HARTĂ | București-Ilfov este regiunea cu cel mai mic risc de sărăcie din UE. Printre cele mai vulnerabile regiuni, tot la noi
În 2023, 16,2% din populația Uniunii Europene, echivalentul a aproximativ 71,7 milioane de persoane, era expusă riscului de sărăcie, conform datelor publicate de Eurostat. Analiza riscului de sărăcie la nivel regional arată însă contraste semnificative, iar România se află în centrul acestui paradox european.
Regiunea București-Ilfov se remarcă prin faptul că are cel mai scăzut risc de sărăcie din întreaga Uniune Europeană, cu 2,1% din populație expusă acestui pericol. Capitala României se plasează, astfel, înaintea unor regiuni dezvoltate din Italia, precum Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen (3,1%), și Belgia, cum este Prov. Oost-Vlaanderen (5,4%).
Riscul de sărăcie în UE, în procente (Sursa: Eurostat)
Cu toate acestea, România se confruntă și cu regiuni unde riscul de sărăcie rămâne alarmant de ridicat, apropiat de cel din cele mai afectate regiuni din Europa. Procentul este foarte ridicat în zone din Moldova și Oltenia, potrivit hărții publicate de sursa citată.
La nivel european, cele mai mari riscuri sunt înregistrate în regiunea Guyane din Franța (53%), urmată de Calabria (40,6%) și Sicilia (38%) în Italia.
CITEȘTE ȘI: Utilizarea internetului în UE atinge noi recorduri în 2024: Pentru ce stăm cel mai mult online
Foto: ID 158646319 © Sorin Colac | Dreamstime.com