Candidații vor transparență: tot mai mulți aplică doar la joburi cu salariul afișat

Pe o piață a muncii aflată într-un proces accelerat de schimbare, candidații încep să pună din ce în ce mai mult accent pe claritatea informațiilor oferite de angajatori. Potrivit datelor recente furnizate de eJobs.ro, 30% dintre aplicările înregistrate în perioada ianuarie – mai 2025 au vizat exclusiv joburile care aveau salariul afișat în anunț. Cifra vine ca un semnal clar al unei tendințe tot mai puternice: transparența salarială devine o condiție esențială în procesul de recrutare.
Cei mai interesați: tinerii și seniorii
Surprinzător sau nu, cele mai mari ponderi de aplicări la joburi cu salariul afișat provin din segmentele de vârstă 18–24 de ani și 60+. Pentru aceste categorii, procentul aplicărilor către anunțuri transparente depășește 35%, față de media generală de 30%. La polul opus, candidații cu vârste între 35 și 54 de ani sunt mai puțin preocupați de acest aspect în prima fază a căutării unui job, procentul aplicărilor în cazul lor au scăzut la 25–26%.
„Această nevoie de claritate vine din două direcții: una este apropierea momentului în care salariile vor deveni, legal, mai transparente, iar cealaltă ține de nevoia acută de stabilitate financiară. Oamenii vor să știe, din start, dacă un job le poate acoperi nevoile – nu doar ca nivel de venit, ci și ca perspectivă de continuitate în acel loc de muncă”, explică Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs.
Mai multe aplicări
Statistica este grăitoare: un anunț care include salariul atrage, în medie, 35 de aplicări. Unul fără această informație ajunge doar la 22. Chiar și așa, din cele peste 100.000 de locuri de muncă publicate de la începutul anului, doar 39.000 – adică 39% – au avut salariul vizibil. Acest procent rămâne constant față de anii anteriori, în ciuda interesului crescut al candidaților.
De ce nu sunt mai mulți angajatori care aleg să publice salariul? Răspunsul stă, în principal, în nivelul jobului. „Anunțurile transparente vin, în general, din zona entry level sau blue collar. Pozițiile care vizează specialiști, seniori sau manageri sunt, în continuare, învăluite într-o anumită confidențialitate. Mulți angajatori încă nu se simt pregătiți să facă acest pas”, punctează Roxana Drăghici.
Cine deschide jocul transparenței?
Există, însă, domenii care par să fi îmbrățișat deja această deschidere către candidați. Printre ele se numără:
- Retail – salariu mediu: 3.500 lei net
- Servicii – 3.800 lei
- Transport / Logistică – 5.000 lei
- Call Center / BPO – 4.000 lei
- Turism – 4.000 lei
- Industria alimentară – 4.000 lei
- Construcții – 5.500 lei
Aceste domenii nu doar că oferă locuri de muncă, dar o fac și într-un mod transparent, asumându-și deschiderea față de candidați și nevoile lor tot mai explicite.
Viitorul e transparent
Pe fondul presiunilor legislative, dar și a schimbărilor culturale în relația dintre angajatori și angajați, publicarea salariului în anunțul de angajare pare să devină, din opțiune, standard. Iar pentru candidați, acest detaliu poate face diferența între un click și o trecere mai departe.
În prezent, pe eJobs.ro sunt active aproximativ 22.000 de locuri de muncă, dintre care 8.300 au salariul vizibil. Un semn că, deși încă prudenți, tot mai mulți angajatori încep să înțeleagă că viitorul recrutării înseamnă deschidere, încredere și comunicare onestă.
CITEȘTE ȘI: Tehnici eficiente de gestionare a timpului, precum „time blocking”
Foto: ID 125737481 ©Tero Vesalainen | Dreamstime.com