Multimiliardarul care citește 50 de cărți pe an
”Cei mega-bogați și de succes oameni, precum Bill Gates și Elon Musk, alocă foarte mult timp din timpul lor lecturii. Musk atribuie cunoștințele sale despre construirea rachetelor repertoriului său de lectură iar studiile au demonstrat că cititul poate reduce stresul, mări concentrarea și îmbunătăți memoria pe termen lung și pe termen scurt.
Beneficiile cititului sunt clare. Dar lectura este consumatoare de timp și, ca profesionist, este aproape imposibil să lecturezi și, în același timp, să rămâi focusat pe avantajele cititului mai ales când termenele limită încep să se înmulțească.
Din fericire, experții de la Harvard Business Review (alături de câțiva alții) au descoperit câteva sfaturi și trucuri pentru a vă asigura că nu numai că puteți face lectură zilnică, ci că puteți crește radical numărul cărților citite și beneficiile rezultate din lecturare.
Iată șapte modalități prin care puteți să vă îmbunătățiți obiceiul de lecturare:
1. Acceptă că este bine să renunți
Uneori voi începe o carte, doar pentru a descoperi că nu mă bucur de ea sau nu găsesc prea multă semnificație în ea – dar oricum voi "trece prin", pentru că nu vreau să fiu un laș. Gretchen Rubin, autorul cărții Bestselling The Happiness Project și Habit expert la Harvard Business Review, a constatat că această mentalitate de "câștigătorii nu renunță" nu va funcționa în obiceiul dumneavoastră de lecturare. După cum a spus Rubin, renunțarea devreme vă oferă "Mai mult timp pentru citirea cărților bune! Mai puțin timp citind cărțile dintr-un sentiment de obligație. "Gândiți-vă la acest lucru – în jur de 50.000 de cărți sunt publicate în fiecare an. De ce să petreceți timp cu cărți care nu vă plac deloc? Dacă, în cele din urmă, nu vă bucurați de un roman, eliberați-vă de vină și puneți-l jos.
2. Există minute ascunse peste tot
Stephen King, care atribuie lecturii mare parte din succesul său incredibil de autor, le-a spus oamenilor să citească aproximativ 5 ore pe zi dacă vor să-i urmeze pașii. ”În calitate de antreprenor al timpului, am început să râd de această noțiune. Asta până când HBR a subliniat cât de des citește King pe drum sau în afara casei sale. Să calculăm tot timpul ori de câte ori a fost văzut citind la jocurile Red Sox, de exemplu. Pentru trecătorul mediu ar putea părea un gest nebunesc să „biciuițiˮo carte în parcul Fenway. Dar dacă ar știi că acest obicei l-a ajutat pe King să vândă peste 350 de milioane de cărți, s-ar putea să se gândească o dată data viitoare.
După cum a spus Parisha, "sunt minute ascunse în toate colțurile zilei și se adaugă până la multe minute". Nu spun că ar trebui să bifați un roman la ceremonia de nuntă a surorii dvs., dar sunt mici oportunitățile de a citi aproape pretutindeni.
3. Nu te lăuda
Știința arată că împărtășirea intențiilor tale cu ceilalți atunci când lucrezi la o sarcină sau un scop, te poate face să ripostezi și, cel mai probabil, să nu o duci la bun sfârșit.
Un studiu din 2009 a constatat că, atunci când studenții care au dorit să devină psihologi, au descris activități care i-ar ajuta să atingă acest obiectiv și pe care le-ar fi împărtășit cu experimentatorul, aceștia nu ar efectua acele activități. Grupul de control care nu și-a împărtășit lista activităților intenționate cu experimentatorul a petrecut mult mai mult timp urmărind aceste activități. Când oamenii își împărtășesc scopul, ei se simt mai puțin motivați să muncească din greu. Deci, dacă vă angajați să citiți mai multe cărți, exprimați-vă scopul și pașii dvs. pentru a ajunge acolo – chiar scrieți – dar păstrați-l pentru voi.
4. Limitează distragerile
Neil Parisha a făcut acest lucru să se întâmple în casa lui prin mutarea televizorului la subsol și așezarea rafturilor cu cărți în față și centru. Potrivit HBR, Parisha s-a inspirat din celebrul experiment "prăjituri de ciocolată și ridiche" al psihologului Roy Baumeister.
Subiecții testului au fost rugați să completeze un puzzle lung, iar unii nu au primit mâncare, în timp ce alții au primit prăjituri, cărora li s-a spus să nu le mănânce. În mod surprinzător, grupul care a primit prăjituri a cedat mai repede – ei și-au concentrat toată voința de a sta departe de prăjturi.
5. Citește cărți fizice
Același sfat despre limitarea distragerii poate fi aplicat pentru a favoriza cărțile fizice asupra cititorilor electronici. Având o bucată de material tangibil de citire în mână – în loc de un dispozitiv conectat la internet, unde puteți verifica și e-mailul sau căutați rețete pe Pinterest – puteți limita distragerea și voința necesară. Dar limitarea distragerii este doar unul dintre motivele pentru care cărțile fizice sunt în defavoarea celor electronice. Într-o epocă în care toate canalele de divertisment și profesionale se deplasează pe ecran, este o reîncărcare a creierului prin ținerea efectiv a unei cărți în mână.
6. Schimbă mentalitatea și modul de gândire
Strategistul media și autorul Ryan Holiday subliniază că schimbarea modului în care vă gândiți să citiți este cheia citirii mai mult. "Trebuie să nu vă gândiți la acest lucru ca la" o activitate ce trebuie să devină la fel de naturală ca și mâncarea și respirația pentru voi. Nu este ceva ce faceți pentru că vă simțiți așa, ci pentru că este un reflex, un standard", spune el.
Până la succes, un vis nu se realizează prin deliberarea modului de a ajunge la el, ci mai degrabă prin dorința specifică, bine concepută, care se întâmplă întotdeauna. Puteți face acest lucru astăzi, transformând obiceiurile de lectură în obiective specifice, legate de timp și plasându-le în fiecare zi în partea de sus a listei de priorități.
7. Găsește liste curate
Luarea unei decizii este destul de obositor și poate distruge toată voința atunci când vreți să deprindeți un obicei nou cum ar fi lectura.
Efortul copleșitor de a aduna mii de cărți noi în fiecare an poate să reducă puterea dvs. mentală înainte de a citi o pagină – și de aceea HBR vă recomandă să găsiți liste de cărți curate. Din fericire mega-moguli precum Bill Gates și Mark Zuckerberg nu sunt timizi să-și împărtășească listele de lectură. Cu câteva minute de cercetare pe Google, puteți urmări obiceiurile de lectură ale marilor moguli.
Poate că nu putem citi cu toții 500 de pagini pe zi sau să terminăm 50 de cărți pe an ca Bill Gates. Dar vă puteți angaja să utilizați aceste sfaturi pentru a citi mai multe cărți în acest an, pentru a vă îmbunătăți capacitatea de a absorbi informații și pentru a beneficia de avantajele științifice pe care le poate aduce lectura.