Oana Lungescu – a refuzat să fie informator al Securității, iar după 25 de ani a ajuns purtător de cuvânt NATO
De formație filolog, absolventă a Facultății de Filologie a Universității București, secția engleză-spaniolă, în 1981, activitatea profesională a Oanei Lungescu a fost marcată din tinerețe de stigmatul comunismului. Între 1981-1983 a lucrat ca profesor de limba engleză la Bușteni. În anul 1983 a refuzat să colaboreze cu Securitatea, în detrimentul concetățenilor săi, drept pentru care i s-a întocmit un dosar de urmărire informativă și a primit numele de cod Lorena.
Conform Wikipedia, mama Oanei Lungescu, originară din Cluj, era deja stabilită în 1981 ca medic în orașul Viersen, Renania de Nord-Westfalia. Oana Lungescu a solicitat în anul 1983 acordarea unui pașaport pentru vizitarea mamei, solicitare refuzată de autoritățile române. Securitatea a încercat să-i forțeze colaborarea prin șantajul cu acordarea unui pașaport și cu obținerea de medicamente pentru tatăl ei, de profesie avocat, grav bolnav de cancer la acea vreme. După decesul tatălui, în anul 1985, i s-a permis plecarea în Republica Federală Germania, unde a obținut cetățenia germană, după mamă.
Din dosarul pe care l-a regăsit ulterior în arhivele Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Statului (CNSAS), Oana Lungescu a descoperit că devenise ținta securiștilor fiindcă obişnuia să meargă la biblioteca British Council din Bucureşti pentru a împrumuta cărţi scrise de autori „suspecţi” pentru acele vremuri și că prin intermediul activității ei de traducător își făcuse prieteni străini, dar și un iubit, care avea probabil nevoie de aprobarea autorităţilor, după anunțarea în prealabil a acestei legături considerată nepotrivită.
Între 1985-1992 a lucrat ca reporter pentru secția română a BBC. Până în 1996 a avansat la funcția de editor și adjunct al secției române a BBC, cu numele redacțional Ana Maria Bota.
A realizat reportaje pentru BBC despre Revoluția din decembrie 1989 și căderea comunismului, despre procesul controversat al tranziţiei României, de la un sistem totalitar spre democraţie, şi despre procesul de aderare a ţării noastre la Uniunea Europeană, dar și reportaje din ţările uniunii.
În 1997 s-a mutat la BBC World Service, unde a activat până în 2010 în calitate de corespondent la Bruxelles și Berlin.