Viitorul e al curajoșilor. Bernard Hiller, coach de la Hollywood: „Ai nevoie de 20 de secunde de curaj pentru a-ți schimba viața”
Bernard Hiller, profesor și coach de actorie la Hollywood a venit în România pentru a ține în fața actorilor români, workshop-urile care l-au făcut faimos. Prin mâna lui au trecut multe nume sonore, dar eu voi menționa doar câteva: Leonardo DiCaprio, Al Pacino, Samuel L. Jackson, Cameron Diaz sau Lindsay Lohan. Bernard Hiller nu „antrenează” doar actori, el face acest lucru și cu oameni de afaceri sau cu directori de companii. Hiller consideră că fiecare om trebuie să își creeze propria afacere iar mai importantă decât inteligența este ….pasiunea. El mai crede că într-un secol în care inteligența artificială acaparează tot mai multe domenii, teatrul este singurul care nu va fi „afectat” de roboți. „Teatrul va exista întotdeauna pentru că, întotdeauna vom avea nevoie de comunicare, de conexiune cu oamenii. Oamenii merg la teatru să se regăsească, să-și vadă propriile povești de viață”.
Bernard Hiller s-a născut în Argentina unde a locuit până la 4 ani. Apoi a copilărit în Germania până la 12 ani când s-a mutat cu părinții la New York. Nu vorbea deloc engleza iar părinții nu aveau bani, se refugiaseră în SUA fiind supraviețuitori ai holocaustului. Părinții nu i-au interzis niciodată nimic, a continuat să facă ceea ce-i place și pentru că a crezut că totul este posibil a ajuns unde este. Afirmă că în ceea ce face nu sunt doar idei pe care le propovăduiește ci este felul său de trăi și promite că învățăturile sale chiar funcționează. „Oamenii din estul Europei cred că viața este doar despre suferință și tristețe. Lucrurile triste apar desigur în viață dar treaba oamenilor este să creeze momente de fericire”.
Sper să parcurgeți cu interes interviul acordat de Bernard Hiller Revistei CARIERE, care a venit în România la invitația Let It Go Acting Studio.
Abilitățile esențiale de leadership în secolul 21
În secolul 21 apare o problemă, pentru că afacerile nu mai sunt ca altădată (sau rețeta nu mai e aceeași ca și până acum) Afacerile se schimbă. Și singura modalitate de a fi în frunte este să fii creativ și inovativ. Inovația este cel mai important lucru. Aceea care nu sunt creativi vor ieși din afacere. Trebuie să înveți să te conectezi la ceea ce urmează. Toate industriile se schimbă pentru că odată cu internetul totul s-a schimbat. Nu te mai angajezi într-o companie, să lucrezi acolo 40 de ani și să aștepți să ieși la pensie. Acea companie probabil că peste 40 de ani nu va mai fi. Trebuie să înveți să fii propriul tău lider. Aș spune că fiecare om trebuie să își creeze propria afacere. Nu să lucreze pentru o afacere ci să își facă propria afacere.
Dezavantajul să fii deștept
Dezavantajul să fii deștept este că unii oameni sunt atât de deștepți că devin proști. Pentru că atunci când ești prea deștept devii conștient de toate riscurile. Dacă ești prea deștept nu e deloc bine pentru tine. Oamenii care riscă sunt inovatorii. Unii oameni se gândesc prea mult și sunt prea prudenți în acțiunile lor. Dacă ai aceste gânduri în mintea ta, nu te vor ajuta în niciun fel. Unii oameni sunt atât de deșteptți că își fac rău singuri. Nu cei proști sunt cei care se sinucid, cei mai mulți oameni deștepți se sinucid. Sunt doctori, profesori, judecători. Este o vorbă pe care o spunem noi în America, «to stupid to know» ( prea prost să știi). De exemplu, pe ușa aceasta scrie în română «Nu intra!». Dacă nu știu română, eu intru. Și pentru că intru pe acea ușă, se întâmplă lucruri. Trebuie să nu îți lași deșteptăciunea să fie o frână în a merge mai departe. Dacă vrei să fii norocos, trebuie să îți asumi mai multe riscuri. Eu îi învăț pe oameni la cursurile mele de business să își urmeze instinctele. Ai nevoie de 20 de secunde de curaj, să îți schimbi viața. Dacă ai o idee și vrei să vorbești cu o persoană sau cu șeful tău, fă-o. Dar cei mai mulți oameni atunci când au o idee încep cu gânduri de genul «sunt sigur că nu-l interesează asta, că nu vrea să știe de mine, etc». Intervine frica. Trebuie să realizezi că ai nevoie de mai mult curaj. Și a fi curajos este cel mai important lucru pentru viitor.
