Majoritatea companiilor isi gasesc viitorii angajati pe Internet
Printre cele mai utilizate metode de instruire a angajatilor se numara training-ul intern (86,2%) si training-ul extern (66,6%), un loc important revenind si platformelor de e-learning (40,1%). Programele de MBA reprezinta o modalitate restransa de dezvoltare a angajatilor, doar 11,9% dintre companiile respondente investesc in astfel de programe, se arata in studiu.
87% din bugetul de resurse umane se indreapta cu prioritate catre activitatile de training si dezvoltare profesionala, catre activitatile de remunerare si cele de recrutare. De asemenea, analiza arata ca bugetul mediu administrat de departamentul de resurse umane se situeaza intre 10.000 de euro si 20.000 de euro (15% dintre respondenti), cu un maximum de 50.000 de euro (18% dintre respondenti).
Motivarea angajatilor in criza: mediu de lucru placut si laude
Cele mai multe organizatii s-au orientat catre motivarea non-financiara a angajatilor si au optat pentru asigurarea unui mediu de lucru placut (45,6%), recunoasterea oficiala a meritelor angajatilor lor (30%), intalniri formale cu managementul de varf al organizatiei si activitati de invatare si dezvoltare (36%), iar 43,6% dintre companii au promovat 5% dintre angajati in primul trimestru al acestui an, arata studiul, citat de Mediafax.
In ce priveste planurile de recrutare, cele mai cautate pozitii au fost de specialist (66,2%), urmate de angajatii entry level (42,5%) si middle level (40,4%). Dintre companiile respondente, 21,4% au cautat seniori in primul trimestru.
Internetul, principala sursa de CV-uri
Recrutarea externa reprezinta principala sursa de atragere a noilor angajati pentru pozitii de entry level, iar companiile apeleaza la site-urile de recrutare (86,9%), aplicatiile directe si recomandarile angajatilor (71%), in timp ce targurile de joburi (23,4%) ocupa ultimele pozitii in obisnuintele de recrutare ale companiilor din Romania.
Recrutarea externa (17,1%) este o practica mai des utilizata decat recrutarea interna (13,6%). Experienta anterioara (86,5%), abilitatile practice (57,4%) si compatibilitatea cu cultura organizationala (42,1%) reprezinta principalele criterii de decizie ale angajatorului. Managementul de mijloc este recrutat exclusiv din surse externe companiei, iar in recrutarea pentru managementul de varf companiile apeleaza la firmele de headhunting.
Studiul a fost realizat in perioada aprilie-mai de catre HR Club si Daedalus Millward Brown pe un esantion de peste 200 de manageri generali si directori de resurse umane din Romania, analiza urmarind piata resurselor umane in primul trimestru al anului 2010, prin comparatie cu ultimul trimestru al anului 2009.