LIVE TEXT | Alegeri prezidențiale 2025, turul doi: Câți români au votat până acum | Tot ce trebuie să știi despre procesul de votare

Alegerile prezidențiale au ajuns în etapa finală. Românii sunt așteptați la urne astăzi, 18 mai, să își aleagă noul președinte. Revista CARIERE vă aduce, pe parcursul întregii zile, în format LIVE TEXT, cele mai importante informații despre prezența la vot. După ce secțiile de votare vor fi închise și va începe numărarea voturilor, veți putea afla aici cele mai noi informații despre rezultatele oficiale.
UPDATE 11:00 | Prezența la vot continuă să o depășească pe cea din primul tur. Până la ora 11, au votat 19,18% dintre români, adică 3.450.873 de persoane.
UPDATE 08:49 | Nicușor Dan a votat la o secție din Făgăraș, însoțit de partenera sa, Mirabela Grădinaru.
„Am votat cu gândul la mulți oameni care sunt tăcuți, cinstiți și muncitori și care nu s-au simțit mult timp reprezentați. Acum două săptămâni, românii au votat pentru o schimbare. Întrebarea e care schimbare? Am votat pentru o schimbare care să aducă prosperitate și nu una care să aducă aventură, descurajarea investițiilor în România, am votat pentru o direcție europeană și pentru o colaborare bună cu partenerii noștri europeni și nu pentru o izolare a României”, a declarat Nicușor Dan la ieșirea din secția de votare.
UPDATE 08:08 | George Simion a venit la vot însoțit de soția sa, Ilinca Simion, și Călin Georgescu și soția acestuia, Cristela Georgescu.
„Am votat împotriva inechităților și umilințelor la care surorile și frații noștri au fost supuși și aici, în actualele granițe și pretutindeni, am votat împotriva abuzurilor și împotriva sărăciei, am votat împotriva celor care ne desconsideră pe toți. Dar, totodată, am votat pentru viitorul nostru, care să fie decis doar de români, pentru români și pentru România”, a declarat George Simion.
UPDATE 08:00 | În prima oră, în țară și, în total, în diaspora au votat 6,33% dintre români, față de 4,01% în primul tur al alegerilor prezidențiale, la aceeași oră.
ȘTIREA INIȚIALĂ:
Câți români au drept de vot
Potrivit Autorității Electorale Permanente (AEP), numărul total al alegătorilor înscriși în listele electorale permanente este 17.988.218 persoane.
Numărul total de cetățeni români cu domiciliul în străinătate care figurează cu drept de vot la acest scrutin este 1.016.327 de persoane.
Numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul prin corespondență și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondență este de 6.085 de cetățeni. AEP arată și că numărul total al alegătorilor români din străinătate care au optat pentru votul la secția de votare prin înregistrarea pe site-ul votstrainatate.ro și sunt înscriși în listele electorale permanente din străinătate este de 2.235 de cetățeni.
De asemenea, numărul total al persoanelor care au dreptul de vot interzis este de 20.326 de persoane.
Programul secțiilor de votare
În România, secțiile de votare au fost deschise la ora 7 și vor fi închise la ora 21, la fel ca în primul tur, din data de 4 mai. Pe teritoriul țării sunt deschise, duminică, 18.979 de secții de votare.
„Alegătorii care la ora 21.00 se află la sediul secţiei de votare, precum şi cei care se află la rând în afara sediului secţiei de votare pentru a intra în localul de vot pot să îşi exercite dreptul de vot până cel mult la ora 23.59”, informează AEP.
În străinătate au fost deschise 965 de secții de votare, cu 15 mai multe decât în cazul alegerilor prezidențiale și parlamentare desfășurate în anul 2024.
Alegătorul aflat în străinătate poate vota la orice secţie de votare organizată în afara țării, potrivit AEP.
Votarea în străinătate la alegerile prezidențiale se desfășoară pe durata a trei zile, respectiv 16, 17 și 18 mai 2025.
În ziua de duminică, votarea în afara țării începe la ora locală 07:00 și se va încheia la ora locală 21:00, fără să depășească ora 21:00 a României (cu posibilitatea de prelungire, în conformitate cu prevederile legale în vigoare).
Cetățenii români cu drept de vot care locuiesc în afara teritoriului României sau se află temporar în străinătate pot vota la alegerile prezidențiale la oricare din secțiile organizate în afara țării, pe baza unui act de identitate emis de statul român, valabil în ziua votării.
„Pentru turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României din anul 2025 au fost tipărite 19.796.726 de buletine de vot care vor fi utilizate în țară. Totodată, au fost tipărite 3.600.000 de buletine de vot care vor fi utilizate în străinătate la turul al doilea al alegerilor pentru Președintele României, același număr de buletine de vot ca la primul tur de scrutin, și 6.389 de buletine de vot care sunt utilizate în străinătate de către alegătorii care votează prin corespondență”, arată AEP într-un comunicat de presă.
Cu ce acte de identitate se votează
Alegătorii votează cu un act de identitate valabil în ziua votării, emis de statul român, respectiv:
- cartea de identitate;
- cartea electronică de identitate;
- cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- paşaportul diplomatic;
- paşaportul diplomatic electronic;
- paşaportul de serviciu;
- paşaportul de serviciu electronic;
- carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic și paşaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate care votează în România, anunță autoritățile.
Unde votează alegătorii
Alegătorul votează la una dintre următoarele secţii de votare:
- în cazul în care se află în unitatea administrativ-teritorială unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota numai la secţia de votare la care este arondată strada sau localitatea unde îşi are domiciliul ori reşedinţa, conform legii; alegătorul cu domiciliul sau reședința în municipiul București nu își poate exercita dreptul de vot la o secție de votare situată în alt sector al municipiului București decât cel în care are domiciliul sau reședința, dar își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare aflată în alt județ;
- în cazul în care se află în altă unitate administrativ-teritorială decât cea unde îşi are domiciliul sau reşedinţa, poate vota la orice secţie de votare din cadrul acesteia;
- în cazul în care se află în străinătate, poate vota la orice secție de votare organizată în străinătate;
- în cazul în care îndeplineşte funcţia de membru al biroului electoral al secţiei de votare sau de operator de calculator unei secţii de votare ori asigură menţinerea ordinii, votează la secţia de votare unde îşi desfăşoară activitatea;
- în cazul în care are mobilitate redusă poate vota la orice secţie de votare care îi asigură accesul la vot.
Cum poate afla un alegător secția la care e arondat
Prin accesarea Registrului electoral, la adresa www.registrulelectoral.ro.
După introducerea datelor personale, alegătorul află secția de votare la care este arondat și adresa acesteia.
Cine are drept de vot
Au dreptul să voteze cetăţenii români care au 18 ani împliniți până în ziua alegerilor inclusiv.
„Nu au dreptul de vot debilii sau alienaţii mintal, puşi sub interdicţie, şi nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă”, arată AEP.
Mandatul președintelui României este de cinci ani.
Foto: ID 197357382 © Albertophotography | Dreamstime.com