O piață de 100.000 de angajați în 2017
Potrivit datelor din piață, sectorul local de outsourcing a avut anul trecut o valoare de 1,2 miliarde de euro, iar anul acesta estimarea este de circa 1,5 miliarde de euro. De altfel, cifra totală de afaceri raportată de centrele de outsourcing din România înregistrează o rată anuală de creștere de cel puțin 20%, un ritm care poate aduce unele provocări specifice pe piața muncii.
Industria a înregistrat o creștere accelerată în ultimii zece ani, însumând în prezent peste 60.000 de profesioniști. În anul 2014, profesioniștii din industrie reprezentau 1,9% din populația activă a țării, iar sectorul a contribuit cu 1,4% la produsul intern brut, conform datelor din piață. În acest context de dezvoltare, companiile din domeniu previzionează o creștere de peste 60% a numărului de angajați până în 2017.
În topul orașelor în care se înființează cele mai multe SSC (shared service center) , Bucureștiul rămâne încă cel mai ofertant ca forță de muncă pentru companiile multinaționale care au pătruns în țara noastră, următoarele locuri fiind deținute de Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov și Iași.
De altfel, potrivit studiului KPMG, sectorul serviciilor pentru afaceri este extrem de competitiv și reprezintă una dintre industriile cu cele mai rapide creșteri din România, având o contribuție importantă la exporturi și un impact puternic pe piața muncii. Principalii jucători din industrie și-au exprimat, în cadrul studiului, intenția de a-și extinde activitatea în următorii doi ani. Aproximativ 50% dintre companiile care au participat la cercetare au în vedere oferirea de noi servicii clienților existenți sau noi, în timp ce 18% doresc să își extindă activitatea oferind aceleași servicii clienților noi, iar 8% au ca strategie stabilizarea și optimizarea activităților curente.
Capitalul străin rămâne sursa principală de investiții în industria serviciilor pentru afaceri din România. Principalii investitori străini sunt companii din țări din Europa Occidentală (precum Franța, Germania, Italia, Olanda, Marea Britanie, Irlanda) și SUA. Pe lângă acestea, companii din Brazilia și din Bulgaria și-au început, de asemenea, operațiunile pe plan local.
În aceste condiții, Politehnica, Cibernetica, Limbile Străine sunt acele facultăți care garantează absolvenților lor că vor găsi foarte ușor un job odată cu terminarea studiilor sau chiar din perioada acestora. În plus, acești tineri sunt și cel mai bine plătiți, încă din primul an de activitate. Dezvoltarea pieței locale de outsourcing pe mai multe domenii a adus această nevoie de vorbitori de limbi străine cât mai diverse. Astfel, un tânăr care vorbește fluent suedeză, daneză, norvegiană, arabă, japoneză sau chineză nu va căuta pentru multă vreme un job.
Cele mai multe poziții care se regăsesc în centrele de outsourcing din țara noastră se situează la un nivel de bază, cu majoritatea joburilor dedicate segmentului de carieră entry level.
Acest articol a apărut în numărul 231 al Revistei CARIERE, aferent lunii octombrie.