Cum supravieţuieşti verii fără concediu la birou
Să ştii că oboseala pe care o resimţi în timpul verii nu se datorează doar volumului mare de muncă, ci şi căldurii. Mulţi oameni nu pot dormi bine când e cald, iar aerul condiţionat pornit pe timpul nopţii nu este recomandat decât în cazuri extreme. Oamenii îşi încep ziua deja obosiţi, aşa că, de ce nu ai încerca să furi startul? Poţi profita de răcoarea răsăritului, să te trezeşti cu o oră-două mai devreme pentru câteva exerciţii fizice în parc. Sau măcar pentru o plimbare. De altfel, asta recomandă şi specialiştii.
"Deși majoritatea a persoanelor preferă antrenamentul seara, pe timpul verii recomand activitatea fizică dimineața, pentru că vremea este acceptabilă și mișcarea ne poate oferi energie atât de necesară pentru un bun randament. Seara putem profita de timpul liber pe care îl avem la dispoziție pentru a ne relaxa alături de prieteni sau familie. Cred că este foarte important să avem contact uman, cu precădere în verile în care nu avem concediu, socializarea este foarte importantă", a explicat pentru Revista Cariere Larisa Petrini, health coach.
Iar după puţină mişcare, ar merge şi un smoothie. Cam asta ar fi cea mai bună alegere la micul dejun, mai ales că ai atâtea fructe şi legume disponibile. Un smoothie însemană nu numai fructe. Il poţi face şi cu legume sau seminţe sau, dacă ţi se pare prea greu, cu lapte vegetal sau apă in loc de lapte.
La prânz, n-ar fi rău să renunţi la cantină sau la serviciul de catering. Mâncărurile grele nu sunt pentru vară. În plus, pe căldură mare există riscul ca mâncarea să se strică până ajunge la tine.
"Mai puțină mâncare gătită, mai multe fructe și legume crude în salate, în combinație cu lactate, soia și surse vegetale de proteine: fasole, linte, năut, orez integral. Prânzul trebuie să fie cea mai consistentă masă a zilei, în care combinația câștigătoare este dată de proteine și legume. Iaurturile ne hidratează organismul, iar pentru un mic dejun plin de vitamine si nutrienți ne putem face smoothie-uri diverse, profitând de abundența de fructe de pe piață. Vara nu avem poftă de mâncare așa cum avem iarna, însă este foarte important ca mesele pe care le avem să fie pline de fibre și nutrienți. Supele sunt binevenite și, în general, mâncarea ușoară, răcoritoare și ușor de preparat", a adăugat Larisa Petrini .
Corpul uman este compus în proporţie de 60-70% din apă, dar nu o stochează. Trebuie deci să bem cel puţin doi litri de apă pe zi, chiar trei sau patru, în caz de caniculă şi dacă nu avem probleme cardiace (reţine că nu trebuie să îţi fie sete ca să bei apă). Căci senzaţia de sete se manifestă adesea atunci când deja a apărut deshidratarea. Nu te repezi însă să bei apă rece. Fie o combini cu apă caldă, fie o laşi să ajungă la temperatura camerei.
"Hidratarea joacă un rol esențial pentru sănătatea organismului nostru în timpul verii. Pentru un plus de vitamine, ne putem pregăti de acasă o gustare care să conțină câteva dintre cele mai hidratante fructe și legume: castravete, salată, căpșuni, pepene. Putem servi legumele tăiate felii cu hummus sau fasole bătută si fructe crude. Pentru că suntem la capitolul hidratare, recomand reducerea consumului de băuturi cofeinizate și în general a băuturilor cu adaos de zaharuri. Putem înlocui cu succes cafeaua cu ceaiul negru și sucurile cu limonadă.
Nu este necesar să consumăm suplimente alimentare decât in cazuri speciale când ele sunt recomandate de medic. Cu o alimentație echilibrată, vara îi putem oferi organismului nostru combustibil de calitate înaltă, direct de la sursă", a mai spus coach-ul.
Chiar dacă ai aer condiţionat la birou, drumul spre şi de la job este canicular.Poate te vei întrista puţin gândindu-te că tu stai cu cămaşa închisă până la ultimul nasture, în timp ce colegilor tăi le flutură briza mării prin păr. Există câteva reguli despre cum să te îmbraci corect la birou în timpul verii. Pe care le poţi fenta, de exemplu, păstrând pe un umeraş un sacou şi o cravată pentru întânirile fulger. Sau, în cazul doamnelor, un sacou subţire, din in. La fel, poţi trasforma Casual Friday în casual Friday&Monday. Ştii de ce? E păcat să nu profiţi măcar de un week-end departe de birou sau de oraş.
Pentru asta, nu trebuie să traversezi ţara. Din fericire, antreprenorii s-au orientat bine, şi în apropierea marilor oraşe găseşti multe case de vacanţă, cabane, pensiuni, care de care mai drăguţe şi mai atrăgătoare. Ca să nu oboseşti prea mult pe drum, găseşte un astfel de loc la maximum o oră de mers cu maşina. Poţi pleca vineri seara, întorcându-te luni dimineaţa. Să-ţi spun de ce e mai bine să stai până luni? Pensiunea se va goli, deci duminică seara chiar vei avea o zi de relaxare totală. Luni dumineaţă traficul va fi mai bun pe drumul de întoarcere. Şi nu nimic nu îţi va da mai multă energie decât să îşi începi săptămâna bându-ţi cafeaua pe prispă.
Din când în când, poţi adopta chiar o strategie ca să lupţi cu oboseala. Încearcă să ajungi mai devreme acasă, fă un duş, pune-ţi o gustare şi un pahar cu apă pe noptieră şi citeşte. Fără să sprinzi lumina. Citeşte până se întunecă, dacă nu adormi deja până atunci. Dacă nu adormi, încearcă totuşi să nu aprinzi lumina şi să laşi somnul să te învăluie.
Dimineaţa o să te trezeşti proaspăt şi te vei simţi mai tânăr cu câţiva ani. Hai să îţi spun şi de ce. De când începe să se întunece, melatonina, hormonul care induce somnul, începe să fie secretată în creier. Atunci când stai la lumină artificială, melatonina este distrusă, de aceea nu poţi adormi până la o oră târzie. Când secreţia acesteia este optimizată de absenţa luminii, efectul său antioxidant facilitează regenerarea celulară nocturnă.
Deci, ce spuneai că faci diseară?