Ce întrebări ar trebui să primești la interviurile de angajare
Ca interviul de angajare să reprezinte un câștig de ambele părți, este foarte important ca angajatorii sau intervievatorii, în general, să pună câteva întrebari care vor clarifica lucrurile.
Pratik Bang, președinte și CEO la Techwire Solutions Inc, scrie pe pagina lui de LinkedIn că intervievatorii trebuie să aibă în vedere 6 întrebări.
1. Ai avut de-a face cu un client dificil?
Pratik Bang subliniază că, răspunzând acestei întrebări, candidatul va povesti, de fapt, despre calitățile pe care le are în materie de comunicare, de rezolvare a problemelor și de gestionare a stresului.
2. Cine te-a inspirat ca să devii omul care ești astăzi?
În opinia lui Bang, candidatul are ocazia să vorbească despre lucrurile în care crede, despre personalitatea lui și despre calitățile pe care le consideră importante.
3. De ce ar trebui să te angajez?
Deși este una dintre cele mai comune întrebări care sunt puse la un interviu de angajare, această întrebare are rolul de a-i departaja pe candidați. Nu toți vor fi capabili să numească acele calități unice pe care doar ei le au.
4. Completează propoziția: În următorii 5 ani, mă văd…
Pratik Bang este convins că, prin răspunsul dat acestei întrebări, candidații au ocazia să vorbească despre planurile de carieră pe care le au.
5. Cum au contribuit acțiunile tale la succesul companiei pentru care ai lucrat?
Când un candidat poate demonstra, cu probe, că și-a ajutat compania să aibă rezultate bune, înseamnă că acel candidat are calități de lider, crede Pratik Bang.
6. Ai vreo întrebare pentru mine?
Într-adevăr, majoritatea candiaților nu au de pus nicio întrebare pentru că se așteaptă să fie întrebați și nu să pună întrebări. Această întrebare, adaugă Pratik Bang, împarte candidații în două mari tabere: pe de o parte, cei interesați cu adevărat de job, și de cealată parte, cei pentru care jobul scos la concurs nu este altceva decât un simplu job.
Potrivit site-ului kent.ac.uk, există mai multe întrebări pe care intevievatorii le folosesc ca să afle, subtil, dacă cel pe care îl au în față este candidatul ideal:
- De ce vrei acest loc de muncă?
- Descrie o situație în care ai condus o echipă.
- Descrie o situație în care ai lucrat în echipă.
- Care sunt slăbiciunile tale?
- De ce ai ales facultatea pe care ai terminat-o? Care au fost factorii care ți-au influențat alegerea?
- Care sunt punctele tale tari?
- Care este cea mai mare realizare a ta?
Pe de altă parte, businessinsider.in dă drept exemplu câteva dintre cele mai dificile întrebări care pot fi puse în cadrul unui interviu de angajare și care, surpriză sau nu, au fost folosite de angajatori de renume, printre care Apple, Google, Twitter și altii.
- Dacă ți s-ar da o cutie de creioane, numește 10 lucruri pe care le-ai face cu ele, dar care nu au legătură cu folosirea lor în mod tradițional.
- Cum ai rezolva probleme dacă ai fi de pe Marte?
- Care este cel mai creativ mod prin care poți strica un ceas?
- Dacă ai fi un semn stradal, ce ai fi?
- Vrei să creezi un telefon pentru oamenii care nu aud – cum faci asta?
Concluzia este că, indiferent cât de dificile sunt întrebările din cadrul unui interviu de angajare, nu sunt niciodată puse degeaba. Intervievatorii le folosesc pe post de arme ca să-l găsească pe acel candidat unic și special!