Violeta Ciurel – o cariera internationala cladita cu puterea leului
Pe Violeta Ciurel am gasit-o in biroul pe care il ocupa si anul trecut, inainte sa plece sa lucreze la Amsterdam. Nu imprumutase un birou: si-a pastrat inca locul in Consiliul de Administratie al companiei pe care a ajutat-o sa creasca pe piata romaneasca si sa devina un nume de referinta.
Inceputurile in si cu ING
Numele Violetei Ciurel este legat de chiar debutul firmei pe piata romaneasca. La sfarsitul anului 1995, o echipa de specialisti din ING a venit in Romania pentru a identifica oportunitatile de piata in vederea lansarii unei companii de asigurari de viata in tara noastra. S-au intalnit cu Violeta Ciurel care, pe langa faptul ca era profesor la ASE, Facultatea de Relatii Economice Internationale, era si secretar general al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare – UNSAR. Reprezentantii ING i-au oferit un job in afacerea ce urma sa se nasca. L-a refuzat.
"Eram foarte incantata si fericita cu ceea ce faceam in acel moment. Aveam si doi copii mici si, in general, duceam o viata foarte independenta, eram stapana pe programul meu si nu depindeam de nimeni. Mi s-a parut foarte dificila perspectiva de a lucra intr-o firma in care sa am un sef si sa mi se impuna anumite lucruri", isi aminteste Violeta Ciurel. Ceea ce nu au izbutit reprezentantii ING la acel moment, a reusit insa o vizita in Slovacia, unde ING inaugurase o firma similara cu cea planuita in Romania. Profesionalismul si nivelul abordarii problemelor au convins-o pe loc sa accepte oferta celor de la ING. A renuntat la secretariatul UNSAR, nu insa si la catedra, fiind si in ziua de azi, dupa cum spune cu mandrie, profesor universitar.
Traseu pe orbita in Romania
In 1997, ING si-a inceput activitatea, firma fiind inregistrata oficial pe 24 ianuarie. Violeta Ciurel s-a numarat printre primii angajati. Timp de doi ani si jumatate, a ocupat pozitia de director de marketing si training pentru vanzari, ulterior oferindu-i-se si coordonarea unui alt departament, cel de Operatiuni, pe asigurari, respectiv evaluarea riscului, credite, depozite. Atunci cand directorul general olandez de la vremea respectiva a parasit Romania pentru o pozitie similara in Spania, Violeta Ciurel a fost promovata in pozitia de director general, pe care a detinut-o pana la sfarsitul lui octombrie 2004.
A facut foarte multe cursuri si certificari in aceasta perioada si spune ca a abordat doua trasee de dezvoltare: unul academic si unul de business.
"Imi propusesem, si am si reusit, sa imi iau doctoratul la 40 de ani, si am ajuns profesor universitar in 1999, inainte de a implini 41 de ani. Pe parte de business, cel mai important a fost programul pe care l-am urmat la Harvard Business School – Program for Management Development. Apoi am urmat programul LLIF – Limra Leadership Institute Fellowship. Am fost prima persoana din Europa care a luat aceasta certificare. Au fost foarte importante cursurile din ING Business School pe care le-am facut si care m-au ajutat foarte mult, in special pentru a intelege si a ma dezvolta profesional pe partea de servicii financiare si business in servicii financiare", povesteste Violeta Ciurel. "Sunt o adepta ferventa a trainingului si cred cu tarie in dezvoltarea profesionala. In Amsterdam, cu colegii mei, incerc sa reproduc toate partile bune din Romania. Investitia in oameni este pana la urma cea mai importanta", adauga ea.
Pasiunea de a-si dezvolta propria cariera, dar si carierele celor din echipa ei, provine, spune ea, din perioada cand preda in facultate. "Cand am terminat eu facultatea, in 1981, sa fii profesor era cea mai buna optiune intre tot ceea ce se putea alege la momentul respectiv. Mi-a placut insa din ce in ce mai mult dupa ce am inceput sa lucrez acolo. Am muncit mult si am avut o activitate destul de diversa si in invatamant. M-am indragostit in timp de profesia respectiva si de aceea nici nu vreau sa renunt la ea. Imi place sa lucrez cu oameni tineri, asa cum am facut si in Romania si cum fac acum in Olanda". Inca mai are studenti in Romania carora le coordoneaza lucrarea de diploma sau de doctorat. Mai mult decat atat, spune ea, va accepta studenti la practica si in Olanda. "Curand, voi lucra cu trei tineri din Europa Centrala, pe care ii aduc sa faca stagii de pregatire pentru proiecte finale de masterat si de doctorat in Olanda", adauga Violeta Ciurel.
