Munca va evolua în viitor: tendințe și scenarii până în 2030

Munca în 2030: Piața muncii din România traversează transformări semnificative, influențate de progresul tehnologic și de schimbările în preferințele angajaților. Studiul “WorkWise | Piața muncii. Tendințe și scenarii posibile pentru 2030”, realizat de Pluxee în colaborare cu FutureStation și analizat de Ipsos România, evidențiază cinci tendințe majore care vor modela modul în care vom munci în următorii ani.
Flexibilitatea în relația viață-muncă
Generațiile Millennials și Gen Z își doresc o integrare armonioasă între viața personală și cea profesională. Aceștia preferă să decidă asupra programului și locului de muncă prin promovarea conceptului de “economie la cerere”. De asemenea, așteaptă beneficii extrasalariale personalizate, adaptate stilului lor de viață. Un procent de 50% dintre angajații români consideră că această tendință va avea un impact major asupra pieței muncii până în 2030. Jumătate dintre angajați și specialiștii în resurse umane o văd drept una dintre cele mai motivante schimbări.
„Angajații fericiți și motivați sunt una dintre valorile cheie ale oricărei companii, iar pentru a ne pregăti de viitor avem nevoie să înțelegem schimbările prin care va trece piața muncii și să le transformăm în oportunități,” spune Manuel Fernandez Amezaga, CEO Pluxee Romînia și Bulgaria.
Dezvoltarea competențelor pentru viață
Tehnologia influențează toate sectoarele de activitate. În acest fel determină angajații să caute în companii nu doar un loc de muncă, ci și sprijin în gestionarea provocărilor cotidiene. Aproximativ 35% dintre angajații români cred că această tendință va deveni realitate până în 2030. De asemenea, 40% dintre angajați consideră că o companie care oferă acest tip de suport reprezintă un angajator atractiv. În rândul specialiștilor în resurse umane, 46% plasează această tendință printre cele mai motivante pentru viitorul pieței muncii.
CITEȘTE ȘI: Tinerii domină piața muncii. AI-ul devine un partener în recrutare
Impactul companiilor în societate
Creșterea preocupării pentru schimbările climatice și implicarea socială determină angajații să fie mai selectivi în alegerea angajatorilor. Organizațiile devin tot mai atente la efectul acțiunilor lor asupra comunității. Acestea depun eforturi pentru a avea un impact pozitiv. Un procent de 37% dintre angajații români cred că, până în 2030, preocuparea companiilor pentru impactul social va deveni un criteriu important în alegerea locului de muncă. De asemenea, 40% dintre specialiștii în resurse umane consideră această tendință drept una dintre cele care vor transforma piața muncii.
„Tendințele pe care ni le imaginăm sunt cu atât mai valoroase cu cât le cercetăm impactul potențial în rândul angajaților și specialiștilor în resurse umane. Reușim astfel să surprindem temeri, angoase, întrebări, bucurie sau nerăbdare într-un mod în care să putem apoi, ca angajatori, să fasonăm viitorul nu doar în funcție de ce este probabil și posibil să se întâmple, ci și în funcție de relația pe termen lung pe care ne propunem să o construim împreună cu și pentru angajații noștri”, este de părere Alina Stepan, Country Manager Ipsos South-Eastern Europe.
Era datelor și competențele digitale
Avansul tehnologic determină tot mai multe companii să devină „data-driven” și se caută personal specializat în analiza și interpretarea datelor. Unul din trei angajați români plasează această tendință printre cele care vor schimba modul de lucru până în 2030. În plus, 43% dintre specialiștii în resurse umane consideră că dezvoltarea competențelor digitale este una dintre cele mai probabile și importante tendințe pentru viitorul muncii.
Augmentarea performanței umane prin tehnologie
Inteligența artificială, automatizarea și digitalizarea transformă radical modul de lucru în diverse industrii. Mai ales în cele care implică munca manuală. Angajații colaborează tot mai mult cu tehnologii avansate pentru a-și îmbunătăți performanța. Unul din trei angajați români consideră că tehnologia va provoca schimbări profunde în felul în care muncim până în 2030. De asemenea, 43% dintre specialiștii în resurse umane identifică augmentarea performanței umane prin tehnologie ca una dintre tendințele cele mai probabile pentru viitorul apropiat.
Aceste tendințe evidențiază importanța adaptabilității și a pregătirii continue atât pentru angajați, cât și pentru angajatori, în contextul unei piețe a muncii în continuă schimbare.
Foto: ID 178021612 © Tsyhun | Dreamstime.com