De ce se merită să faci o reconversie profesională în 2025?

În 2025, o reconversie profesională devine o alegere strategică pentru tot mai mulți români. Schimbările rapide din piața muncii, digitalizarea accelerată și nevoia de echilibru între viața personală și cea profesională determină angajații să caute noi direcții. Un sondaj realizat de eJobs și Skillab arată că 60% dintre angajați intenționează să își schimbe domeniul de activitate în 2025. Principalul motiv îl reprezintă dorința de a obține un salariu mai bun. Acest lucru este menționat de 77,4% dintre respondenți. Alte motive includ perspective mai bune de dezvoltare (43,4%) și dorința pentru un stil de lucru flexibil (38,5%).
Adaptarea la o piață în continuă schimbare
Piața muncii se transformă rapid, iar competențele de ieri pot deveni irelevante mâine. Această realitate subliniază importanța adaptabilității și învățării continue. Reconversia profesională nu mai este o opțiune. Este o necesitate dacă vrei să rămâi relevant pe piața muncii.
„Vedem un procent mare de angajați care deja sunt hotărâți să facă o mișcare clară în direcția reconversiei profesionale în viitorul imediat. Se uită nu doar la domeniile care se dezvoltă, dar și la competențele pe care le cere piața astfel încât să își crească șansele de angajare și peste 5 sau 10 ani de acum încolo. Candidații încep să fie tot mai conectați la industriile în care vor să lucreze și să înțeleagă faptul că va trebui să se adapteze la schimbările permanente care apar în domeniul lor de activitate sau în domeniile conexe”, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing în cadrul eJobs.ro.
În plus, formarea profesională continuă aduce beneficii semnificative. Participarea la astfel de programe contribuie la dezvoltarea competențelor, creșterea competitivității și reducerea riscului de șomaj. Angajații care își dezvoltă constant abilitățile devin mai puțin vulnerabili în fața schimbărilor survenite în piața muncii.
Echilibrul între viața personală și profesională
Un alt motiv pentru care angajații aleg reconversia profesională este dorința de obținere a unui echilibru mai bun între viața personală și cea profesională. Un program de lucru care permite timpul necesar pentru odihnă, relaxare și activități personale duce la o sănătate mentală și fizică mai bună. Fără acest echilibru, riscul de burnout și stres cronic crește semnificativ.
Reconversia profesională oferă oportunități de activități care să se alinieze mai bine cu valorile și interesele personale. Astfel, angajații pot obține o satisfacție mai mare în carieră și o calitate mai bună a vieții.
Sprijinul oferit de programele naționale
În România, autoritățile susțin reconversia profesională prin diverse programe. Planul Național de Formare Profesională pentru anul 2025 își propune creșterea nivelului de calificare al resurselor umane și adaptarea competențelor la cerințele pieței muncii. Acesta vizează în special persoanele șomere și inactive apte de muncă. În acest fel se facilitează reintegrarea acestora pe piața muncii.
Participarea la programe de formare profesională continuă aduce numeroase beneficii. Printre acestea se numără dezvoltarea competențelor, creșterea șanselor de angajare și reducerea inegalităților sociale și economice. Astfel, reconversia profesională devine o soluție viabilă pentru cei care doresc să își îmbunătățească situația profesională și personală.
CITEȘTE ȘI: 60% dintre angajați vor avea nevoie de reconversie profesională
„Cei care lucrează deja la dezvoltarea profesională sunt motivați în primul rând de dorința de a ține ritmul cu schimbările din piață, dar și de beneficiile pe care învățarea continuă le are. Astfel, cei care au urmat cursuri în acest sens observă schimbări importante în cariera lor”, spune Raluca Neagu, CEO în cadrul platformei online de cursuri Skillab România.
În contextul actual, reconversia profesională nu mai reprezintă doar o opțiune. Ea reprezintă o necesitate când ne raportăm la provocările pieței muncii. Dacă investești în dezvoltarea ta profesională, îți crești șansele de succes și satisfacție pe termen lung.
*Sondajul a fost realizat în luna octombrie 2024, pe un eșantion de 2.081 de respondenți.
Foto: ID 109071612 © Olivier Le Moal | Dreamstime.com