Aventura olandeza – analiza de risc
Plecarea la cartierul general al ING din Amsterdam a avut mai multe justificari. "Aveam nevoie de o schimbare si cred ca am demonstrat, impreuna cu echipa mea, ca putem face un lucru exceptional pe piata romanesca. Sigur ca si aici mai este in continuare mult de facut si de dezvoltat, dar mi-ar fi placut sa fac si altceva. Mai mult decat atat, a fost dorinta mea de mai multa vreme ca, dupa ce reusesc o performanta in Romania, sa pot desfasura si o activitate internatio-nala, iar momentul a fost foarte propice", isi motiveaza Violeta Ciurel plecarea in Olanda.
A avut si alte optiuni, dar a ales Olanda. "Am vrut sa vad business-ul si dintr-o alta perspectiva, nu numai a unei companii. Voiam sa vad modul in care se face strategia grupului in ING, modul in care sunt sprijinite business unit-urile de catre departamentele din Head Office. M-a atras si faptul ca nu exista o distanta culturala prea mare intre Romania si Olanda. In plus, cunosteam multi oameni dintre cei cu care urma sa lucrez acolo, ceea ce m-a scutit de niste eforturi de adaptare si intelegere foarte mari si mi-a permis sa am o contributie imediata", explica Violeta Ciurel.
Printre business unit-urile pe care le coordoneaza in acest moment din Olanda se numara si Romania, fata de care se simte legata in mod deosebit. "Incarcatura mea emotionala fata de business-ul din Romania a ramas, pentru ca eu consider firma aceasta ca parte foarte importanta din viata mea, avand in vedere ca am fost aici de la bun inceput, de cand s-a nascut. Sunt oricand bucuroasa sa ma intorc aici, sa vorbesc cu colegii mei, cu domnul Bram Boon, care este succesorul meu in Romania si ma bucur de toate succesele lor", spune Violeta Ciurel.
De la local la global
Am rugat-o pe Violeta Ciurel sa ne arate ce presupune coordonarea departamentului de pensii private la nivel de Head Office.
"Sunt in jur de 40 de business unit-uri, iar rolul departamentului de Global Pensions", spune ea, "este de a facilita transferul de informatii si de know-how, prin ceea ce numim noi sharing best practices intre business unit-uri, in ideea de a ajuta business unit-urile sau tarile care sunt in faza de dezvoltare sau de crestere. Interactionez cu business unit-uri de pe toate continentele, respectiv America de Nord, America de Sud, Europa, zona Asia si Pacific, coordonez o echipa in Head Office, dar lucram si cu o retea virtuala care cuprinde directori ge-nerali si experti specialisti in domeniul pensiilor si asigurarilor de viata, precum si al investitiilor", explica Violeta Ciurel. "Ca departament, noi ajutam companiile ING din tarile respective, sa infiinteze fonduri de pensii si sa dezvolte produse cu caracter de pensii".
Mai mult, activitatea include si consultanta acordata guvernelor pentru reformele de pensii in tarile respective, prin diverse seminarii, conferinte, intalniri la nivel guvernamental.
Viata de expatriat roman in Olanda
Dificultatea de care se lovesc cei mai multi dintre cei care pleaca sa locuiasca cu familia in alta tara este modificarea vietii sociale. Lasa in urma prietenii, familia, rudele, o parte dintre hobby-uri. Violeta Ciurel spune insa ca nu sufera din acest punct de vedere, pentru ca familia ei are multi prieteni in Tarile de Jos. "Sunt si romani cu care suntem in legatura, avem prieteni cu care ne vizitam si in Olanda, si in tarile invecinate, Belgia, Germania. Probabil ne ajuta foarte mult si faptul ca suntem foarte sociabili", explica ea. Mai mult decat atat, in Amsterdam sunt foarte multe lucruri care merita vazute in timpul liber – muzee, parcuri, expozitii de flori, arhitectura, locuri vechi, locuri noi – pentru ca Olanda, in mare parte, este scoasa de sub apa. "Ai posibilitatea sa vezi inventivitatea, harnicia si intelepciunea poporului olandez, pentru care am o stima si un respect deosebite. Mi se par oameni extrem de seriosi, foarte profesionisti, oameni de cuvant, modesti, cu foarte mult bun simt, foarte realisti, care apreciaza munca si banul, pentru ca nu il fac usor, si care au mult respect fata de semenii lor, indiferent de unde ar veni acestia", spune Violeta Ciurel. "Amsterdamul este un oras unde traiesc toate nationalitatile de pe glob. Poti observa foarte multa toleranta si foarte mult respect fata de obiceiurile, credintele, limba, religia fiecaruia, ceea ce mi se pare un lucru extraordinar", adauga ea. "Viata este foarte activa acolo, ritmul este alert, dar este diferit fata de aici. Oamenii sunt totusi mai calmi, mai cumpatati, mai asezati, societatea are alte dimensiuni, alte criterii, alta stabilitate. Si la noi este un ritm alert, dar nu este organizat".