Mai importantă decât inteligența este…
Mai importantă decât inteligența este pasiunea…. Trebuie să înțelegi că inima ta vrea întotdeauna ca tu să reușești. Inima are instincte. Și eu cred că instinctele vin din altă parte, de la cei care nu mai sunt cu noi. Instinctele nu vin din noi, mesajele ne sunt transmise. Instinctele creativității sunt conectate către alte lumi. Fie că este Dumnezeu, fie spirit, dar creativitatea nu vine din nimic. Mai întâi îți trece prin minte o idee. Dacă în capul tău e prea mult gunoi, ideea este blocată să ajungă la inimă, care îți spune ce să faci. Cred că instinctele, pasiunile sunt mult mai sunt mult mai importante decât inteligența. Pentru că sunt o mulțime de oameni inteligenți, absolvenți de universități care stau acasă și nu fac absolut nimic. Zuckerberg și Bill Gates, ei nici măcar nu și-au terminat studiile. Nici eu nu mi-am terminat studiile, cei 4 ani de colegiu. Mai aveam nevoie de un trimestru pentru a-mi termina studiile. La momentul respectiv aveam de ales în a face un show sau să îmi continui studiile. Și am ales spectacolul. Nimănui nu-i pasă ce colegiu ai făcut. Ideea de a avea o diplomă nu mai înseamnă nimic. Tot ceea ce contează este să înveți limbajul succesului.
Ceea ce oamenii nu știu este limbajul succesului. Asta îi învăț eu. Și dacă nu au cum să ajungă la mine sunt milioane de filmulețe și cărți despre «cum să fii de succes». Eu doar o fac într-un mod diferit, creativ, pentru că eu lucrez cu o mulțime de artiști. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l știți este că succesul nu este o întâmplare. Credeți că Apple are succes dintr-o întâmplare?? Au gândit ca totul să fie perfect. Companiile mari nu cunosc succesul accidental.
De ce femeile nu sunt recunoscute ca lideri, de societate
Este o adevărată presiune pe femei, dar eu, se întâmplă să știu că, femeile sunt mult mai inteligente decât bărbații. Sunt anumite țări în care din cauza religiei, societății, oamenii consideră că bărbații sunt mai deștepți decât femeile dar, nu este țara în care eu locuiesc. Dintre cei 8 organizatori cu care eu lucrez, 6 sunt femei…Și sunt înconjurat de o mulțime de femei, dar sincer nu a fost alegerea mea. Pot să vă spun că eu mă uit după oamenii frumoși și deștepți. S-a întâmplat să fie femei. Tot ce pot să vă spun este că în clasele de actorie la care predau sunt mai multe femei decât bărbați. De ce? Pentru că femeile au mai multă încredere în instinctele lor iar bărbații se gândesc «Dumnezeule, actorie, sună atât de feminin, trebuie să fii emoțional… »
Ce-i învață pe oamenii de afaceri
Ceea ce-i învăț este cum să țină un discurs public captivant. Oamenii nu știu cum să-și construiască un discurs și e normal să învețe. Nu vei ști cum să cânți la pian decât dacă înveți. La fel și cu vorbitul în public. Îi învăț pe oameni aceste lucruri pe care starurile le fac. De la Meryl Streep la cine mai vreți voi, totul înseamnă antrenament.
«Public speaking, leadership quality, how to be a leader…» A fi lider înseamnă să fii mai vulnerabil. Cei mai mulți oameni nu vor să iasă în față, să conducă. Trebuie să crezi în calitățile tale de lider. Și a conduce înseamnă și să fii uneori nepopular.
Oamenii nu își mai vorbesc pentru că nu mai știu cum să o facă
Cred că avem o problemă epidemică. Oamenii nu mai știu cum să relaționeze. Noi doi vorbim acum, nu ne dăm mesaje. Tinerii nu mai au habar cum să mai facă asta. Fiul meu are 24 de ani. Merge într-un club cu 15 fete, toate stau în cerc și tastează și nimeni nu vorbește. Oamenii nu își mai vorbesc pentru că nu mai știu cum să o facă.
De unde știți? Ați fost cu el la club?
Zâmbește. Nu am fost dar sunt foarte apropiat de fiul meu. Vorbim în fiecare zi. L-am învățat tot ce știu de când s-a născut. Fiind în preajma mea a luat contact cu persoanele cu care mă întâlnesc de obicei, de la Steve Wonder la Di Caprio. El e obișnuit cu acești oameni care de altfel sunt ca noi toți. Și ei au aceleași probleme pe care le avem noi: cu părinții, cu familia, sunt oameni normali chiar dacă sunt faimoși.
