Tabla de sah numita Executive Search
Pe piata de Executive Search au loc unele miscari demne de luat in considerare. Le-ati remarcat si dv., cu siguranta. Ce ne puteti spune despre starea industriei?
In primul rand, trebuie sa va spun ca industria de Executive Search in Romania este o notiune foarte noua. Din 1994-1995 pana anul trecut, nu a existat o foarte clara definitie a ceea ce inseamna o agentie de recrutare si a ceea ce semnifica activitatea de Executive Search. In ultima perioada, s-a facut o mult mai clara distinctie. Pana nu demult, in mintea unora dintre clienti singura diferenta era pretul. Se considera ca firmele de Executive Search sunt foarte "scumpe", in timp ce agentiile de recrutare sunt mai "ieftine". Ei bine, incepe sa se inteleaga in tot mai mare masura ca principala diferentiere consta in nivelul pozitiilor cu care se ocupa industria de Executive Search, din care facem si noi parte. Este vorba de oameni de top management sau de prima linie de management, CEO, CFO, Directori de HR, membrii ai board-ului etc. In al doilea rand, ceea ce ne detaseaza de recrutare este modul in care are loc selectia: headhunting – in Direct Search, fata de CV-uri si baze de date – in recrutare. In al treilea rand, difera instrumentele folosite ca sa gasesti persoana selectata. Peste toate acestea, in companiile de Executive Search sunt mai mult consultanti si mai putin recrutori. Ele lucreaza pentru strategia HR a companiilor, la diferite niveluri. Deosebirile s-au clarificat si pentru companiile-client si pentru oameni. Cred ca asta a atras multe schimbari. Vedem acum ca se produc schimbari si in piata, vin nume noi, mai tinere, mai dinamice. Neumann, de exemplu, o foarte buna companie austriaca, a inceput sa opereze in Romania. Pederson, care se afla de vreo doi ani aici, au devenit acum activi pe piata. Rezumand, lucrurile se misca!
In acest context dinamic, Stanton Chase percepe anumite riscuri?
Nu, dimpotriva. Ceea ce asteptam acum este ca piata sa se regularizeze. E chiar mai bine ca "s-au ales apele" si ca specificul fiecarui tip de companie este clar. Si noua ne e mai usor datorita faptului ca nu mai suntem primii de la care clientii afla ce inseamna si cu ce se ocupa Executive Search-ul. Ma refer atat la onorarii, cat si la modalitati de lucru.
Exista vreo legatura intre aceste miscari si apropiata integrare europeana a Romaniei?
Da. Intrarea in Uniunea Europeana presupune si o piata mai matura, legi si reguli clare de operare in toate domeniile. Cred ca exista unele companii mari, chiar si in Executive Search, care abia asteapta semnalul aderarii. Anticipez ca vor veni multi competitori din "top ten", care inca nu sunt in Romania, cum ar fi Egon Zehnder sau Heidrick & Struggles. Politica Stanton Chase consta in a fi parte din domeniul Executive Search, printre companiile de top. De aceea, ne avantajeaza sa avem o concurenta puternica si bine definita.
La nivel global, Stanton Chase este una dintre cele mai mari companii de Executive Search. Noi oferim o solutie alternativa fata de firmele inflexibile de Executive Search pentru clientii mari. Suntem o alternativa fata de Korn/Ferry sau Egon Zehnder, suntem mai flexibili, mai apropiati de client. Poate si preturile noastre sunt putin mai bune. Strategia noastra pentru urmatorii ani va fi formulata in conformitate cu schimbarile industriei. Vrem sa oferim calitate de top clientilor, sa avem o buna reputatie in piata, sa avem o crestere constanta. Iar toate celelalte vor veni de la sine.
Care sunt potentialele amenintari ale industriei din perspectiva aderarii?
Riscurile pot surveni din investitiile directe foarte mari anticipate care vor atrage o largire a pietei muncii. In asemenea situatii, companiile, inclusiv noi, au un ritm de crestere mai mare decat cel al absorbtiei. Acest fenomen nu este intotdeauna bun in Executive Search. Viteza de crestere iti poate impune compromisuri de calitate. In industria noastra, un alt risc poate fi faptul ca foarte multi candidati romani foarte bine pregatiti aleg sa plece pentru roluri-cheie in afara tarii. Ceea ce avem pana acum este o foarte buna mobilitate interna. La intrarea in Uniunea Europeana, fluxul catre exterior al oamenilor de top se va putea accentua. Fenomenul deja a inceput si va putea creste.
Care sunt punctele tari ale pietei noastre de "high potentials"?
In primul rand, Romania se afla intr-o pozitie de influenta a Europei Centrale (Austria, Germania), dar si a zonei balcanice. Este o foarte buna combinatie. In al doilea rand, romanii au o calitate buna si un foarte ridicat nivel al educatiei. Vorbesc multe limbi straine, au mintea deschisa, multi dintre ei au experienta muncii in strainatate. Toate astea creeaza o foarte puternica piata, mai ales pentru tineri. Un alt punct forte este acela ca romanii sunt foarte receptivi la influenta externa, care este foarte bine primita si filtrata. Aceasta caracteristica a romanilor influenteaza la randul ei cresterea, ceea ce e foarte bine. Insumate, atributele politicii noastre si punctele forte ale capitalului uman romanesc ne indreptatesc sa avem o imagine optimista a pietei de Executive Search.