România este printre țările cu cele mai mici costuri salariale din UE, deși creșterea e printre cele mai rapide | HARTĂ

România se află printre statele membre cu cele mai mici costuri salariale din Uniunea Europeană, potrivit datelor publicate de Eurostat și aferente anului 2024. Cu un cost mediu orar de 12,5 euro în întreaga economie, România este depășită doar de Bulgaria (10,6 euro), ceea ce înseamnă că ocupă penultimul loc în clasament. Prin comparație, media europeană este de 33,5 euro pe oră, iar în zona euro ajunge la 37,3 euro.
Diferențele sunt semnificative și reflectă disparități structurale în ceea ce privește salarizarea, contribuțiile sociale și productivitatea între statele membre.
La polul opus, cele mai ridicate costuri se înregistrează în Luxembourg (55,2 euro), Danemarca (50,1 euro) și Belgia (48,2 euro), state în care costurile muncii sunt de aproape patru ori mai mari decât în România.
Costul muncii include nu doar salariile, ci și cheltuielile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajator. Din acest punct de vedere, România se remarcă din nou cu una dintre cele mai mici ponderi ale costurilor non-salariale din UE: doar 4,8%, în comparație cu media UE de 24,7%. Doar Lituania (5,4%) și Malta (5,8%) au procente similare, în timp ce Franța (32,2%) și Suedia (31,6%) conduc clasamentul european la acest capitol.

Costuri cu ora de muncă – 2024 (în euro, companii cu 10 sau mai mulți angajați) / Sursă: Eurostat
Creștere semnificativă într-un an
Deși nivelul absolut al costurilor salariale este redus, România a înregistrat una dintre cele mai mari creșteri ale acestora față de 2023: un avans de 14,2%. Este cea mai mare creștere din rândul statelor UE care nu fac parte din zona euro și egală cu cea a Croației, aflată în zona euro, potrivit sursei citate.
Bulgaria (+13,9%), Ungaria (+13,6%) și Polonia (+12,8%) completează lista țărilor est-europene cu creșteri accelerate ale costului muncii.
În domenii precum industria, serviciile sau construcțiile, România se situează mult sub mediile UE (33,9 euro în industrie, 33,3 euro în servicii și 30 euro în construcții).
CITEȘTE ȘI: Cum să îți construiești propriul sistem de testare A/B pentru obiceiuri sau task-uri zilnice
Foto: ID 104572990 © Khwanchai Phanthong | Dreamstime.com