Cat de usor poti trece din pozitia de patron pe cea de angajat?
Marius Ghenea, presedinte Fit Distribution, identifica o prima problema in aceasta trecere de la pozitia de antreprenor sau de patron la cea de angajat, mai ales daca persoana a fost in pozitia de antreprenor de la bun inceput. Acesta are putine atuuri pentru a convinge un angajator ca este omul potrivit pe o pozitie de management, chiar daca a condus bine oamenii din subordine si chiar daca a invatat, informal, multe lucruri despre vanzari, marketing sau finante.
In plus, unii antreprenori au retineri fata de ideea de a fi subordonat unui consiliu de conducere sau unei structuri de conducere intr-o companie care nu le apartine. Tocmai de aceea acest tip de antreprenori si-a facut propriile afaceri, ca sa nu fie angajatii altora.
Omul de afaceri a alternat experientele antreprenoriale cu cele de angajat. Dupa terminarea facultatii a lucrat ca inginer si ca profesor. S-a obisnuit cu activitati diverse si nu neaparat cu pozitii de management.
Apoi, in doua ocazii, a lucrat cativa ani ca CEO in doua companii de tip corporatist (una era o companie detinuta de fonduri de investitii private-equity, iar cealalta era o filiala est-europeana a unei companii americane mari listate la bursa din New York). Asa ca, spune el, „cat timp sunt inca la o varsta aproape tanara, nu cred ca ar trebui sa fie probleme din acest punct de vedere”.
"Daca drumul spre pozitia de angajat trece si printr-un faliment, acesta nu este deloc o informatie pozitiva pentru CV-ul antreprenorului, deoarece, pe langa toate conditiile economice adverse, angajatorii se pot intreba daca nu cumva si el a fost responsabil de esec intr-o oarecare masura" – Marius Ghenea, Presedinte Fit Distribution
Problema varstei
Si pentru ca subiectul varstei antreprenorilor a fost atins, mai ales daca vorbim de antreprenori de varsta a doua, care din primii ani de dupa revolutie nu au facut decat antreprenoriat, ei vor avea o mare problema in reorientarea profesionala. Asa ca, daca afacerea pe care o detin acum se inchide, „singura lor sansa este sa inceapa o noua afacere in care sa utilizeze experienta lor antreprenoriala decat sa incerce o pozitie de angajat intr-o companie”, ii sfatuieste Marius Ghenea.
„Din proprie experienta, stiu ca despartirea de orice business a venit cu multa emotie, cu mult stres, a reprezentat un moment critic in evolutia mea. Eu am avut, din fericire, doar situatia mai dezirabila a unor exituri in care am putut micsora sau elimina acest stres printr-o vacanta prelungita dupa fiecare exit, perioada in care am putut sa imi clarific noile obiective de cariera si de viata, sa gasesc noi oportunitati, sa dau deoparte toata „zgura” care inevitabil se aduna intr-o activitate de business de cativa ani”, spune Marius Ghenea.
Propriul stapan
Tereza Valcan si-a dorit dintotdeauna sa fie propriul sau stapan si sa-si deschida o afacere. Inca de la inceputul carierei, cand era intrebata la interviurile de angajare ce isi doreste pe termen lung, spunea intotdeauna ca vrea sa fie antreprenor.
Visul i s-a implinit dupa aproape 10 ani de experienta de lucru in companii cand a decis sa faca pasul catre antreprenoriat si a lansat doua businessuri aproape simultan: agentia de PR si comunicare Oxygen si de revista lunara de ciclism MBike, singura revista din Romania dedicata pasionatilor mersului cu bicicleta.
„Mi-ar fi greu sa ma reintorc in sistem, intr-un cadru formal in care as fi restrictionata in activitate prin politici corporative si birocratie. Am sa fac tot ce imi sta in putinta sa imi urmez visul pana la capat si sa fac aceste doua companii sa mearga”, spune Tereza Valcan. Ea are optiunea de a se reintoarce in corporatie sau in companii din SUA, unde a mai lucrat, insa considera acest lucru ca ultima optiune.
"Desi confera independenta, antreprenoriatul in sine creaza dependenta. Flexibilitatea pe care mi-o confera antreprenoriatul este cu adevarat priceless, sunt sigura ca este o parere unanima printre antreprenori" – Tereza Valcan, Managing Partner, Oxygen