La început e teama și apoi vine încrederea
Aveți temeri. Care sunt temerile lui Bernard Hiller?
Uite ce se întâmplă cu fricile. De fiecare dată când facem ceva nou sunt trei tipuri de frici: bună, normală, rea. În momentul în care faci ceva nou există o frică. Frica de a avea un copil, de a te angaja, etc. vorbim de o teamă/neliniște normală. Cu alte cuvinte oricare ar fi frica ta va trebui să faci acel lucru și abia după aceea vei căpăta încrederea. La început e teama și apoi vine încrederea. Indiferent de ce ți-e teamă, de exemplu, îți e teamă să cânți, după ce vei cânta, prinzi încredere! Și de ce anume avem noi mai multă nevoie în viață? De încredere. Iar, singura modalitate de a o obține este să faci ceea ce te temi.
Faptul că îți e teamă de ceva pe care nu l-ai mai experimentat, e normal. Frica „rea” e atunci când te oprește să faci un lucru. «Îmi e frică să… » pentru că toate fricile sunt de fapt întrebări. Te gândești, «sunt suficient de pregătit, de bun, în ceea ce fac?» sau «Pot să dansez?». Nu ai niciodată răspunsul la întrebare, tot ce rămâne e să încerci.
Teama „bună” de exemplu este că îți e frică să treci strada pentru că trec multe mașini. Dar cum a supraviețuit specia? Cea mai importantă emoție a fost frica. Când vezi un leu că vine spre tine, ce faci? Te urci în copac. Frica ne-a ajutat să supraviețuim. Sunt oameni pe care i-am văzut în documentare care nu știu ce e aia frică. Tot ceea ce faci pentru prima dată de la dans, la dragoste îți pune niște semne de întrebare despre cum va fi și cum te vei descurca. În ce mă privește, îmi e teamă de trecerea timpului, de faptul că nu o să termin ceea ce am început. Fac un film în prezent, cred că cea mai mare frică a mea este timpul. Nu am nicio frică despre a vorbi cu cineva, sau de a face ceva, dacă vor să dansez și să cânt, nu am nicio problemă, dar trebuie să înțelegeți că m-am autoeducat în sensul acesta.
Persoanele deștepte cer întotdeauna ajutorul
Am oameni cu care stau de vorbă. Una dintre caracteristicile importante ale oamenilor deștepți și de succes este aceea că ei întotdeauna cer ajutorul. Persoanele obișnuite nu solicită niciodată ajutor.
Eu cred că cer ajutorul poate și de 20 de ori pe zi pentru că acesta este semnul succesului. Oamenii te vor ajuta. Trebuie să ceri întotdeauna ajutor de la oameni care au reușit în ceea ce vrei tu să obții.
Nu întrebi nicodată pe cineva care este supraponderal cum să slăbești, pentru că el nu va ști. Citiți despre Steve Jobs, Richard Branson, oameni care au cunoscut succesul. Când am o problemă întotdeauna cer ajutorul, pentru că de cele mai multe ori o persoană nu vede propriile greșeli. Einstein spunea că «persoana care crează problema nu poate rezolva problema, pentru că ea însăși e problema». De multe ori nu vezi care e problema și ai nevoie de cineva să îți arate.
Zilele acestea în România ați întâlnit persoane interesante ?
Trebuie să-ți spun că am întâlnit oameni foarte drăguți, deschiși și dornici de nou. Am venit cu informații, lucruri, noi, despre care nu au auzit anterior și au fost oarecum șocați. Mă simt ca și cum aș fi adus computerul într-o țară care încă folosește mașina de scris. Arta se schimbă la fel ca și lumea, afacerile..Întrebarea la care trebuie să răspunzi este sunt o persoană a viitorului sau a trecutului, pentru că 99% dintre oameni nu vor schimbări, vor ca totul să rămână la fel. Oamenilor nu le plac schimbările. Observ că în România oamenii gândesc mai mult în trecut decât în viitor. Și atunci nu există viitor în ceea ce facem. Când trecutul vă cheamă, nu răspundeți, pentru că nu are nimic să vă spună.
Reguli din LA
Mi-ar face plăcere să lucrez cu câțiva dintre cei mai buni actori români.
Unul dintre motivele pentru care ei nu reușesc în Los Angeles este că cei care vin la Hollywood aduc cu ei regulile din România. Trebuie să învețe și să aplice regulile de la Hollywood.