Job rotation, o soluție pentru retenția, dezvoltarea și motivarea angajaților
Tipurile de joburi, precum și competențele necesare la locul de muncă sunt într-o continuă schimbare, aflându-se sub influența transformărilor actuale – sociale, economice, tehnologice, politice, legislative. Această evoluție este surprinsă de datele studiului „The Future of Jobs Report 2018“, realizat de World Economic Forum, care estimează că până în 2022 vom asista la modificări substanțiale ale celor mai căutate abilități.
În acest context, companiile caută soluții pentru a se alinia mediului în continuă schimbare. De exemplu, pentru Departamentul de Resurse Umane al BRD, una din preocupările principale poate fi rezumată prin principiul celor 5R: „getting the right people, with the right skills, in the right jobs, at the right moment and the right expense“. Astfel, compania derulează proiecte interne variate prin care identifică oportunități de dezvoltare pentru cei deja angajați, în paralel cu căutarea, în mediul extern, a celor mai potriviți viitori angajați.
Un astfel de proiect implementat în BRD este Job Rotation. Acesta constă în preluarea de către un coleg a unui post într-un alt departament, pentru o perioadă de timp de până la 6 luni, cu posibilitatea de a rămâne permanent pe acest post, în anumite condiții. Până acum, au participat în acest program colegii din aria Recuperare creanțe și au fost implicați în activitatea de asistență acordată angajaților din Bancă, în legătură cu produsele, procesele și aplicațiile acesteia.
Cum a apărut ideea acestui program?
Oana Ioviţu, HR Business Partner, Departament Resurse Umane, BRD – Groupe Société Générale, spune că ideea a apărut din preocuparea comună a Departamentul de Resurse Umane și a managerilor funcțiunii de Risc a băncii pentru a-i păstra în companie pe angajații performanți, cu potențial de evoluție în domenii conexe. Soluția? Facilitarea mobilității interne a acestora, în acord cu intențiile și posibilitățile lor de dezvoltare.
De ce angajații din zona Recuperare creanțe? Pentru că de-a lungul timpului a fost observată o tendință de creștere a numărului de ani petrecut de angajații din aria de recuperare a creanțelor în această activitate. Rezultatul pozitiv este creșterea specializării pe măsura timpului petrecut în acest departament, dar există și un rezultat mai puțin plăcut: expunerea pentru o durată destul de lungă la nemulțumirile și dificultățile cu care se confruntă clienții ce înregistrează restanțe față de bancă. Astfel, gestionarea constructivă a unor interacțiuni deseori tensionate și păstrarea unui nivel ridicat de energie și optimism pot deveni dificil de menținut în timp.
„Aceste aspecte au fost semnalate chiar de către unii dintre colegii din aria de recuperare creanțe, care au identificat și alte urmări, precum oboseală din cauza ritmului foarte susținut al activității, stres, monotonie, rutină, deseori scăderea motivației și chiar a încrederii în forțele proprii“, spune Oana Iovițu.
Primul pas a fost identificarea competențelor specifice angajaților din aria de recuperare a creanțelor, pentru a defini un profil optim: o foarte bună cunoaștere a produselor și fluxurilor băncii în aria de creditare și operațiuni curente, abilități de comunicare și negociere, inteligență emoțională, management al timpului și al conflictelor, orientare spre soluție de tip win-win, orientare spre client. Cu alte cuvinte, un profil care poate lucra în zona relațiilor cu clienții externi ai băncii (aria comercială) sau în cea a interacțiunii cu clienții interni care au nevoie de îndrumare legată de produsele, procesele, aplicațiile băncii (aria ce acordă asistență angajaților din bancă).
Ulterior au fost stabilite numărul de persoane care pot beneficia de job rotation, criteriile aplicabile candidaților, metoda de selecție, perioada de realocare a angajaților de la Recuperare creanțe către Asistență, tipul de post potrivit, stabilirea unui tutore, condițiile în care persoanele implicate pot fi definitivate pe posturile respective.
Cum se desfășoară, efectiv, programul?
Începutul programului are loc odată cu întâlnirea dintre angajații din Recuperare creanțe, managerii acestora și HR Business Partner, pentru detalierea modului în care acesta reprezintă o oportunitate de evoluție în carieră. În această discuție sunt descrise etapele procesului de selecție, pașii derulați în noua arie de activitate, precum și elementele ce țin de relația de muncă. În etapa de selecție, managerii din Departamentul Asistență și HR Business Partner-ul implicat au întâlniri cu fiecare candidat.
Imediat ce sunt încheiate formalitățile de mutare temporară în Departamentul Asistență, persoanele selectate beneficiază de training on the job pe întreaga perioadă de 6 luni, sub îndrumarea unui tutore dedicat. „Prin preluarea treptată a responsabilităților din noua arie, colegii noștri dobândesc permanent informații noi despre produse, procese, aplicații, exersează abilități noi și stabilesc relații de colaborare cu noua echipă și cu ceilalți interlocutori din Bancă“, mai spune Oana Iovițu.
La finalul perioadei de job rotation, unii dintre participanți au avut oportunitatea de a rămâne în Departamentul Asistență, au fost selectați pentru posturi din aria comercială a Băncii sau au revenit pe posturile anterioare, din Recuperare creanțe.
„Colegii care au participat la programele de job rotation au avut posibilitatea de explorare a unui nou tip de activitate, și mulți dintre aceștia au avut și oportunitatea de a prelua definitiv un alt tip de post. Printre beneficiile Băncii este important de menționat că prin programul job rotation a fost realizată retenția persoanelor din Recuperare Creanțe, având o bună performanță și potențial de dezvoltare în zone laterale acestei activități. De asemenea, s-a asigurat ocuparea imediată a unor posturi vacante, de către colegi deja pregătiți pentru noua activitate“, completează Oana Iovițu.
TESTIMONIALE
„După o activitate de 10 ani în Collection, mi s-a oferit șansa să particip în cadrul programului, unde am descoperit o activitate interesantă și unde am fost acaparat de o echipă minunată. La încheierea programului am avut șansa de a deveni membru al acestei echipe.“
(George Iscru, Consilier Suport Utilizatori, BRD – Groupe Société Générale)
„M-a ajutat foarte mult acest program, pentru mine a fost o deschidere spre alte activități și departamente din Bancă. A fost o oportunitate să completez informațiile și modul de lucru pentru întregul proces de creditare, să intru în contact cu colegi noi și mentalități diferite, să mă dezvolt profesional și să avansez în carieră.”
(Ramona Grigoraș, Manager Clientelă Salariați, BRD – Groupe Société Générale)
„Programul job rotation a fost pentru mine șansa de a schimba domeniul de activitate, de a trece de la Collection la departamentul de Asistență Rețea. Aici am reușit să învăț lucruri noi despre domeniul credite, să mă dezvolt profesional, să cunosc oameni noi și să pot să ajut colegii din Rețea.“
(Mădălina Nedelcu, Consilier Suport Utilizatori, BRD – Groupe Société Générale)
Articol preluat din numărul 256/aprilie 2019 al Revistei CARIERE. Pentru detalii legate de abonare, click aici.