Mihaela Florea, HR Consultant GfK: Recomandarile pentru un job sunt foarte importante
Ca sa intelegem care este trend-ul recomandarilor in Romania, am stat de vorba cu Mihaela Florea, HR Consultant GfK, care a explicat pentru Cariere ca, in cazul companiei GfK, recomandarile sunt foarte importante si ca, atunci cand exista un loc vacant, mai intai se cer recomandari din interior.
"Noi, la GfK, ne bazam in mare masura pe recomandari. Oameni din aceasta industrie a cercetarii de piata se cunosc intre ei, au lucrat la un moment dat impreuna sau se stiu din facultate, iar experienta personala a celui care recomanda un potential candidat este foarte valoroasa (…)
Primul lucru in momentul in care avem o pozitie deschisa este sa cerem recomandari in randul colegilor nostri si mai apoi in extern – fosti colegi, cunostinte, prieteni, oameni din domeniu. Sunt foarte importante recomandarile, mai ales cele primite de la colegi. Pe de o parte pentru ca acestia stiu cel mai bine ce se intampla in business-ul nostru, iar pe de alta parte, candidatii recomandati sunt trecuti prin 'filtrul' colegilor mei care cunosc foarte bine cultura organizationala si atmosfera din companie", a subliniat Mihaela Florea.
Intrebata cat de mult tin cont angajatorii de recomandarile pe care le primesc, HR Consultant-ul GfK a declarat ca, de la inceputul anului acesta, foarte multi dintre cei care s-au alaturat echipei GfK au venit prin recomandari: "Totusi, nu favorizam in niciun fel aceste persoane, ele trec prin aceleasi etape ale procesului de recrutare ca orice alt candidat. Ceea ce reiese din aceasta 'statistica' este faptul ca persoanele au fost atent 'propuse' de catre cei care au facut recomandarile, iar profilele lor s-au potrivit foarte bine pentru pozitiile pentru care am recrutat".
Totodata, a atras atentia ca procesul de recrutare stabilit de GfK este unul bine definit si transparent si presupune atat interviuri, cat si teste de specialitate. Concret, fiecare candidat, indiferent de mijlocul prin care a ajuns in procesul de recrutare, trece prin aceste etape.
In continuare, HR Consultant-ul GfK a povestit ca se intampla si ca cei recomandati sa nu fie potriviti cu ceea cauta compania GfK. Fie nu au experienta necesara si nu se potrivesc cu cerintele job-ului, fie persoanele recomandate nu intra pe lista scurta pentru ca primesc si candidaturi din partea unor oameni mai bine pregatiti.
"Decizia asupra alegerii unui candidat se ia dupa ce acesta este evaluat atat tehnic, cat si pe partea de soft skills. In definitiv, conteaza cel mai mult cat de bine se potrivesc abilitatile si calitatile lui cu job-ul pentru care il recrutam si cu noi ca organizatie. Faptul ca un candidat este recomandat nu mai are relevanta in luarea deciziei finale, cand alegem intre 2 sau 3 candidati ", a conchis HR Consultant-ul GfK.