Visează să lucreze cot la cot cu mentorul său. Ar renunța și la bani și la funcție pentru asta
Visează să lucreze cot la cot cu Steven van Groningen
Plecând de la ideea că „sistemul bancar românesc are foarte mulți specialiști excelenți, dar încă nu are destui manageri”, Steven van Groningen – președintele Raiffeisen Bank România, consideră că „este de datoria noastră să investim în tineri care să poată prelua responsabilități în acest domeniu”. Așa a luat naștere Raiffeisen Trainee pentru IT.
Scopul programului este de a identifica potențialul de dezvoltare al tinerilor, de a asigura cadrul adecvat evoluţiei acestuia și dezvoltarea de abilități profesionale specific domeniului bancar. La acest program, pot aplica studenți în ultimul an, masteranzi sau proaspăt absolvenți, cu rezultate deosebite pe parcursul studiilor. Tinerii care doresc să intre în program trebuie să fi fost implicați în activități extra-curriculare, de voluntariat, să știe foarte bine engleză și să fie buni comunicatori. La finalul programului, participanții urmează să-și continue și să-și dezvolte cariera în Raiffeisen Bank. Puteți aplica la programul de formare profesională Raiffeisen Trainee pentru IT la adresa: www.raiffeisen.ro/cariera/raiffeisen-trainee.
Și Ionut, un tânăr absolvent al Facultății de Matematică-Informatică din cadrul Universității Spiru-Haret, s-a arătat extrem de dornic să aplice la această oportunitate de carieră: „Am venit decis să aplic la Raiffeisen Bank. Deși poate nu vedeți de ce un IT-ist ar alege o bancă și nu o companie de top din acest domeniu, am să vă explic: Am un mentor. Cred în el cu tot sufletul, «îl urmăresc» peste tot – toate aparițiile în presă. E un vis foarte mare al meu să lucrez pentru el. Acesta e țelul meu. Vorbesc despre domnul Steven van Groningen”, spune tânărul.
Nu-l interesează acum nici funcțiile, nici banii. „Sau cel puțin nu în acest moment. După ce îmi voi îndeplini acest vis, îmi pot pune un alt țel. Dar eu sunt genul de persoană care face pași mărunți până «completează puzzle-ul» și apoi se gândește la «the next level». Acum aș munci și gratis pentru câteva luni în Raiffeisen, evident, în domeniul meu. Cred că experiența alături de președintele băncii va contribui esențial la dezvoltarea mea. Visez să lucrez cot la cot cu dânsul. Metaforic vorbind. E clar că în realitate interacțiunea nu va fi atât de intensă, dar influența lui sunt sigur că există de la cel mai mic angajat până la adjunctul președintelui”, conchide Ionuț.
„Trei ani de când stau pe bară. Am obosit″
Au fost la eveniment și foarte multe persoane de 45-58 de ani. Se pare că în acest an participarea acestui segment de vârstă nu a fost doar «o bifă». De exemplu, Mega-Image a scos la concurs posturi de recepționer marfă, casier, vânzător, lucrător comercial, controlor stoc și șef de departament. Toate acest poziții adresându-se și acestei categorii de vârstă. Nu au fost uitați nici tinerii fără experiență, aceștia putând să aplice pentru un post de Internship (acest program se adresează studenților în ani terminal sau masteranzilor) ori practică pe o perioadă de trei ani într-unul din departamentele de la sediul central al companiei (program recomandat studenților).
Marian, în vârstă de 52 de ani, și-a pierdul jobul avut timp de două decenii acum trei ani și de atunci nu și-a mai găsit nimic pe o perioadă nedeterminată. „Trei ani de disperare, de neputință″. Acum și-a depus CV-ul pentru postul de controlor stoc, dar și pentru cel de lucrător comericial. „Am obosit să-mi caut de lucru. Și mi se pare atât de nedrept că doar din cauza vârstei trebuie să caut joburi mult sub pregătirea mea. Sunt inginer. Se spune peste tot că sunt la mare căutare. Dar în realitate… Sunt trei ani de când stau pe bară. Am tot zis că o să-mi găsesc postul dorit. Am fost la 5 interviuri în 36 de luni și același răspuns: «Știți, cu vârsta e o problemă. Vă sunăm noi când ne decidem.» Nu m-a mai sunat nimeni. Acum m-aș mulțumi și cu un post de lucrător comercial, doar să reîncep să mă simt util. Mai ales că anii trec și trec în defavoarea mea″, spune Marian cu o tristețe greu de descris.
Oportunitățile de carieră și prestigiul angajatorilor au stat la baza deciziei de participare la eveniment
Referitor la nivelul de experiență al candidaților prezenți în cele două zile ale evenimentului din București, reprezentanții companiilor au afirmat că 49% au fost persoane cu până la un an de experiență, 30% candidați cu 1-5 ani experiență, iar 21% vizitatori cu peste 5 ani experiență. „Toate candidaturile vor intra într-un proces de analiză, atât HR, cât și tehnic, urmând să contactăm candidații al căror profil și experiență corespund cel mai bine cerințelor posturilor noastre”, spune Adriana Stamatopol, Staffing Consultant al Microsoft România.
„Selecția celor mai potriviți aplicanți începe chiar de săptămâna viitoare. Intenționăm să procesăm toate CV-urile aplicanților de la târg în următoarele trei-patru săptămâni pentru a acoperi posturile vacante”, afirmă și Daniela Mănăsoiu, HR Manager al Global Remote Services.
În urma unui sondaj aplicat vizitatorilor, a rezultat că oportunitățile de carieră și prestigiul angajatorilor prezenți în cele două zile au fost două dintre aspectele care au stat la baza deciziei de participare. În plus, tematica workshop-urilor și a conferințelor a reprezentat criterii importante de care au ținut cont atunci când au decis să fie prezenți la Angajatori de TOP.
Târg de joburi carieră Angajatori de Top (din Capitală) s-a încheiat în acest weekend, reunind 15.000 de profesioniști cu experiență, absolvenți, masteranzi și studenți. Vizitatorii ediției cu numărul 16 Angajatori de Top București, au avut șansa să aplice pentru o diversitate de oportunități de carieră (de la joburi full-time, până la locuri de muncă part-time, dar și internshipuri ori management trainee) potrivite cu experiența lor și planurile de dezvoltare profesională. În cadrul evenimentul au fost prezente 100 de companii, din domenii diverse de activitate: IT, Outsourcing, FMCG, Inginerie, Financiar – bancar, Consultanță, Telecom, Retail, Construcții, Transport și Logistică. Printre firmele care au participat la târg se numără: L’Oreal, Raiffeisen Bank, Mega Image, Routte 66, Microsoft, McDonalds, Oracle, Nestle, P&G, Incrys, Accenture, BRD, Coca-Cola, EY, Deutche Bank etc.