Microsoft își întărește angajamentul față de Europa: Cinci promisiuni digitale pentru un viitor stabil și sigur

Microsoft face un pas hotărât în direcția consolidării stabilității digitale în Europa. Compania americană a anunțat cinci noi angajamente strategice, menite să sprijine competitivitatea, securitatea și suveranitatea digitală a continentului.
1. Extinderea masivă a infrastructurii cloud și AI
Microsoft investește în extinderea rețelei sale de centre de date din Europa și anunță o creștere cu 40% a capacității în 16 țări. Între 2023 și 2027, această inițiativă va duce la dublarea capacității centrelor de analiză a datelor de pe continent, o să atingă peste 200 de locații operaționale. Scopul: acces extins la tehnologii de ultimă generație pentru guverne, companii și cetățeni europeni.
2. Reziliență digitală
Pentru garantarea continuității și independenței digitale, Microsoft operează în Europa prin entități juridice locale. Mai mult, va înființa un consiliu de administrație format exclusiv din cetățeni europeni, care va superviza activitățile regionale. De asemenea, va stoca copii de rezervă ale codurilor de program în locații sigure, precum un depozit criptat din Elveția, oferă partenerilor europeni acces legal în caz de necesitate.
3. Protejarea confidențialității datelor europene
După finalizarea proiectului EU Data Boundary, clienții Microsoft din Europa pot procesa și stoca datele exclusiv în Uniunea Europeană și în țările AELS (Asociația Europeană a Liberului Schimb). Compania merge mai departe cu angajamentul „Defending Your Data”. Ea promite să conteste orice cerere guvernamentală de acces la datele europenilor care nu respectă legislația UE și garantează clienților despăgubiri în cazul unor încălcări.
4. Apărarea Europei în fața amenințărilor cibernetice
Experiența din Ucraina a demonstrat cât de importantă este o infrastructură digitală sigură și flexibilă. Microsoft a oferit sprijin imediat prin mutarea rapidă a datelor critice ale Ucrainei în centrele sale europene. Compania a furnizat tehnologie, resurse și asistență financiară de peste 500 de milioane de dolari. Astfel, contribuie atât la apărarea cibernetică, cât și la menținerea funcționării instituțiilor esențiale.
5. Sprijin pentru inovație
Microsoft colaborează activ cu startup-uri și organizații europene, oferindu-le acces gratuit la instrumente AI și cloud. Companii precum Factorial (Spania), iGenius (Italia), Visma (Norvegia) sau instituții precum Institutul Curie (Franța) folosesc tehnologia Microsoft pentru dezvoltarea soluțiilor în HR, medicină, educație sau sectorul financiar. Sprijinul include și sectorul open source, prin încurajarea colaborării între dezvoltatori, guverne și ONG-uri.
„Este momentul ca Europa să-și valorifice la maximum potențialul digital. Vom continua să lucrăm cu partenerii noștri europeni, să respecte valorile și legislația locală, pentru construirea unui viitor sigur, competitiv și sustenabil”, a declarat Brad Smith, Vice Chair & President al Microsoft.
CITEȘTE ȘI: Liderii din România se pregătesc pentru viitor: profesioniști de top participă la Board Leadership Program
Foto: ID 109494218 ©Bigapplestock | Dreamstime.com