Managerii din companii dispar sau se transformă?
Dispar managerii din companii?
Stefano Scabbio ne-a prezentat la Bucureşti cele mai noi tendinţe de pe piaţa muncii. Acelea pe care Manpower, companie prezentă în 80 de ţări le-a remarcat, dar şi insighturi de la liderii economici ai lumii prezenţi la Conferinţa de la Davos, la care Scabbio a participat.
Potrivit oficialului ManpowerGroup, politicile de management se vor schimba. Aşa că nu vom mai avea manageri, ci lideri de proiect. Va apărea un mod mult mai colaborativ de a face lucrurile în organizaţii şi se va lucra pe proiecte. Nu va fi uşor nici pentru companii, nici pentru oamenii din companii să accepte asta şi să facă tranziţia.
"Companiile care au înţeles că schimbările astea au deja loc şi ştiu că lucrurile se vor accelera în următorii cinci ani sunt puţin îngrijorate. Încearcă să vadă care este timingul perfect şi cum îşi pot, efectiv, schimba organizaţiile. Majoritatea liderilor de la Davos spuneau că în momentul ăsta au nevoie de cineva care să evalueze soft skill-urile şi art skill-urile ale diferitelor roluri din organizaţii, de la board şi senior management, la middle management, să facă o strategie şi să organizeze cursuri pentru a aduce oamenii la nivelul de care avem nevoie în următorii ani", ne-a spus Stefano Scabbio.
Rolurile în companii vor fi distribuite pe orizontală şi se va lucra pe proiecte. Nu vor mai fi departamente şi muncă organizată ierarhic. De aceea oamenii trebuie să dezvolte mai multe soft-skill-uri. Adică aptitudini de comunicare, leadership, creativitate, spirit de echipă şi cunoştinţe.
Conceptele de re-skilling şi up-skilling a oamenilor, de învăţare continuă, vor fi definitorii în trasarea carierelor pe viitor. Constrânși de globalizare, productivitatea redusă, deficitul de talente și presiunea asupra salariilor, angajatorii nu mai investesc în oameni așa cum obișnuiau să o facă. De la rolul lor tradițional de constructori ai talentelor, angajatorii au ajuns consumatori ai muncii. Aceștia nu au reușit încă să discearnă unde trebuie să investească pentru a atrage și dezvolta talentele de care au nevoie.
Studiul ManpowerGroup privind Deficitul de Talente arată că în 2015 deficitul resimțit la nivel global a atins cele mai ridicate cote din ultimii șapte ani: 38% (61% în România).
Preşedintele ManpowerGroup spune că Talentul înseamnă Cunoştinţe, Atitudine (soft skills) şi Comportamente. Iar atragerea şi reţinerea talentelor ar trebui să se facă nu doar la nivel de companii, ci la nivel guvernamental, prin crearea de politici adaptate.
"Gândiţi-vă la cele mai dezvoltate ţări din centrul Europei, Belgia, Olanda, Germania. Au introdus în programele educaţionale antreprenoriatul la cursurile secundare. Ceea ce este foarte important pentru dezvoltarea soft skill-urilor şi nu se întâmplă în alte ţări. Şi economia ajută la deprinderea unor aptitudini. Pentru organizaţii şi sistemele de educaţie, implicaţiile sunt mari. Trebuie să ne gândim cum să creăm o sinergie, cum să invităm angajatorii să fie mai apropiaţi de sistemele de educaţie din întreaga lume şi să încerce să ofere în avans informaţiile de care este nevoie pentru următorii cinci-zece ani. Asta nu s-a întâmplat până acum", ne-a explicat italianul.
Preşedintele ManpowerGroup pentru Mediterana şi Europa de Est ne-a mai spus că 46% dintre oamenii de care compania se ocupă în Europa aleg să lucreze flexibil şi că acest lucru este o alegere personală.
"Mobilitatea şi flexibilitatea se vor întâmpla. Nu trebuie să fii în companie ca să lucrezi. Poţi să te mişti. În zilele noastre vorbim mai mult despre realizarea obiectivelor, decât despre a sta 8 ore la birou. Tendinţa de rezistenţă e prezentă în multe organizaţii. Iar asta vine cu impactul pe care tehnologia îl va avea asupra diferitelor modele de muncă. Oamenii îşi vor schimba foarte des locurile de muncă. Nu va mai fi acum, ca acum, când petrecem 10-15-20 de ani într-o companie", crede Scabbio.
Pe măsură ce tensiunea de pe piețele forței de muncă se intensifică, iar necorelarea talentelor persistă, imperativele economice sau influențele politice vor ajunge la un moment dat să forțeze o realiniere a piețelor muncii.
Piețele de tip protecționist vor trebui să se reconfigureze pentru a putea incorpora noile moduri de a munci și a concura la nivel global. Politicile axate pe protecția locului de muncă descurajează noi angajări și adâncesc prăpastia dintre tineri și bătrâni, angajați temporari și angajați permanenți, calificați și necalificați.
Piețele care s-au restructurat în anii dinaintea crizei funcționează acum mai bine decât cele încă constrânse de reglementări rigide. Astfel, piețele regândite precum Germania, Olanda, Marea Britanie și, mai recent, Spania și Polonia, sunt mai bine poziționate pentru creștere. Le vor urma și altele, arată în cel mai recent studiu ManpowerGroup, Human Age 2.0. Vectori viitori ai muncii
.
“Dacă ne uităm la ce se întâmplă în Europa în momentul ăsta, toate guvernele, mai ales cele din sudul continentului, promovează joburile permanente. Noile legislaţii prevăd asta, pentru că există teama de şomaj, în special în rândul tinerilor. Eu nu cred că asta e răspunsul. Există şi multe traininguri şi politici active, în special în Spania şi Italia, pentru că îşi dau seama că oamenii au nevoie de noi aptitudini pentru a putea fi reintegraţi pe piaţa muncii", detaliază Stefano Scabbio.
Angajatorii vor fi impulsionați să-și reevalueze managementul forței de muncă și să caute noi modele de lucru care permit productivitate sporită, dar cu costuri competitive. Pentru noua epocă a muncii este nevoie de un nou set de instrucțiuni. Angajatorii vor necesita agilitate și talent pentru a reuși în noile condiții de piață.
Individul va trebui să se dezvolte și să demonstreze capacitatea de a învăța, pentru a putea să acumuleze competențe dezirabile și pentru a rămâne relevant, atuuri ce se substituie jobului de-o viață. Mediul educațional și politicile publice vor trebui să țină ritmul nevoilor în schimbare ale economiei moderne și cerințelor unei forțe de muncă globalizate. Cei care dețin competențele căutate sunt într-o poziție de negociere mai avantajoasă și-și pot gestiona mai bine cariera.