Steve Jobs, un antreprenor care gândea diferit
După ce s-a luptat cu cancerul, Jobs a renunţat la postul de CEO al companiei Apple în august, dar impactul său asupra organizaţiei a rămas profund. La urma urmei, inovaţiile Apple – de la computerul personal la iPod şi iPhone – au schimbat modul în care lumea comunică şi se joacă. După moartea lui Jobs la vârsta de 56 de ani, mulţi susţin că viitorul companiei Apple este incert. Această dezbatere m-a făcut să mă gândesc la leadership şi să mă întreb dacă există modul ideal de a construi o companie mare. Comparând propriile mele experienţe de la Virgin cu cele ale lui Jobs de la Apple a fost revelator, din moment ce amândoi ne-am construit companiile de-a lungul ultimelor patru decenii, dar am făcut-o într-un fel atât de diferit.
Ideile lui Jobs despre felul în care oamenii ar trebui să interacţioneze cu tehnologia şi viziunea lui unică l-au condus să creeze o companie cu o cultură care combină obsesiv atenţia asupra designului cu inovaţia tehnologică de mare fineţe. Utilizarea calculatorului se limita la industrie şi afaceri până când el şi echipa lui au introdus pe piaţă Apple II în 1977, care a transformat modul în care folosim computerul astăzi.
Apple a condus, de asemenea, la o revoluţie în industria muzicală atunci când compania a introdus iPod şi iTunes în anul 2001; în timp ce realizările ulterioare, iPhone şi iPad au alimentat crearea unei industrii întregi de producători de aplicaţii. Pasiunea lui Jobs pentru designul excepţional a pus bazele unuia dintre cele mai respectate branduri de pe planetă.
Când eu şi prietenii mei construiam Virgin, a trebuit să abordăm lucrurile diferit, pentru că viziunea noastră nu se baza pe un produs, ci pe un serviciu. Cultura noastră s-a dezvoltat dintr-un angajament constant faţă de clienţii noştri şi reciproc. Acest lucru ne-a determinat să construim o companie devotată serviciului clienţilor şi angajamentului personalului; să furnizăm valoare în timp ce ne păstram sentimentul că facem lucrurile de plăcere. Şi compania a dus la deschiderea multor alte industrii diferite.
Jobs a avut tendinţa să fie autocratic, abordând organizaţia de sus în jos, în timp ce eu am crezut mereu în arta delegării – una dintre principalele mele sarcini fiind găsirea celui mai bun om pentru un anumit post la Virgin, căruia apoi să îi dau libertatea şi pe care să îl încurajez să se exprime şi să se dezvolte. Când am înfiinţat Virgin Records, m-am mutat de la sediu şi mi-am stabilit biroul undeva pe un ponton. Ideea mea era să mă fac indisponibil uneori, pentru a-mi forţa oamenii să încerce să se descurce singuri, situaţie care în timp le-a îmbunătăţit calităţile de conducători, le-a dat încredere în ei şi, în final, a ajutat afacerea.
Şi totuşi cum se face că stilurile noastre diferite de conducere au dus ambele la crearea a două companii de succes? Cred că este vorba despre faptul că ne-am urmat pasiunile – amândurora ne-a plăcut şi am crezut în ceea ce facem. Pentru că atunci când îţi place ceea ce faci, sunt şanse mari să fii mai tenace, mai inspirat, mai dedicat şi dacă, până la urmă, ajungi să faci ceva de care eşti mândru, acest lucru se transmite către propriul personal şi către clienţi. Situaţia este valabilă şi în cazul lui Steve Jobs, şi din acest motiv, în ciuda stilurilor noastre diferite de leadership, el a fost mereu antreprenorul pe care l-am admirat cel mai mult.
Privind înapoi la viaţa lui Jobs, el nu a pierdut niciodată din vedere dragostea pentru compania pe care a fondat-o, deşi a fost îndepărat de la Apple în anul 1985. Odată ce a fost dat afară din companie şi-a transferat energia către o alta, mai mică, numită Pixar, care a atins cote artistice şi tehnologice uimitoare şi a transformat domeniul animaţiei pe calculator. Când i s-a cerut să se întoarcă la Apple în 1997, a condus compania fanion pe noi culmi şi a continuat să lucreze în ciuda suferinţei sale. Pentru mine, să conduc Virgin a fost o mare aventură: provocatoare, captivantă şi creativă, era ca un lucru pe care l-aş fi făcut chiar şi dacă nu ar fi fost vorba de bani. Uneori să-ţi urmezi viziunea înseamnă să ignori avertismentele altora şi chiar şi glumele răutăcioase. Am scris o carte despre decizia mea de a începe Virgin Airlines şi apoi Virgin Blue (acum Virgin Australia): multe dintre deciziile mele au fost diferite de sfaturile analiştilor din industrie, managerilor celebri şi, uneori, a celor mai apropiaţi sfătuitori ai mei.
În cazul lui Jobs, produsele pe care el şi echipa le-au conceput erau atât de diferite încât preţul de vânzare a scăzut după ce unul dintre produsele companiei a fost pus pe piaţă pentru prima dată, întrucât acţionarii şi „experţii“ erau convinşi că Apple se îndrepta în direcţia greşită. Asta s-a întâmplat din nou când a fost lansat iPhone 4S mai devreme luna aceasta, iar acum vânzările acestui device au bătut toate recordurile anterioare ale Apple.
Pe măsură ce îţi urmezi propria ta viziune antreprenorială, pune suflet dacă pentru a-ţi construi compania înseamnă să depăşeşti obstacolele şi să ignori criticile. Urmează-ţi pasiunea, admite când dai de ceva la care nu te pricepi, şi chiar deleagă şi găseşte o altă cale (chiar şi Jobs a angajat profesionişti importanţi de relaţii publice şi a format alianţe de renume cu principalii competitori ai Apple, IBM şi Microsoft); şi când lucrurile nu merg cum vă doriţi, ridicaţi-vă şi mergeţi mai departe. Este o aventură pentru care trebuie să daţi dovadă de curaj şi convingere.
De-a lungul vieţii sale, Jobs i-a încurajat pe toţi cei cu care a lucrat să „gândească diferit“. Este un sfat care mi-a ajuns la suflet. S-a referit la antreprenori; s-a referit la voi.
Traducerea şi adaptarea: Dragoş Nicolae