Încrederea în alții: România are cel mai mare scor din UE în rândul tinerilor, iar diferențele între țări sunt semnificative
Nivelul mediu de încredere în alții variază semnificativ între țările membre ale Uniunii Europene și între diferitele grupe de vârstă. În timp ce tinerii din multe state europene au raportat cele mai mari scoruri de încredere, România s-a distins prin cel mai înalt nivel de încredere în rândul tinerilor.
În 2023, nivelul mediu de încredere în alții printre persoanele cu vârsta de 16 ani și peste din Uniunea Europeană a fost estimat la 5.8, pe o scală de la 0 („nu am încredere deloc”) la 10 („am încredere completă”) arată datele Eurostat. Aceste date reflectă percepția generală a cetățenilor față de încrederea pe care o au în ceilalți, iar rezultatele variază semnificativ de la o țară la alta.
La nivel național, au fost observate diferențe majore între statele membre ale Uniunii Europene. De exemplu, Finlanda a înregistrat cel mai înalt scor în ceea ce privește încrederea, cu o valoare medie de 7.3, în timp ce Cipru a raportat cel mai scăzut nivel, cu doar 3.6.
În ceea ce privește grupele de vârstă, cele mai mari niveluri de încredere au fost raportate de tinerii cu vârste între 16 și 29 de ani, în majoritatea țărilor europene. Acest trend a fost observat în 15 state membre.
Pe de altă parte, în cinci țări, persoanele de 65 de ani și peste au raportat un nivel de încredere mai mare decât celelalte grupe de vârstă. Finlanda a fost din nou un exemplu notabil, cu un scor de 7.5 în această categorie.
În alte două țări, Danemarca și Slovenia, încrederea cea mai mare a fost raportată de persoanele cu vârste între 30 și 64 de ani. În Danemarca, acest grup a înregistrat un scor de 5.7, în timp ce în Slovenia media a fost de 4.7.
În majoritatea țărilor europene, însă, nu au existat diferențe semnificative între grupele de vârstă, iar scorurile de încredere au fost uniforme.
Foto: ID 113581355 © Dmitry Molchanov | Dreamstime.com