Ce să NU treci în CV dacă vrei să fii chemat la interviu
Și nici nu e greu de închipuit. Un om de HR primește mii de sute și sute de CV-uri pe săptămână. Asta înseamnă, că în medie, cineva se uită pe CV-ul tău timp de câteva secunde. E și asta o artă a cititului în diagonala! Poate tu ești cel mai nimerit pentru acel job, dar dacă CV-ul tău nu reflectă corect acest lucru poți pierde ușor prin teancul de CV-uri. Specialiștii ne avertizează: un CV ar trebuie să fie ca o invitație la nuntă. Fără greșeli de redactare, fără informații eronate.
De aceea, cei de la Business Insider au compilat o listă de lucruri care nu au ce căuta într-un CV care se respectă.
Treci peste evidențe
Dacă ai aplicat pentru un job, e destul de clar că vrei să-l obții. Nu are sens să faci prea multă emfază în această direcție. Totuși, dacă un nou job înseamnă și o schimbare radicală de industrie ar trebui să oferi un scurt sumar.
Scapă de experiența profesională nerelevantă
Da… poate în tinerețe erai cel mai bun la debarasat mese în restaurantul în care lucrai pe timpul facultății. Dar dacă nu ai de gând să-ți faci o carieră în așa ceva, atunci acest detaliu n-ar trebui să se regăsească în CV.
Evită amănuntele private
Nu pune în CV că ești sau nu căsătorit, care ți-e religia sau ce cod numeric personal ai. Angajatorul tău nu are nevoie de aceste amănunte și tu nu ai motive să le oferi.
Nu-ți lista hobby-urile
Nu-i pasă nimănui. Dacă nu e relevant pentru jobul la care aplici, atunci e doar o pierdere de timp, hârtie și energie.
Nu-ți spune vârsta
Dacă nu vrei să fii discriminat la locul de muncă, atunci n-ar trebui să le spui ce vârsta ai dacă ei nu îți cer expres acest lucru. S-ar putea să se uite cu alți ochi la tine dacă văd că ești mai tânăr decât cred inițial și poate nu ai suficientă experiență pentru un postul de conducere la care ai aplicat
Nu folosi pronumele personal
CV-ul tău ar trebui să evite cu orice preț cuvintele: Eu, ea, al meu. Este de la sine înțeles că CV-ul spune lucruri despre tine și experiența ta.
Nu pune un email amuzant la contacte
Dacă mai ai uitat în CV adresa de email din tinerețe și ea suna la modul îndră[email protected] e cazul să-ți faci un nou cont de email un pic mai clasic și nu atât de mult ieșit din canoane.
Nu sublinia inutil
Atunci când îți treci numărul de telefon sau email-ul nu e nevoie să le dedici și o casetă specială care să anunțe aceste date de contact. Toată lumea știe cum arată un număr de telefon sau un email.
Evită datele de contact profesionale
”Nu doar că e neavenit, e și stupid”, ne avertizează specialiștii. Cu siguranță nu vrei că viitorul angajator să te sune la muncă, sau, mai rău, pe telefonul de serviciu. Decât să fii concediat pe motive de neatenție, mai bine îți treci în CV datele de contact personale, la care doar tu ai acces.
Nu pune informații despre salariu
CV-ul tău ar trebui să reflecte experiența profesională pe care ai acumulat-o nu năzuințele salariale. De aceea, experții ne avertizează că discuția despre remunerație ar trebui să apară doar la interviul cu angajatorul .
Dimensiunea contează
Dacă ți-ai tipărit CV-ul cu fonturi mai vechi, ar trebui să revii la unul standard cum este ”Arial”. Ai grijă și la dimensiunea fontului. Important este ca CV-ul tău să se citească ușor de câtre oricine.
Cuvintele-cheie
Așa cum am menționat și în alte articole cei care se uită pe CV-ul tău sunt atenți la o serie de cuvinte-cheie. Folosite cu moderație, ele au toate șansele să atraga atenția. ”S-a atins, s-a rezolvat, a fost lansat, s-a reușit” sunt expresii pe placul angajatorului. De asemenea, e bine să te ferești de sintagme ca ”gândire out of the box”, ”un entuziast”, ”sinergie” șamd.