Zeci de slujbe pentru asistenţi medicali, în Germania
Experienţa reprezintă un plus, dar nu este obligatorie
Salariile sunt cuprinse între 800 şi 2.000 de euro, sumă la care se adaugă plata orelor de noapte. „Leafa se negociază cu angajatorul în funcţie de exprienţa şi specializarea fiecăruia. Se lucrează 40 de ore pe săptămână, o zi liberă, însă nu neapărat în weekend”, spune Vanda Mănăilă, general manager al companiei 4Future. Experienţa reprezintă un plus, dar nu este obligatorie.
În cele mai multe dintre cazuri, angajatorul achită costul transportului. „În ceea ce priveşte cazarea – aceasta poate fi gratuită sau la un preţ mult mai mic decât cel de pe piaţă”, mai spune Vanda Mănăilă.
Pentru a obţine unul dintre posturile puse la bătaie trebuie să cunoaşteţi limba engleză şi germana -un certificat de la Institutul Goethe care să ateste nivelul B2 de cunoaştere a acestei limbi reprezintă un real avantaj. De asemenea, sunt necesare studii finalizate în domeniul medical. Diplomele şi documentele justificative trebuie traduse în limba germană şi legalizate.
Vârsta maximă impusă de angajatori pentru această poziţie este 50 de ani. „Contractele se semnează pe o perioadă nederminată. De aceea angajatorul acordă sprijin în aducerea membrilor familei în Germania, dar şi consiliere în găsirea unui loc de muncă pentru partenerul de viaţă”, conchide general managerul.
„Salariile din România sunt mizerabile”
Andreea Pop, în vârstă de 36 de ani, din Iaşi, este asistentă medicală în secţia de chirurgie. Femeia spune că petrece mai multe nopţi la spital, decât acasă şi cu toate acestea nu câştigă nici 1 000 de lei pe lună.
„Leafa este mizeră, trăiesc de pe o zi pe alta, de chiria pe care trebuie să o plătesc lunar nu mai spun nimic. Deşi România are o lipsă foarte mare de asistenşţi medicali, nimeni nu face nimic ca să stopeze exodul acestora. Dacă eu nu am bani să-i fac un sandwish pentru şcoală băiatului meu de 11 ani, credeţi că mă pot concentra la spital să-mi fac bine treaba? Nimeni nu se gândeşte la acest aspect, ci doar la cum să ne mai taie din salarii. Am ajuns să cred că cei din Guvern speră că noi o să renunţăm la salarii şi o să facem voluntariat în spitale.
Este inadmisibil ceea ce se întâmplă”, spune revoltată asistenta medicală. Femeia speră să obţină un contract pentru Germania. „Este singura mea şansă ca să mă salvez de la înec şi să-i ofer băiatului meu un trai decent”, adaugă Andreea Pop.
Dacă doriţi să vă depuneţi candidatura pentru una din poziţiile scoase la concurs, trimite-ţi CV+ul pe adresa de e-mail [email protected].