De ce ezită angajatorii să recruteze absolvenți: semnalul de alarmă venit din HR | STUDIU

Pentru proaspeții absolvenți din generația 2025, piața muncii se anunță una dintre cele mai dificile din ultimii ani. Nu doar contextul economic aduce incertitudine, ci și scepticismul tot mai mare din partea angajatorilor.
Opt din zece manageri de HR spun că cel puțin unul dintre absolvenții angajați în ultimul an nu a corespuns așteptărilor. Iar 65% admit că au fost nevoiți să concedieze cel puțin un tânăr angajat, după o perioadă scurtă, potrivit unui nou studiu realizat de Resume.org.
Deși 90% dintre companiile intervievate au angajat proaspăt absolvenți, doar 17% spun că toți s-au dovedit un succes. Cei mai mulți (70%) susțin că doar unii dintre ei s-au integrat bine, iar 13% declară că doar câțiva au reușit să se adapteze cerințelor.
Principalele motive invocate țin de atitudine și comportament profesional: lipsă de inițiativă (48%), lipsă de profesionalism (39%), folosirea excesivă a telefonului (39%), gestionare slabă a timpului (38%) și indiferență față de sarcini (37%). Alte aspecte menționate includ dificultăți în primirea de feedback, probleme de comunicare și adaptare slabă la cultura organizațională.
Lipsa pregătirii reale pentru un loc de muncă
Peste jumătate dintre managerii intervievați consideră că absolvenții sunt slab pregătiți pentru viața profesională. 61% spun că sunt prea sensibili la critică iar mulți au impresia că angajații tineri se descurcă greu cu ritmul și cerințele reale ale jobului. Mai exact, 72% spun că tinerii întâmpină dificultăți în gestionarea volumului de muncă, 60% observă întârzieri frecvente în predarea taskurilor, iar 62% semnalează probleme legate de calitatea livrabilului.
Timpul petrecut pe telefon
Un alt semnal de alarmă: prezența constantă a telefonului. 87% dintre angajatori spun că noii angajați petrec adesea sau foarte des timp pe telefon în timpul orelor de lucru. Tardivitatea este o altă problemă raportată frecvent. 66% spun că tinerii ajung târziu la job, iar 55% întârzie la întâlniri.
Rezervați la recrutare
Pe fondul acestor dificultăți, companiile încep să se retragă cu prudență. Doar 58% dintre angajatori declară că iau în considerare recrutarea din rândul proaspeților absolvenți în 2025. Iar unul din șase manageri recunoaște că are rezerve față de angajarea unei persoane din generația Z în roluri entry-level.
Când au fost întrebați ce i-ar convinge să fie mai deschiși, angajatorii nu au cerut experiență, ci trăsături de caracter: inițiativă (57%), atitudine pozitivă (53%), etică a muncii (52%), adaptabilitate (51%) și deschidere la feedback (50%), potrivit studiului citat.
CITEȘTE ȘI: CV-ul fără experiență. Cum te vinzi când n-ai ce vinde?
Foto: ID 111410475 @ Nirat Makjuntuk | Dreamstime.com