Jobul de moment sau cariera ideală?
Chiar dacă ai impresia că știi ce vrei de la viața ta profesională, dacă stai și cântărești bine situația o să îți dai seama că, de fapt, nu știi. Cel puțin, nu dintr-o dată. Ca să afli ce îți dorești, ai nevoie de timp să îți cunoști talentele și interesele reale. Cu cât ai o imagine mai clară în legătură cu ceea ce vrei să faci cu adevărat, cu atât vei face tot posibilul să întrunești experiența și calitățile necesare.
Citește și Deşi ai putea să înveţi un curcan să se urce în copac, e mult mai uşor să angajezi o veveriţă
Pe de altă parte, în timpul în care încerci să îți dai seama ce drum vrei să urmezi, nu este recomandat nici să ocupi o poziție care nu te ajută cu nimic în planurile tale de viitor, dar nici să stai pe tușă. Acesta este momentul când trebuie să iei în considerare un loc de muncă care să se plieze pe necesitățile de moment, potrivit Idealistcareers.org.
Ca să fie un job de moment, este de preferat să întrunească o serie de cerințe: să-ți permită să te dezvolți din punct de vedere al talentelor, experienței și al ideilor, să fie într-un mediu care să se plieze pe idealurile tale, să-ți dea mai multă energie decât îți ia și să fie într-un domeniu care să te ajute să ajungi la locul de muncă mult visat.
Citește și Cum să ne găsim pasiunea la locul de muncă
Dar ce se întâmplă atunci când îți dai seama că, în timp ce visezi la locul de muncă ideal, nu reușești nici măcar să ai un job de moment care să te propulseze în direcția dorită? Ce faci când ești nevoit să accepți un job oarecare pentru că nu găsești altceva? Cei de la Idealistcareers.org atrag atenția că majoritatea angajatorilor caută candidați care au experiență și calități cât mai aproape de cele dorite.
Așadar, dacă vrei un job de moment care să-ți asigure locul de muncă ideal, trebuie să existe o legătură între aptitudinile tale și poziția pe care o ocupi. Ca să ajungi acolo unde îți dorești, trebuie să fii capabil să lucrezi într-un domeniu care să aibă legătură cu jobul ideal. Iată cum îți dai seama care este jobul de moment perfect:
1. Ce simți vizavi de faptul că nu ai jobul ideal?
Indiferent dacă privești jobul ideal cu claritate sau, dimpotrivă, cu confuzie, poate fi frustrant și chiar dureros să nu fii în locul în care îți dorești. Faptul că îți ignori sentimentele poate avea efecte inverse și te poate bloca din simplul motiv că ceea ce respingem tinde să se transforme în ceva mai serios decât era inițial. Află ce simți și, de ce nu, vorbește despre asta cu cineva în care ai încredere. Sau, dacă nu vrei să vorbești, o alternativă destul de bine este să scrii despre ceea ce simți. Exprimarea acestor sentimente este un pas înainte!
2. Află care este jobul tău ideal
Majoritatea oamenilor nu au doar un job ideal, ci au mai multe. Dacă nu știi ce domeniu sau companie te încântă cel mai mult, este greu să-ți dai seama ce poziții ar trebui să țintești. Brainstorming-ul de unul singur sau împreună cu cineva apropiat este cea mai bună soluție să afli care este jobul tău ideal. Ia în considerare, printre altele, ceea ce îți place să faci, ce calități ai, care sunt planurile tale de viitor și care este salariul care ți-ar satisface nevoile.
3. Află care este jobul de moment cel mai potrivit
După ce ți-ai făcut o idee în legătură cu jobul ideal, este timpul să afli și care este jobul de moment care ți de potrivește cel mai bine. Reia tot ce ai notat despre jobul pe care ți-l dorești din toată inima și identifică care sunt nevoile și care sunt preferințele tale. Fă o listă cu nevoile tale și alege-le apoi pe trei cele mai importante. Ca un job să fie de moment trebuie să întrunească câteva dintre cele mai importante nevoi ale tale. În timp ce faci lista, include o sarcină pe care îți place să o faci în fiecare zi, o calitate care te ajută să faci asta și un aspect care ține de cultura organizațională a unei companii și care te ajută să-ți faci treaba mai bine.
4. Dă o notă personală CV-ului tău și profilului de LinkedIn
Întodeauna vrei ca materialele scrise de tine să reflecte adevărul despre experiența, ideile și curiozitățile tale. Dar nu strică să adaugi în CV și pe profilul de LinkedIn un paragraf în care să scrii despre ceva ce te pasionează cu adevărat, care să scoată la iveală omul din tine.
5. Calitățile, foarte importante
În timp ce încerci să-ți dai seama care job de moment ți se potrivește cel mai bine, nu uita să-ți lărgești orizonul calităților și talentelor. Nu înceta niciodată să investești timp și nu numai în dezoltarea ta personală și profesională.
6. Ține un jurnal al drumului către jobul de moment și către cel ideal
Un jurnal este acel loc în care cu toții suntem siceri cu noi înșine. Jobul de moment și jobul ideal merită și ele un jurnal în care să scrii toți pașii pe care îi faci ca să ajungi la ele. Notează în el ceea ce faci în fiecare zi ca să ajungi acolo unde vrei. Este foarte important ca, înainte să pronești la drum, să te înarmezi cu optimism și cu energie pozitivă. Acesta este rolul acestui jurnal.
Să-ți dai seama care este jobul de vis și care este jobul de moment care ți se potrivește nu este ceva ce se va întâmpla repede, dar este, cu siguranță, ceva care va da un sens vieții tale. Ce altceva ne poate face mai fericiți și mai motivați decât să lucrăm în domeniul în care ne place, într-o companie pe care o respectăm și într-o cultură organizațională ce ne permite să fim noi înșiși? Și, oricât de greu ar fi, acest drum merită început și parcurs până la final.