Probleme tehnice care îţi sabotează angajarea
La competenţe egale, probleme tehnice pot departaja doi candidaţi la un job. Aşa că, mai bine le ştii dinainte şi te pregăteşti, ca să le depăşeşti cu succes.
Locuiţi un pic cam departe, nu?
Distanţa faţă de locul de muncă a devenit esenţială pentru angajatori, care ştiu că oamenii au început să aleagă joburi din ce în ce mai aproape de casă. Există şi pericolul ca aceştia să continue să îşi caute un job mai aproape de casă chiar şi după ce s-a anagajat. Aşa că, atunci când ţi se va pune această întrebare trebuie să fii pregătit, să arăţi că te-ai gândit bine la asta şi că eşti sufiecient de motivat, astfel încât să să merite efortul. Poţi spune, de exemplu, că eşti obişnuit să faci mult până la serviciu, dar că profiţi de timpul petrecut în transportul public ca să te mai uiţi peste dosare sau ca să răspunzi la e-mail-uri.
Aţi putea face naveta?
Când vine vorba de navetă, e mai uşor pentru tinerii care stau cu chirie sau nu sunt căsătoriţi. Ei pot cel mai uşor regla această problemă, spunând că sunt dispuşi să se mute în oraşul în care este jobul. Desigur, în cazul în care chiar sunt dispuşi să facă asta. Dacă vorbim însă de o distanţă de o oră până la serviciu, în provincie, e ca şi cum ai traversa Bucureştiul, deci poţi aplica strategia de mai sus. Este posibil şi să îţi fie mai uşor să îşi laşi familia în oraşul în care ai casă şi să stai acolo unde ai serviciul în timpul săptămânii. Eşti pregătit pentru toate astea? Trebuie să ai toate răspunsurile, să nu te arăţi surprins sau să spui că te vei gândi la toate astea mai târziu.
Cine se ocupă de copii?
Aceasta este întrebarea care supără mai ales femeile şi care nu prea este pusă frontal. Totuşi, întrebarea pluteşte în aer şi apasă, aşa că, atunci când intervine, poţi răspunde întrebând angajatorul care îi sunt temerile şi asigurându-l apoi că situaţia este sub control. Trebuie, fie că eşti femeie, fie că eşti bărbat, să fii atent la capcanele angajatorului. Orice întrebare despre flexibilitatea programului sau disponibilitate trădează o îngrijorare. Trebuie doar să arăţi cât de motivat eşti şi să asiguri recrutorul că sunteţi bine organizaţi în familie. Dacă ţi se pare că întrebările devin prea personale, că se merge prea departe, iar acest lucru începe să te deranjeze, gândeşte-te dacă sigur vrei să lucrezi la această companie.
Aveţi planuri de vacanţă?
Deşi pare o întrebare superficială, întrebarea despre vacanţă are importanţa ei. În general oamenii nu îşi prea iau vacanţă în primul an de la angajare, dar dacă recrutarea se face primăvara, este posibil ca rezervările să fie făcute deja. Nu este cazul acum, este vară. Dar totuşi, dacă în toamnă ai prevăzut un eveniment de la care nu poţi lipsi sau ai nevoie de câteva zile de concediu, chiar dacă este vorba doar despre două-trei zile, ai face bine să îţi previi angajatorul. Există riscul ca acesta să nu fie de acord cu vacanţa ta sau aibă planuri pentru comapnie chiar în acea periaodaă. Aşa că, ori renunţi la vacanţă, ori îţi cauţi alt job.
Când aţi putea începe?
Când auzi asta, sa ştii că deja începe să sune bine. Nu sări în sus şi nu te bucura, calculează cu grijă ce ai de făcut. Dacă eşti deja angajat, oricât de mult ţi-ai dori acest job, nu încălca clauzele contractului în curs. Nici măcar pentru a-i dovedi recrutorului cât de motivat eşti. E o sabie cu două tăişuri şi vei pierde mult dacă eşti dispus să încalci un preaviz, o clauză de confideţialitate sau una de nonconcurenţă.