Zece reguli „cardinale” pentru zero accidente de muncă
În ciuda unor sume impresionante investite în sisteme de siguranță a muncii în cadrul ArcelorMittal Galați (echipamente individuale de protecție, detectoare individuale de gaz, vestiare, centuri de siguranță, căști cu ochelari și căști încorporate, sisteme de izolare a echipamentelor revizuite, schele de ultimă generație), compania s-a confruntat cu trei decese în 2014 și 2015 și cu un număr considerabil de răniri grave în anul în curs. „80% dintre cazuri s-au produs în timpul unor lucrări de mentenanță, din cauza neevaluării corespunzătoare a riscurilor și a unei pregătiri defectuoase a lucrărilor. Zece accidente din douăsprezece ar fi putut fi evitate, dacă regulile și procedurile specifice ar fi fost respectate”, explică Mihaela Crăciun, Director Resurse Umane ArcelorMittal Galați.
Competiții pentru angajați și familiile lor
Analizând cauzele evenimentelor de muncă pe care le înregistrează, pornind de la incidente care se puteau transforma în accidente fatale, în cadrul noului program de transformare ARC2020E, 4+1 instrumente de lucru, s-a ajuns la un set de zece reguli, așa-numite „cardinale”, care au constituit cauza celor mai frecvente astfel de incidente. „Acesta este primul instrument prin care dorim să combatem evenimentele nedorite în călătoria noastră către zero accidente”, spune Mihaela Crăciun. Urmează H.I.R.A. (Hazard Identification and Risk Assessment), adică obligativitatea ca la începerea fiecărei lucrări să se realizeze o evaluare a riscurilor și o pregătire temeinică a acesteia, apoi o analiză a cauzelor-rădăcină pentru fiecare eveniment. Un al treilea instrument, „Vizitele S.S.M.”, vizează o nouă abordare, axată pe consolidarea comportamentelor sigure, prin interacțiuni deschise și frecvente ale managerilor cu muncitorii, la nivelul secțiilor, fără impunerea de penalități în cazul constatării comportamentelor periculoase.
Ultimul, dar nu cel mai puțin important instrument îl constituie „Ideile de progres”, un program dedicat muncitorilor. Cei care generează și implementează idei ce pot să aducă îmbunătățiri cuantificabile în securitatea și sănătatea muncii primesc recompense financiare. În plus, angajații care aduc cele mai bune idei de progres primesc o recunoaștere suplimentară anual, când sunt invitați la o ceremonie și răsplătiți cu medalii și premii. Mai mult decât atât, programul de conștientizare a importanței securității și sănătății muncii a fost extins anul acesta și asupra familiilor angajaților, prin competiții adresate copiilor. În cadrul acestui program, celor mici li s-a lansat provocarea de a realiza fotografii sau desene prin care să își îndemne părinții să acorde cea mai mare atenție siguranței lor. Cele mai sugestive lucrări ale copiilor au fost premiate la nivelul tuturor departamentelor.
Asigurări extinse de sănătate
„Sănătatea și securitatea în muncă ale angajaților noștri reprezintă prioritatea companiei. În acest sens, pe lângă toate sistemele de securitate și echipamentele individuale de protecție, programe, reguli, informări, ziua sănătății și securității în muncă (sărbătorită anual la data de 28 aprilie), săptămâna sănătății (marcată anual în luna septembrie), angajații noștri beneficiază de pachetul extins de prevenție pentru sănătate, precum și de asigurarea de viață în caz de accidente”, spune Mihaela Crăciun.
În 2015, a fost lansat un pachet gratuit de servicii medicale suplimentare pentru angajați. Noul pachet cuprinde: un set complet de analize, radiografii, ecografii, consultații de specialitate, serviciu de Call Center și un pachet de discount-uri în rețeaua de parteneri ai clinicii medicale.
Alte două acțiuni s-au desfășurat în timpul Săptămânii Sănătății: campania de vaccinare împotriva gripei sezoniere, adresată tuturor angajaților, dar și ocazia pentru cei care lucrează în Zona Primară și Laminoare, care sunt expuși la noxe, să își testeze capacitatea pulmonară cu ajutorul spirometrelor aduse în secții. De asemenea, 80 de angajați s-au înscris într-un program de consiliere pentru a renunța la fumat. Campania de încurajare a donării de sânge a fost, de asemenea, susținută prin oferirea de vouchere valorice. S-au organizat instruiri privind acordarea primului ajutor pentru toți angajații din zonele de producție, pentru ca fiecare să poată interveni în cazuri de urgență medicală.
„Promovarea sănătății prin mișcare”, o altă temă din programul Săptămânii Sănătății, a fost abordată prin intermediul unor activități fizice în aer liber: un concurs cu bicicletele, o plimbare pe faleză și un cros al tuturor vârstelor, organizat la baza sportivă Siderurgistul.„Bineînțeles că angajații noștri beneficiază de asigurări de viață și de accident, dar nu vrem să se ajungă acolo, nu dorim să producem oțel cu prețul sângelui”, adaugă Mihaela Crăciun.
Atenția companiei nu se îndreaptă însă doar în interiorul unității, ci și asupra comunității în care își desfășoară activitatea, prin proiecte de susţinere a unor unităţi medicale, cu un accent special asupra Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. Astfel, compania a donat în ultimii trei ani echipamente medicale de ultimă generaţie, care acoperă nevoile Unității de Primire Urgențe, secțiilor de Anestezie și Reanimare, de Chirurgie Plastică şi Reparatorie şi Ortopedie, unde au ajuns de-a lungul timpului majoritatea lucrătorilor de pe platforma siderurgică, victime ale unor accidente de muncă.
Burse și programe de internship pentru tineri
Deoarece a constatat un deficit de personal tânăr cu competenţe tehnice solide în industrie, ArcelorMittal Galați a decis să își concentreze o mare parte dintre cheltuielile de investiţii în comunitate, prin susţinerea proiectelor educaţionale care să răspundă nevoilor combinatului siderurgic. Astfel, pentru dezvoltarea bazei materiale tehnice a şcolilor profesionale, ArcelorMittal Galaţi a donat anul trecut peste 1.000 de truse de scule şi echipamente necesare în sesiunile practice ale elevilor din Galaţi, Tecuci, Bereşti şi Pechea. Pe lângă acestea, îi premiază de nouă ani deja pe elevii cu cele mai bune rezultate la olimpiade din întregul judeţ Galaţi.
Tot în colaborare cu mediul educațional au fost lansate două programe: Internship – adresat studenților la facultăți tehnice din anii terminali, care are o componentă de lucru efectiv pe proiecte concrete (incluzând sesiuni tematice și o Școală de Vară cu circa 40 de participanți). Al doilea program este Școala de Ucenici, adresat zonei de muncitori, unde sunt selecționați anual 100 de absolvenți de școli profesionale sau licee pe profil tehnic, absolvenți care intră într-un program de pregătire în cadrul companiei, sub supravegherea atentă a unor mentori. La sfârșitul unei perioade de un an și jumătate, în funcție de competențele dobândite, au șansa de a deveni angajați permanenți. Există, de asemenea, în derulare un program de burse prin care se acordă 10 burse pe an studenților din domeniile automatizări și electric.
Acest material a apărut în numărul 230 al Revistei CARIERE aferent lunii septembrie.