Un militant pentru Bucureşti
Trebuia să stimuleze dezvoltarea economică bazată pe cercetare şi să atragă tinerii calificaţi din regiune, dar tinerii părăsesc metropola. Mai grav, Bucureştiul a pierdut din 2000 până astăzi multe dintre terenurile pe care acest tip de dezvoltare era posibilă.
Nou anunţatul „Concept Strategic Bucureşti 2035“ propune principii de dezvoltare a oraşului similare celor din strategia „Bucureşti 2025“, în acord cu principiile de dezvoltare recunoscute pe plan mondial. Proiectele propuse sunt obiective de dezvoltare, fiind de puţine ori figurate teritorial. De exemplu: îmbunătăţirea transportului public şi racordarea lui la zona metropolitană, parcuri tehnologice, extinderea şi modernizarea reţelelor de utilităţi. La nivel de principiu, proiectele nu sunt contestabile. Dar „Conceptul Strategic“ nu dă o amplasare teritorială concretă acestor proiecte, nu dă estimări de cost şi nici ordinea de prioritate în implementarea proiectelor. „Implementarea poate fi defectuoasă. Fără o schimbare radicală la nivelul administraţiei, toate vor rămâne pe hârtie.“– avertizează Nicuşor Dan, preşedintele asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
Reducerea circulaţiei în centrul oraşului este, în opinia sa, un obiectiv urgent, adoptat de 30-40 de ani de oraşele occidentale. Ştie şi cum se poate realiza. „Avem nevoie de o şosea de centură funcţională, care să reducă traficul de tranzit şi de un transport public funcţional, cu un orar afişat pe care mijloacele de transport să îl respecte. Pentru aceasta trebuie să existe curajul de a oferi benzi unice autobuzelor şi troleibuzelor. Mai trebuie un sistem de mari parcări la intrarea în oraş, care sunt mult mai ieftin de realizat, astfel încât cei care vin cu maşina să fie încurajaţi să o lase la intrarea în oraş şi să continue cu transportul în comun.“ Nevoie de parcări este şi în centrul oraşului, dar ele costă, şi nu sunt foarte atractive pentru realizarea în parteneriat public-privat. De aceea ritmul lor de construire trebuie să fie moderat.
Realizarea unui Inel median de circulaţie este, în principiu, o soluţie corectă. Problema cea mai importantă la soluţia propusă este însă costul: cei 1,3 miliarde de Euro reprezintă bugetul actual de dezvoltare al Primăriei Capitalei pe 5 ani. Nicuşor Dan spune că sunt lucruri mult mai urgente de rezolvat în Bucureşti, cum ar fi: centura Bucureştiului. Şi tot el se întreabă dacă locaţia aleasă pentru zona de nord a Inelului median, care implică subtraversarea scumpă a Parcului Herăstrau, este cea corectă.
Recuperarea identităţii
Nicuşor Dan militează pentru păstrarea fondului construit al zonelor istorice şi este un susţinător fervent al revitalizării acestor spaţii prin stimularea, de către primărie, a unor funcţiuni culturale care să mărească interesul pentru ele. „Trebuie restabilită valoarea de piaţă a clădirilor din zonele istorice, şi primăria poate să o facă cu un «cost zero», asigurând doar respectarea legii.“ Preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul susţine că în orice oraş civilizat, în linii mari, investitorul are posibilitatea să se stabilească în centru, restaurând o casă veche, şi prin aceasta să îşi dovedească prestigiul. Sau să meargă la periferie, să construiască înalt şi să facă profit. „Dacă permiţi investitorului, cum a făcut-o Bucureştiul în ultimii 10 ani, să vină şi să construiască clădiri înalte în centru, ai distrus valoarea de piaţă a clădirilor istorice, care devin mult mai puţin importante decât terenul de sub ele.“
Conceptul „Bucureşti 2035“, ca şi strategia „Bucureşti 2025”, prevede cu titlu general păstrarea şi punerea în valoare a zonelor istorice. Dar fără o schimbare radicală la nivelul administraţiei, agresiunea brutală asupra Bucureştiului istoric va continua. Nicuşor Dan, cercetător la Insitutul de Matematică al Academiei Române, intenţionează să candideze independent la funcţia de Primar General al Capitalei.
Bucureştiul lui Nicuşor Dan este un oraş:
– capabil să stimuleze industriile bazate pe cercetare şi creativitate, care să atragă tinerii calificaţi şi nu să-i alunge;
– în care să-ţi facă plăcere să locuieşti, în toate aspectele vieţii cotidiene, nu unul în care abia aştepţi week-end-ul ca să fugi din el.
– care pune STOP cheltuielilor inimaginabile ale primăriei şi diversifică investiiţiile în altceva decât în asfalt.