Peste 60% dintre angajați trec printr-o perioadă dificilă emoțional. Care sunt principalele cauze

Mai bine de jumătate dintre angajații români se confruntă, în prezent, cu dificultăți emoționale serioase. Un sondaj realizat de eJobs în luna aprilie arată că 63,6% dintre respondenți simt că traversează o perioadă grea din punct de vedere emoțional, iar principalele cauze țin de lipsa banilor, problemele personale și oboseala cronică acumulată la muncă.
Cel mai frecvent motiv
Cel mai frecvent motiv indicat pentru starea de dezechilibru emoțional este faptul că veniturile nu acoperă cheltuielile – o problemă semnalată de 22,2% dintre participanți. Alte surse majore de stres sunt problemele personale (14,5%), burnout-ul (11%), lipsa aprecierii la locul de muncă (10,8%) și incertitudinea generată de dificultățile prin care trece compania în care lucrează (9,9%). În plus, aproape 9% dintre respondenți au rămas recent fără job, ceea ce le-a amplificat disconfortul emoțional.
„Majoritatea problemelor care afectează echilibrul emoțional al românilor pornesc din sfera profesională: salarii care nu mai fac față costurilor de trai, instabilitate la locul de muncă, lipsa unei direcții clare sau suprasolicitarea. Jumătate dintre participanți spun că anul 2025 a început prost și nu au încredere că va urma o îmbunătățire”, explică Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs.
Temerile legate de viitor
În ceea ce privește temerile legate de viitor, cele mai multe vizează situația financiară. 6 din 10 angajați sunt îngrijorați că nu vor face față scumpirilor. Instabilitatea socio-politică din România ocupă locul al doilea în topul îngrijorărilor, fiind menționată de 42,2% dintre participanți. Totodată, 37,3% se tem că nu vor reuși să-și găsească un nou loc de muncă, iar 18,5% se tem că își vor pierde echilibrul emoțional.
Respondenții vorbesc despre incertitudine, îngrijorare și singurătate ca fiind cele mai frecvente stări pe care le trăiesc în prezent. Concret, 46,5% spun că sunt îngrijorați de ceea ce urmează, 45% trăiesc într-o stare permanentă de incertitudine, 17,8% au pierdut controlul asupra emoțiilor, 17% se declară deprimați, iar 15% se simt singuri. Doar 15,1% spun că sunt optimiști, iar 2,3% declară că se simt echilibrați emoțional.
Consiliere psihologică
În ciuda stării generale negative, doar un sfert dintre respondenți au simțit, în ultimul an, nevoia să apeleze la ajutor specializat – terapie sau consiliere psihologică. Dintre aceștia, doar 40% au făcut efectiv pasul spre psiholog. Majoritatea celor care nu au apelat la sprijin invocă lipsa banilor, disconfortul să vorbească cu un străin sau teama să nu fie judecați.
Accesul la servicii de sănătate emoțională rămâne limitat. Doar 12,4% dintre participanți spun că beneficiază de consiliere psihologică inclusă în pachetul de beneficii de la muncă. Jumătate dintre angajați și-ar dori să aibă acces la astfel de servicii, dar peste o treime declară că, deși nu le au, nici nu le-ar folosi. Mai puțin de un sfert dintre angajați consideră că managerii din compania lor sunt preocupați de sănătatea emoțională a echipei.
Trăiesc cu teama să nu fie concediați
În ceea ce privește factorii de stres de la locul de muncă, pe lângă salariul prea mic, angajații se plâng că muncesc prea mult și sunt epuizați, că nu li se permite munca de acasă, că au relații tensionate cu managerii sau că trăiesc constant cu teama să nu fie concediați.
Sondajul a fost realizat de eJobs în luna aprilie 2025 pe un eșantion de 1.974 de respondenți și reflectă o realitate îngrijorătoare: starea de bine a angajaților din România este în declin, iar presiunile economice și incertitudinile sociale accentuează disconfortul emoțional.
CITEȘTE ȘI: 2 din 3 angajați nu se simt confortabil să își exprime opiniile la job
Foto: ID 80566620 ©Martinmark | Dreamstime.com