Şase din zece români nu se simt împliniţi profesional

Un studiu recent realizat de Reveal Marketing Research evidențiază o realitate îngrijorătoare: 65% dintre români nu se simt împliniți profesional. În același timp, un procent similar observă colegi afectați de sindromul burnout. Aceste date arată o tendință accentuată de epuizare profesională și insatisfacție în rândul angajaților.
Câți angajați sunt fericiți la job
Doar 35% dintre respondenți declară că sunt fericiți la locul de muncă, în timp ce 60% dintre angajați adoptă măsuri antistres, un procent în creștere față de 51% în 2024. Volumul mare de muncă reprezintă principala sursă de stres pentru 64% dintre cei chestionați, urmat de preluarea excesivă a responsabilităților (50%), stagnarea salariului (45%) și interacțiunea cu clienți dificili (34%).
Femeile resimt mai intens efectele stresului profesional. Un procent de 71% dintre ele observă colegi afectați de burnout, comparativ cu 62% dintre bărbați. Grupul de vârstă 25-34 de ani este cel mai vulnerabil, 74% dintre aceștia raportând astfel de situații. De asemenea, volumul ridicat de muncă afectează mai mult femeile (68%) decât bărbații (61%), în timp ce stagnarea salariului este o problemă mai des întâlnită în rândul bărbaților (49% față de 40% în cazul femeilor).
Cum combat românii stresul
Pentru a combate stresul și epuizarea, 67% dintre angajați își iau concediu de odihnă, 54% aleg activități recreative, cum ar fi ieșirile în oraș sau shoppingul, 39% petrec mai mult timp cu familia și prietenii, iar 36% ascultă muzică. Un procent de 32% preferă să ia pauze mai lungi și mai dese, încercând astfel să creeze un mediu de lucru mai plăcut.
În ciuda eforturilor de gestionare a stresului, unii angajați iau în calcul schimbarea locului de muncă. Aproximativ 21% consideră că aceasta este o soluție viabilă, procentul crește la 27% în rândul celor cu venituri mai mari de 6.000 de lei. Totodată, 16% dintre respondenți recunosc că au recurs la consumul de produse precum tutunul sau alcoolul pentru a face față stresului.
Studiul este realizat online în perioada 17-21 februarie 2025, pe un eșantion de 1.000 de persoane, dintre care 890 active profesional. Eroarea maximă de eșantionare este de +/-3,1%, cu un nivel de încredere de 95%.
CITEȘTE ȘI: Sute de mii de români donează pentru mai bine
Foto: ID 89938600 © Frameangel | Dreamstime.com