Esti dispus sa accepti un job pentru care esti supracalificat? Mai gandeste-te!
Faptul ca un candidat aplica pentru un job inferior pregatirii lui este o dovada in plus ca raportul calitate/pret de pe piata muncii s-a schimbat. In disperare de cauza, candidati care au ocupat anterior functii importante in companii si care au fost concediati din cauza masurilor impuse de criza financiara, au aplicat sau aplica pentru pozitii inferioare.
In 2009, recrutorii se intalneau frecvent cu astfel de situatii si sperau ca, dupa un an, poate lucrurile se vor echilibra. Dar nu s-a intamplat acest lucru.
“Avand in vedere numarul mic de posturi disponibile pe piata, numarul candidatilor care aplica si sunt dispusi sa accepte posturi sub nivelul lor de pregatire este crestere, indiferent de domeniul pentru care se recruteaza. Putem vorbi, chiar despre o tendinta la nivelul companiilor care, avand posibilitatea de a selecta candidati in a caror instruire nu mai este necesar sa se investeasca, si-au ridicat nivelul asteptarilor.”, spune Monica Dona, Human Capital Consultant la Lugera & Makler.
„Riscul pe care il prezinta acesti aplicanti este legat de disponibilitatea lor de a ramane pe post sau de a-si pastra nivelul asteptarilor salariale in limitele bugetate pentru o perioada mai lunga de timp” – Monica Dona, Human Capital Consultant, Lugera & Makler.
Nu de aceeasi parere este si Carmen Puia, Consultant Recrutare la Adecco Romania, care sustine ca am intrat deja pe un trend descendent in a doua parte a acestui an. Numarul total de aplicatii a inceput sa scada si, implicit, numarul de CV-uri care, din punct de vedere al experientei profesionale, se afla la un nivel superior celui cerut in descrierea postului.
Carmen Puia spune ca „este greu, insa, sa punem acest lucru pe seama maturizarii pietei muncii sau a intrarii pe un trend de stabilitate a acesteia. In plus, unul dintre factorii care au dus la acesta stare de fapt este, cu siguranta, perioada de concedii de vara pe care inca o traversam, perioada in care activitatea de recrutare, respectiv cautare a unui loc de munca scade semnificativ”.
„Am intalnit nenumarate situatii in care candidati de nivel middle management au aplicat pentru posturi de entry-level, cu sau fara legatura cu domeniul de activitate al postului deschis. Un exemplu elocvent: pentru un post de Agent de Vanzari au aplicat inclusiv Directori Nationali de Vanzari – cel mai probabil explicatia vine din dorinta acestora de a ajunge intr-o baza de date si de a li se vizualiza CV-ul pentru ca ulterior sa fie luati in calcul pentru alte proiecte compatibile cu profilul lor professional” – Carmen Puia, Consultant Recrutare, Adecco Romania
20% dintre candidati sunt supracalificati
Potrivit Mirelei Marinescu, Recruitment Manager la APT, din totalul de aplicanti, 20% sunt supracalificati si 25-30% subcalificati sau nu respecta cerintele jobului. „Acest fapt se datoreaza in primul rand usurintei cu care pot aplica pe internet, prin simpla apasare a unui buton. Multi candidati sunt mai putin selectivi cu posturile la care aplica”.
„Numarul de candidati a crescut in a doua jumatate a acestui an, multi dintre acestia provenind din institutiile de stat in care s-au facut disponibilizari, dar si din firme private in care s-a redus numarul de middle manageri” – Mirela Marinescu, Recruitment Manager APT