilitatori ai dialogului între tinerii români și instituțiile publice de resort, precum Ministerul Tineretului și sportului, informându-i pe tineri despre politicile publice ce îi vizează, cerându-le părerea și transmițând-o apoi către factorii de decizie. În acest sens, Eliza şi Cosmin au organizat o caravană națională de seminare regionale de informare și dezbatere, prin care am ajuns în 12 orașe: București, Cluj, Brașov, Sibiu, Timișoara, Roman, Iași, Botoșani, Craiova, Constanța, Galați și Târgoviște. Prin intermediul acestor evenimente au relaționat direct cu peste 700 de tineri, care au aflat astfel și despre oportunitatea programului de delegat.
„Când am pornit la drum alături de Cosmin, ne-am propus în principal două lucruri: să creștem vizibilitatea programului în rândul tinerilor români și să contribuim la prioritizarea tineretului pe agenda publică din România și de la nivel global. Primul obiectiv l-am îndeplinit 100%: am crescut pagina de Facebook de la aproximativ 500 de aprecieri la aproape 2.500, am lansat un site al programului, am organizat 12 seminare regionale de informare și am participat la peste 15 alte evenimente, unde am promovat programul. În total, peste 1.000 de tineri au auzit direct de la noi de program iar la aceștia se adaugă și cei 2.500 de pe Facebook. Așa că pot spune: mission accomplished – deși știu că întotdeauna este loc de mai bine!
„În ceea ce privește al doilea obiectiv, acela de a contribui la prioritizarea tineretului pe agenda publică din România și de la nivel global, cred că am făcut pași importanți, foarte mari, doar că până la îndreplinirea obiectivului este cale lungă, el fiind un obiectiv de lungă durată, ce trebuie construit solid și sustenabil.", a adăugat Eliza.
La nivel global, reprezentanţii României au lucrat cu celelalte delegații de tineret ale țărilor membre ONU, pentru a pune tineretul pe agenda de dezvoltare post 2015, în condițiile în care generația tânără din lume, la acest moment, este cea mai numeroasă generație tânără pe care planeta a avut-o în istoria sa. Mai mult, cei doi tineri fac acum parte din rețeaua globală de multiplicatori ai programului „Delegat de Tineret la Națiunile Unite" și încearcă să ajute și alte țări să îl implementeze.
Eliza Chirilă lucrează acum în calitate de Director Național al American Councils România. La acest moment implementează în țară programul FLEX- Future Leaders Exchange Program prin care li se oferă liceenilor români oportunitatea de a petrece un an de liceu în SUA fără niciun cost.
American Councils for International Education este o organizație internațională non-profit, din domeniul educației și cercetării, stabilită în anul 1974 şi are peste 250 de programe unice derulate în 80 de țări. În toată această perioadă, rețeaua de alumni s-a dezvoltat și numără peste 55.000 de absolvenți. Obiectivul programelor este cel de a pregăti tinerii să facă față unei societăți interdependente, aflată în continuă schimbare, prin cursuri de limbi străine, schimburi de experiență, programe academice și cercetare. Programul îşi doreşte să contribuie semnificativ la dezvoltarea liderilor locali și globali, prin implicarea lor în experiențe transformaționale.
„Mi-am propus să îmi dedic următorii ani dezvoltării Biroului American Councils în România pentru că aș vrea să aduc în țară cât mai multe dintre proiectele Consiliului și să construiesc aici o echipă puternică și motivată să livreze României proiecte și programe educaționale de calitate. În fond, sunt omul care crede în efectul bulgărelui de zăpadă. Dacă eu îmi fac treaba bine, cu pasiune și cu seriozitate, reușesc astfel să livrez un produs profesionist, să inspir oamenii din jur să lucreze la fel și în final impactul este mult mai mare."
După o perioadă în care a încercat să genereze schimbări mari, la nivel înalt (politici de tineret sau programe internaționale), a realizat că e momentul să ne îndreptăm privirea și spre mediul micro, pentru ca impactul pozitiv și schimbarea despre care toți vorbim să vină natural, nu să fie impusă prin legi și politici. „Cred că schimbarea și România pe care toţi ne-o dorim depinde de oameni; de fiecare dintre noi; nu de politici, legi, politicieni sau strategii naționale.", a mai declarat Eliza Chirilă pentru Revista CARIERE.