Bruxelles. Despre piata muncii in inima Europei
Romania este membra a Uniunii Europene de mai bine de patru ani, iar romanii descopera treptat avantajele globale, dar mai ales personale, ale "aurului albastru". Desi pare surprinzator, romanii au lucrat in Bruxelles-ul european inca inainte de Revolutia din 1989, desigur fiind cazuri izolate, inserate in institutiile europene datorita dublei cetatenii.
Anii ’90 au consemnat aparitia cu adevarat a primului val de romani in lumea Bruxelles-ului european. Cati romani lucreaza acum la Bruxelles? Exista o cerere a pietii specifica adresata romanilor? Ce calitati si aptitudini trebuie sa avem pentru a reusi in demersurile de a lucra in capitala comunitara?
Bruxelles-Belgia si Bruxelles-UE
Exista doua piete a fortei de munca in Bruxelles, care, insa, din cauza suprapunerii geografice, creeaza confuzie. Exista un Bruxelles-Belgia, cu tot specificul unei capitale Occidentale, si mai exista un Bruxelles-UE, cu oportunitati si abordari total diferite. E greu de imaginat mozaicul multicultural format in jurul Pietii Schuman, dar foarte important de descifrat pentru a gasi oportunitati personale de a lucra aici.
Harta Bruxelles-ului european
Bruxelles-ul e un conglomerat al institutiilor europene si al unei comunitati create in jurul acestora, care a condus la formarea unui segment aparte numit "actori ai Uniunii Europene". Aproximativ 100.000 de oameni isi desfasoara activitatea in Bruxelles-ul european si, dintre acestia, doar 50% lucreaza in institutiile europene. Pe langa institutii, este vorba si de puternicul sector privat, reprezentat de companiile europene si internationale, federatii industriale, presa europeana si sectorul neguvernamental. Bruxelles-ul este principalul pol de presa mondial, cu mii de ziaristi acreditati.
Aproximativ 400 de multinationale, pe care le intalnim in marea lor majoritate si in Romania, au un sediu permanent si la Bruxelles, o "ambasada" a corporatiei respective pe langa institutiile europene. Asa cum Romania are o ambasada in Belgia, care raspunde de relatiile bilaterale intre Belgia si Romania, dar si o Reprezentanta Permanenta pe langa Uniunea Europeana, asa si Microsoft are un birou care se ocupa de "piata de desfacere a produselor sale" in Belgia, dar si de un birou care se ocupa de dinamica legislativa europeana.
Sa ne imaginam acum ca reprezentantii companiei Renault, sa zicem, doresc sa explice Comisiei Europene parerea lor despre propunerile legislative pentru "siguranta rutiera". Dupa aceea vin delegatii BMW sa explice Comisiei versiune lor, iar intr-o saptamana sosesc si cei de la Fiat cu acelasi subiect. E prea complicat si ineficient, prin urmare se recomanda "coagularea grupurilor industriale" in asociatii europene (grupuri de interese), cu adunari generale ale membrilor si, pe cat posibil, secretariat permanent in Bruxelles. Astfel se pot prezenta "opinii comune ale industriei despre acel subiect".
Un exemplu concludent pentru cele mentionate mai sus este Asociatia Europeana a Producatorilor de Masini (ACEA), din care fac parte si BMW, si Renault, si Fiat, dar si alte marci binecunoscute. Asociatia isi exprima foarte vizibil opinia despre subiectul mentionat, in numele sectorului pe care este imputernicit sa il reprezinte, conform statutului organizatiei. În Bruxelles sunt aproximativ 3.000 de birouri ale asociatiilor europene, fiecare incadrand in staff-ul lor in medie cinci persoane.
Un job intr-o institutie europeana
Pentru un loc de munca permanent sau chiar temporar in institutiile comunitare procedura e complexa, nu imposibil insa de abordat, si necesita de multe ori ani buni pana la reusita. Concursurile EPSO (oferite prin Biroul de Selectie a Personalului European) sunt vizibile deja in Romania si nu vom insista pe acest subiect acum. Ceea ce frapeaza insa este multitudinea de traininguri EPSO oferita de zeci de entitati in Romania. Recomandam ca, inainte de a plati cateva sute de euro pentru ceva "urias", un loc de munca platit cu zeci de mii de euro pe luna, estimati realist sansele de succes. Sunt doar cateva sute de locuri alocate ca si cota de tara pentru Romania, iar competitia este foarte puternica. Nu va descurajati, dar nici sa nu va faceti iluzii care va vor marca apoi viata.
Dan Luca este directorul retelei europene EurActiv, expert in afaceri europene si fondator al Clubului "Romania-UE" Bruxelles. Are 39 de ani si se afla la Bruxelles de 14 ani.
Afla cum si in ce domeniu poti sa-ti gasesti un loc de munca in sectorul privat din Bruxelles