Iti dai demisia? Iata 5 strategii ca seful sa te implore sa ramai
Intr-un final, ti-ai luat inima in dinti si te-ai dus la un interviu pentru un job la o alta companie. Cei de acolo ti-au facut o oferta si tu vrei cumva sa incerci marea cu degetul la noua slujba, dar nu esti sigur ca vrei sa-ti iei un angajament fata de acea firma. Ar putea fi mai bine pentru tine la noua companie, dar ar putea la fel de bine sa-ti mearga mai prost.
Ti se pare ca e momentul potrivit pentru o schimbare, dar, totodata, te intrebi ce vei face daca noul job te va dezamagi sau nu ti se va potrivi. Intrebarea e cum sa faci in asa fel incat sa ramai cu o plasa de siguranta, cu posibilitatea de a reveni la vechea slujba daca jobul nou nu e exact ceea ce pare a fi.
Eric Butts, consultant de management, a inventariat pentru site-ul Brazen Careerist cinci strategii care te ajuta ca, dupa ce ti-ai dat demisia, sa ramai in carti pentru vechiul tau job daca ti-ai dori sa il recapeti. Seful te va intampina cu bratele deschise si te va implora sa te intorci.
1. Gaseste o activitate care-ti permite sa pastrezi legatura cu colegii
Cu cat relatiile dintre tine si fostii tai colegi sunt mai stranse, cu atat mai receptiv va fi vechiul tau angajator la ideea de a te chema inapoi daca nu-ti merge bine la noul job.
Nu stii cum sa mentii legaturile si iti e rusine sa te autoinviti sa mergi cu ei la pranz? Incearca jocurile de noroc. Nu trebuie sa mergeti la cazinou, puteti incerca pariurile sportive sau puteti paria pe orice. Ideea fiind ca tu sa fii „capul rautatilor” si sa tii evidenta pariurilor, sa fii casierul grupului. In acest mod, vei interactiona cu ei saptamanal si vei afla ce se mai intampla prin firma.
E important sa pastrezi legatura cu fostii colegii, asta consolideaza prietenia dintre voi si creste sansele de aparitie a unei invitatii de a reveni la vechiul loc de munca.
2. Stai in preaviz mai mult decat este necesar
Avertisment: daca nu te-ai pus bine cu unii dintre colegii tai, procedeaza cu grija. Regula care se aplica de obicei este sa stai doua saptamani in preaviz, insa, povesteste Eric Butts, el a stat de fiecare data peste patru saptamani.
De ce? Pentru ca nu voia sa le puna bete in roate oamenilor cu care avea relatii personale. Dintr-un simt al loialitatii. Voia sa-si schimbe slujba, dar nu sa calce peste cadavrele oamenilor cu care lucrase. Stai in preaviz mai mult decat este necesar doar daca esti apropiat de fostii tai colegi.
3. Munceste de-ti sar capacele pana in ultima zi
Nu da rasol si nu te lasa pe tanjala odata ce ai anuntat ca vei pleca. De fapt, munceste mai abitir dupa ce ai anuntat ca vei pleca decat ai facut-o vreodata. Ultima impresie pe care o lasi conteaza enorm, de ea isi vor aminti oamenii din acea firma cand se vor gandi la tine. E nici mai mult, nici mai putin decat mostenirea pe care o lasi acelei firme.
4. Cand parasesti firma, paraseste-o cautand ceva ce ea nu-ti poate oferi
Sau, cel putin, asta spune-le colegilor si sefilor. Daca firma ta nu-ti poate face o contraoferta la paritate cu cea care ti se ofera la noua companie, „despartirea” e mai usor de indurat pentru angajator.
Seful tau nu poate aduce argumente contra unei mariri consistente de salariu, unor responsabilitati in plus sau unei ocazii de a te muta intr-un oras nou. In aceste contexte, nu te poate considera un tradator si iti ramane si spatiu de manevra in cazul in care vrei sa revii in firma.
Iar strategia de a parasi o slujba/firma cautand ceva ce ea nu-ti poate oferi se aplica in cazul tuturor carierelor.
5. Pastreaza legatura cu cei cu care ai lucrat
Nu ajunge sa le trimiti e-mailuri personalizate si sa va conectati pe LinkedIn. Ca sa pastrezi cu adevarat legatura trebuie sa ridici stacheta. Trimite-le anual ilustrate din vacanta. Daca sunt scrise de mana, asta arata ca relatia cu acea persoana e destul de valoroasa pentru tine. Daca primesti si tu ilustrate de la ei, punct ochit, punct lovit!