Jumatate din firmele romanesti gasesc cu greu angajatii de care au nevoie
53% dintre angajatorii din Romania intampina dificultati in ocuparea pozitiilor-cheie din interiorul organizatiilor lor, arata studiul, cu mult peste media globala de 34%. In afara de lipsa de experienta, motivului principal invocat de angajatori, acestia mai nominalizeaza si lipsa acuta a candidatilor disponibili pe piata sau deficitul de abilitati practice / tehnice in randul candidatilor.
In comparatie cu rezultatele studiului din 2010, clasamentul cu cele mai greu pozitii de acoperit, se prezinta astfel: pozitia Ingineri a coborat de pe prima pe a doua pozitie, in timp ce Muncitorii calificati au urcat pe primul loc in topul pe Romania. Spre deosebire de rezultatele de anul trecut, Managerii/functiile de conducere au fost mentionate de mai multi angajatori, urcand pe locul trei fata de pozitia a cincea ocupata cu un an inainte.
Pozitiile cu cele mai mari dificultati de acoperire in 2011
1. Muncitori calificati
2. Ingineri
3. Manageri/functii de conducere
4. Mecanici
5. Personal din domeniul financiar si contabil
6. Bucatari
7. Directori de vanzari
8. Masinisti/Operatori masini
9. Operatori productie
10. Muncitori necalificati
“Cu toate ca nu toti angajatorii sunt afectati de deficitul global de personal talentat, factorii externi ce se manifesta la nivel mondial (economici, demografici etc.) indica faptul ca presiunea exercitata de lipsa de talente se va simti curand pretutindeni. Companiile care adopta strategii pe termen lung in ceea ce priveste personalul, se asigura ca vor avea la dispozitie talentul de care au nevoie pentru a-si indeplini obiectivele de afaceri”, afirma Valentin Petrof, Country Manager al ManpowerGroup Romania.
Potrivit unui document publicat de ManpowerGroup si intitulat “Dezvoltarea de talente in Era Resurselor Umane”, angajatorii trebuie sa-si reconfigureze modelele de lucru si practicile legate de personal si trebuie sa dezvolte o strategie robusta in ceea ce priveste forta de munca, astfel incat sa stimuleze talentul de care au nevoie pentru a-si pune in aplicare strategiile de afaceri pe termen lung. Conservarea vechilor principii pe baza carora functioneaza organizatiile si pe baza carora se dezvolta forta de munca va genera riscuri majore pentru companii.
La nivel global, angajatorii cu nivelul cel mai ridicat de dificultate in ocuparea pozitiilor deschise sunt cei din Japonia (80%), India (67%), Brazilia (57%), Australia (54%), Taiwan (54%), SUA (52%), Argentina (51%), Turcia (48%), Elvetia (46%), Noua Zeelanda (44%), Singapore (44%), Bulgaria (42%), Hong Kong (42%) si Mexic (42%).