Cover Story: Femeia-lider, dincolo de mit și aparențe
„Acum, femeilor, vreau doar să știți, nu sunteți perfecte, dar un lucru este indiscutabil: sunteți mai bune decât noi (bărbații n.r.). Sunt absolut convins că, dacă fiecare țară de pe pământ ar fi condusă de femei, am vedea o îmbunătățire semnificativă în toată lumea, în aproape orice domeniu… nivel de trai și rezultate”, a declarat Barack Obama.
Într-adevăr, sunt studii care arată că majoritatea femeilor care ocupă poziții de leadership au rezultate foarte bune. Sunt disciplinate, responsabile, mai puțin dominante, cooperează bine. Sunt buni comunicatori, mult mai implicate și motivate decât bărbații, țin foarte mult la valori ori principii și acordă o atenție sporită atmosferei de lucru și imaginii companiei.
Și totuși, în ciuda acestor calități, numărul femeilor care să ocupe poziții de top management în organizații e mult mai mic comparativ cu numărul bărbaților.
De ce?
Cutume, stereotipuri, prejudecăți, responsabilități sporite în familie, discriminarea ar putea fi câteva explicații.
Care este însă realitatea, cât de greu/ușor este să faci performanță pe tocuri, asta am încercat să aflăm de la invitații noștri din cover story: Ionela Băluță – Doctor în sociologie, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice din cadrul Universității din București; Georgeta Dendrino – Managing Director al Interact, vicepreședinta la nivel global a celei mai mari rețele mondiale de business pentru femei, Professional Women’s Network și Vladimir Pasti – profesor universitar doctor, director al Departamentului de Sociologie al Facultății de Științe Politice SNSPA.
Articol preluat din numărul 265, martie 2020 – GRATUIT în ediție digitală – al Revistei CARIERE. Pentru alte detalii legate de abonare, click aici.