Omagiu pentru Majestatea Sa Regele Mihai al României. Programul anunţat de Casa Regală și ce înseamnă zilele de doliu național
Regele Mihai I al României a murit pe 5 decembrie, la ora 13.00, la vârsta de 96 de ani, la reşedinţa sa din Elveţia. România a decretat doliul naţional în zilele de 14,15 şi 16 decembrie, atunci când sunt programate funeraliile Majestăţii Sale.
Conform programului anunţat de Casa Regală, miercuri, la ora 11,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte Regele Mihai I va ajunge la Aeroportul Otopeni, de unde va fi transportat cu maşina la Castelul Peleş. Evenimentul se va desfăşura în prezenţa şefului Familiei Regale, Margareta, Custodele Coroanei române, şi a membrilor Familiei Regale, a reprezentanţilor instituţiilor statului, ai Bisericii Ortodoxe şi ai Casei Majestăţii Sale.
* La ora 14,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui va fi aşezat în Holul de Onoare al Castelului Peleş. Custodele Coroanei şi Familia Regală vor fi prezenţi la Sinaia.
* De la ora 14,00 la ora 15,00 vor putea transmite condoleanţe instituţia Preşedintelui României, Preşedinţia Republicii Moldova, membrii Guvernului României şi ai Guvernului Republicii Moldova, membrii Parlamentelor celor două ţări; între 15,00 şi 16,00 – reprezentanţii instituţiilor statului (centrale şi locale), de la ora 16,00 la ora 17,00 – reprezentanţii corpului diplomatic, ai Uniunii Europene, NATO şi ai organizaţiilor internaţionale, iar între orele 17,00 şi 18,00 – reprezentanţii Academiei Române şi Academiei de Stat a Republicii Moldova, ai Bisericii Ortodoxe, ai Bisericii Catolice şi ai celorlalte instituţii ale Credinţei.
* În aceeaşi zi, la ora 18,00, sicriul cu trupul neînsufleţit al Majestăţii Sale Defuncte va fi transportat de la Castelul Peleş la Sala Tronului din Palatul Regal (Calea Victoriei, nr. 49 – 53), unde va ajunge la ora 20,30.
* Toţi cei care vor dori să depună flori şi să se închine la catafalcul Regelui vor putea veni la Sala Tronului de la Palatul Regal miercuri, între orele 21,00 şi 24,00, joi, 14 decembrie, între orele 8,00 şi 22,00, şi vineri, 15 decembrie, între orele 8,00 şi 22,00.
* În ziua de sâmbătă, 16 decembrie, la ora 10,30, un scurt serviciu religios va fi oficiat în Sala Tronului de la Palatul Regal.
* La ora 10,55, sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi aşezat pe un catafalc în Piaţa Palatului Regal. Acolo va avea loc o scurtă ceremonie religioasă şi militară.
* La ora 11,15, sicriul va fi urcat pe un afet de tun. Se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.
* De la ora 11,25 la ora 12,15, cortegiul funerar va merge pe jos, pe traseul Piaţa Palatului Regal – Calea Victoriei – Splaiul Independenţei – Piaţa Unirii – Intrarea pe Dealul Mitropoliei. De la ora 12,30 la ora 14,00, la Catedrala Patriarhală va avea loc slujba de înmormântare.
* La ora 14,00, cortegiul funebru se va deplasa la Gara Regală Băneasa, pe ruta Piaţa Unirii – Piaţa Universităţii – Piaţa Romană – Arcul de Triumf – Şos. Kiseleff – Şos. Bucureşti-Ploieşti.
* La ora 14,40, Trenul Regal, în care se va afla sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai şi în care vor călători Custodele Coroanei şi membrii Familiei Regale a României, va pleca din Gara Regală Băneasa, unde prezenţa presei şi a publicului va fi permisă.
Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14,51) – Titu (ora 15,41) – Piteşti (ora 16,46). Toţi cei care vor dori să aducă un ultim omagiu Regelui Mihai I sunt aşteptaţi în gara oraşului lor.
* Trenul Regal va ajunge la ora 17,30 în gara din Curtea de Argeş, unde prezenţa presei şi a publicului va fi permisă. Cortegiul funerar se va deplasa apoi de la gară la Catedrala Arhiepiscopală şi Regală.
* La ora 17,50 va avea loc slujba de îngropare a Regelui Mihai I în Catedrala Mănăstirii Curtea de Argeş. La ora 18,20, sicriul va fi purtat într-o procesiune pe jos către Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală, unde va avea loc ceremonia religioasă a îngropării, la ora 18,40.
Prezenţa presei nu va fi permisă în cele două incinte, nici înainte, nici pe parcursul celor două ceremonii funerare. Va fi o ceremonie privată, în prezenţa Custodelui Coroanei, a Familiei Regale a României şi a membrilor Familiilor Regale străine prezenţi la eveniment.
Noua Catedrală nu va putea fi vizitată în primele şapte zile după înmormântare.
În mod oficial
În România, starea de doliu național este instituită în mod oficial de către autorităţi pentru întregul teritoriul ţării, conform legii, după cum notează știri.tvr.ro.
Doliul naţional este menţionat în Legea nr. 75 din 16 iulie 1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituțiile publice.
În zilele de doliu național, instituțiile, autoritățile publice centrale și locale vor arbora drapelul României în bernă.
Steagul este coborât în bernă și la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituțiilor de învățământ, instituțiilor de cultură și misiunilor diplomatice ale României, la punctele pentru trecerea frontierei, aeroporturi, porturi, gări și autogări, precum și pe navele și ambarcațiunile care navighează sub pavilion românesc.
Posturile naționale de radio și televiziune, precum și instituțiile de cultură își adaptează programul în mod corespunzător, adică nu difuzează emisiuni de divertisment. Consiliul Național al Audiovizualului a transmis un comunicat prin care reamintește posturilor de radio și de televiziune obligația de a-și adapta programele în mod corespunzător. Și competițiile sportive pot fi amânate, la fel concertele sau alte spectacole.