Mai mult timp liber
Violeta Ciurel spune ca in Olanda o incanta faptul ca poate petrece mai mult timp cu familia sa. "Ne-am cumparat biciclete si ne plimbam toti patru – eu, sotul si copiii mei. Apoi, facem lectii cu baietii (n.r. Filip, 14 ani si Alexandru, 11 ani) dupa manualele romanesti. Ei sunt in continuare inscrisi la scoala in Romania si vor da diferente in fiecare an. De aceea, reluam studiul scriitorilor romani, al domnitorilor, geografia si altele", povesteste Violeta Ciurel.
Mersul pe bicicleta nu este singurul sport care o mentine in forma. "Merg la gimnastica si la fitness de doua ori pe saptamana. Pe vremuri faceam karate, stilul shotokan. Am centura maro, acum insa nu prea mai am timp", spune ea.
Cand vine vorba de carti, Violeta Ciurel spune ca a citit tot ce a scris Liviu Rebreanu si ii place foarte mult si Paulo Coelho, "nu pentru ca e la moda, ci pentru ca scrie bine si are o filosofie a lui".
#squarebanner#
Violeta Ciurel apreciaza muzica lui Mozart, a lui Wagner sau Ceaikovsky, dar si spectacolele de balet modern. Ii place si muzica moderna, in special Phil Collins. "Sunt fan total Phil Collins si voi veni special pentru concertul din octombrie pe care il va sustine in Romania. Nu stiu daca vin cu toata familia, dar in mod cert baiatul meu cel mare – Filip – va veni cu mine", isi dezvaluie planurile de viitor Violeta Ciurel.
Violeta Ciurel
Nascuta la Bucuresti, in data de 14 iunie 1958; este casatorita si are doi copii de 14, respectiv 11 ani.
Studii:
- 1981 – A absolvit Facultatea de Comert din cadrul ASE, Bucuresti;
- 1992 – A obtinut titlul de Doctor in Economie, specializarea Relatii Economice Internationale, in cadrul Facultatii de Relatii Economice Internationale, ASE Bucuresti;
- 1993 – Bursa de specializare in Management, marketing, servicii financiare cu accent pe asigurari, la University of Reading, Marea Britanie;
- 1994 – Program for Management Development (PMD 68) la Harvard Business School;
- 1997 – 2001, Cursuri in cadrul LIMRA International Leadership Institute, Babson College, SUA;
- 1997 – Curs de Eficienta Manageriala, ASEBUSS;
- 1998 – Prezent, cursuri efectuate la ING Business School, Amsterdam, Olanda;
- 2003 – Licentiata in metoda de training LIFO – BCon LIFO International Inc. USA.
Activitate profesionala:
- 1981-1985, Economist stagiar la diferite intreprinderi;
- 1985 – prezent, a detinut succesiv pozitiile de cercetator, lector, conferentiar si profesor la Facultatea de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE Bucuresti;
- 1996 – 1997, Consultant in diverse proiecte cu Banca Mondiala si Programul Phare pentru Romania;
- Martie 1997 – august 1999, Director de Marketing, Nederlanden Asigurari de Viata Romania S.A.;
- August – decembrie 1999, Director Client Service & Marketing, Nederlanden Asigurari de Viata Romania S.A.;
- Ianuarie 2000 – octombrie 2004, Director General, Nederlanden Asigurari de Viata Romania S.A. (in prezent ING Asigurari de Viata);
- Februarie 2001 – octombrie 2004, Director Executiv, Servicii Financiare pentru Persoane Fizice, ING Romania;
- Septembrie 2003 – prezent, membra a Consiliului de Administratie al ING Asigurari de Viata Romania;
- Noiembrie 2004 – prezent, General Manager Global Pensions – ING Group Amsterdam.