Richard Branson: Voi angajati seniori?
Acestea sunt unele dintre ideile preconcepute vehiculate de cele mai multe ori: persoanele in varsta nu se mai pot schimba, nu sunt la fel de creative, nu pot gandi lateral, nu sunt deschise la invatare, te costa mai mult. Care este abordarea dv. privind angajarea seniorilor? Cum depasiti dv. insiva bariera varstei? Intrebarea mi-a fost formulata de C. Goldsworthy, din Australia.Este deosebit de oportun pentru mine sa abordez problemele legate de varsta de angajare, acum ca am implinit 60 de ani. Asadar va sunt recunoscator pentru aceasta intrebare.
In acest an am alergat timp de aproximativ cinci ore in primul meu maraton si am incercat sa stabilesc recordul pentru cea mai in varsta persoana care face kitesurf peste Canalul Manecii (vanturile puternice m-au obligat sa renunt la tentativa) – desi stiti ca ambele sporturi sunt asociate cu oamenii tineri. Si eu nu sunt singurul! Mai nou, oamenii traiesc mai mult, nu se mai pensioneaza la o varsta relativ tanara. In cazul in care o persoana se ingrijeste, face exercitii regulate si tine o dieta alimentara echilibrata, nu exista nici un motiv pentru care sa nu munceasca bine si dupa 60 de ani.
Am de gand sa continui sa lucrez pana cand voi simti ca nu mai pot avea o contributie reala la Virgin. Imi propun inca 30 de ani de munca, de aici inainte. Este adevarat ca avand 60 de ani, exista unele sarcini care mi se potrivesc mai bine decat altele, dar in realitate exista foarte putine limitari care m-ar putea impiedica sa continui sa fac ce stiu sa fac mai bine.
De altfel, in Marea Britanie, guvernul a recomandat extinderea varstei de pensionare pana la 67 de ani, si multe tari din restul Europei se gandesc sa introduca o legislatie similara. Nu doar guvernele, ci si companiile din intreaga lume se confrunta in prezent cu provocarea de a deservi o populatie tot mai imbatranita.
E adevarat ca unii angajatori ar putea avea idei preconcepute cu privire la angajarea seniorilor, dar ei isi fac singuri un deserviciu. In schimb, antreprenorii si managerii care spera sa dea lovitura in business se uita mai atent la oamenii in varsta care le solicita o slujba!
Exista avantaje reale in angajarea acestor oameni. Studiile demonstreaza ca angajarea unor seniori are drept rezultat o rata mai redusa a fluctuatiei de personal si a absenteismului. De asemenea, se inregistreaza un nivel ridicat al angajamentului fata de locul de munca si al loialitatii fata de angajator, care ajuta la reducerea costurilor totale de recrutare.
Si exista un motiv de business mai puternic pentru companii in favoarea diversificarii grupelor de varsta. In toate companiile pe care le patronez, punem un accent real pe calitatea serviciilor pe care le oferim. Ne propunem sa ne intelegem clientii cu adevarat si sa vedem “prin ochii lor” serviciul pe care il oferim. Daca varsta clientilor nostri creste, atunci managerii vor avea nevoie de angajati a caror varsta sa reflecte aceste schimbari demografice.
Sa nu credeti ca aceasta nu reprezinta o provocare si pentru Virgin, deoarece noi am cultivat tendinta de a avea o atitudine tanara. In prezent, varsta medie a personalului este inca tanara; mai mult de o treime din personalul nostru are sub 35 de ani si doar in jur de 3 la suta are peste 55 de ani.
Acest lucru este determinat in mare masura de cativa factori, inclusiv de natura sectoarelor in care ne desfasuram activitatea si de statutul de “proaspat intrate pe piata” al unora dintre companii.
De exemplu, Virgin Active, lantul nostru de cluburi de sanatate, atrage o forta de munca mai tanara datorită naturii fizice a muncii desfasurate. Iar pentru ca dorim sa rivalizam cu marcile consacrate, companiile aeriene – Virgin America, Atlantic şi Blue –au tendinta de a atrage ca un magnet, atat echipaje de bord, cat si personal de sol foarte tanar – ceea ce se reflecta in media de varsta a grupului. Chiar si departamentele noastre financiare atrag persoane interesate de statutul de challenger al grupului si de dezvoltator de noi produse. Dar, ca sa ne pregatim cum se cuvine pentru viitor, acest factor trebuie sa se schimbe.
De ce? Ei bine, multe companii isi pensioneaza personalul in varsta, ca metoda de a reduce costurile in momente dificile dar si ca procedeu-standard. Dar acei angajatori pierd o multme de competente-cheie oricand un lucrator cu multiple cunostinte si o experienta vasta paraseste compania.
Raspunsul meu la intrebarea australianului este ca trebuie sa devenim mai flexibili in privinta cutumelor de angajare. Daca oferim ca optiuni de angajare un regim de lucru part-time, un pachet de actiuni in firma, timp de lucru flexibil dar si full-time, cu mai multe zile de concediu sau mai multe zile libere – am putea atrage in firma si angajati mai in varsta. Aceasta flexibilitate din partea noastra ar permite tuturor – si nu doar seniorilor – sa isi stabileasca un mai bun echilibru munca-viata si ar permite companiei sa isi pastreze abilitatile si experienta varstnicilor.
Sper ca odata cu aceasta abordare, grupul nostru va continua sa mentina o politica foarte deschisa de recrutare si ca imbatranirea populatiei nu ne va afecta. Angajarea seniorilor nu este doar un lucru de bun simt, de adaptare la viitorul pietei muncii, ci denota fler in business.
Traducerea din limba engleza: Daniela Oancea