De la „idei de afaceri” la marea lovitură
Dacă mai toţi antreprenorii care mi-au povestit despre cum le-a venit ideea de la care au pornit afacerea mi-au vorbit despre strategii complexe făcute de specialişti sau a fost vorba despre un talent „moştenit” din familie, Nicolau mi-a arătat că lucrurile de succes pot fi uneori chiar foarte simple şi mi-a întărit ideea că până la reuşită este un singur pas: acţiunea.
Google a generat un cuvânt ce valorează mulţi bani
Condus de dorinţa de a avea propria afacere, Paul a dat un search pe Google după cuvintele „idei de afaceri” , cuvinte ce au generat mai multe rezultate printre care şi „raci”. Antreprenorul s-a oprit aici şi s-a decis să meargă mai departe pe acest segment, înţelegând rapid că pentru a reuşi în afaceri trebuie să optezi pentru o nişă nu foarte mult exploatată, dar care, totodată, să-ţi permită să dezvolţi mai multe proiecte.
Aşa a pornit în ianuarie 2009 firma „Premium Raci” – însemnând, practic, prima (şi momentan singura) fermă producătoare de raci din România, situată în localitatea Izvoarele, undeva în judeţul Giurgiu. „Sunt două bazine, unul de 3 hectare şi unul de 40 de hectare. Ca o curiozitate, specia de rac vândută se numeşte Astacus Leptodactylus – «racul- de-baltă», prins din ape locale, concesionate de companie şi întreţinute pentru a evita factorii de poluare”, spune proprietarul. Asta pentru că, adaugă el, poluarea duce încet-încet la dispariţia racilor, astfel încât, în multe ţări din Europa Occidentală, aceştia se găsesc deja destul de greu.
Racii sunt acum vânduţi către hipermarketuri, printre care Metro, Carrefour, Selgros, dar ajung şi peste hotare, în Belgia. Paul nu s-a oprit la această fermă, el deschizând restaurante mobile şi fixe, în Capitală şi în Poiana Braşov, toate sub brandul „Taverna Racilor”. Există şi un site ce promovează ferma, dar şi un alt proiect online, tot marca „Premium Raci”, ce s-a născut din dorinţa de a face cunoscut publicului larg gustul deosebit al acestor crustacee, spectacolul oferit de prepararea lor şi totodată de a facilita consumul preparatelor pe bază de raci.
Cererea de raci mai mare decât capacitatea de a produce
M-a uimit Paul, pentru că nu a început a-mi povesti cât de greu a fost să răzbească în această piaţă neexplorată, nu a creat o poveste care să dea bine în ochii publicului, mare iubitor de tot ce înseamnă dramatic, greu, imposibil. Din contră, a recunoscut cu o sinceritate debordantă că „Premium Raci” nu a fost deloc greu de pus pe picioare, chiar dacă startul acestei idei de business a coincis cu un an de criză – un context economic total nefavorabil noilor afaceri, în care foarte multe dintre cele existente au pus lacătul pe uşă. Antreprenorul a reuşit să implementeze cu succes un produs de nişă în consumul românesc la nivel naţional. Ne-a explicat chiar şi cum a fost posibil acest succes, lăsând la o parte munca ce stă în spatele oricărei activităţi.
„Am intrat pe o nişă foarte bună. Sunt destui consumatori, deoarece racii sunt încadraţi de români la categoria fructelor de mare, iar acestea sunt la mare căutare. Cererea de raci este în acest moment mai mare decât capacitatea noastră de a produce şi suntem încă la început. Livrăm în jur de o tonă de raci pe săptămână. Am început aventura cu o sumă mică, 5.000 de euro, iar locul unde există ferma l-am câştigat printr-o licitaţie organizată de o primărie pentru concesionarea terenului”, povesteşte Paul Nicolau.
Oameni care l-au ţinut în loc
Succesul afacerii este dovedit şi de faptul că „Premium Raci” a început ca microîntreprindere neplătitoare de TVA şi în doar câteva luni a trecut pragul de 50.000 de euro, ceea ce a transformat-o automat într-o firmă cu profit. „Da, suntem pe profit. Încrederea, munca, visul, Dumnezeu şi nebunia – ingredientele ce au dus la reuşită. Pentru că, în afară de părinţi, nu am avut oameni care să mă inspire, să-mi fie modele. Din contră, au fost persoane care m-au încurcat în cursul vieţii, ţinându-mă pe loc. Dar până la urmă am reuşit să ajung acolo unde mi-am dorit.”
Pornit ca un proiect-pilot în cadrul „Festivalului Racilor 2013” (ideea acestui festival îi aparţine tot lui Paul), conceptul restaurantului mobil „Taverna Racilor” a avut parte de un succes neaşteptat, atrăgând un număr foarte mare de vizitatori şi consumatori ai preparatelor pe bază de raci. Simpaticul restaurant de raci deschis la începutul toamnei, iniţial în Parcul Lumea Copiilor din zona Tineretului, se plimbă prin Bucureşti, în funcţie de oportunităţile şi evenimentele în desfăşurare.
Micul său restaurant mobil este o căsuţă rustică, cu obloane la ferestre şi felinare înalte, şi terasă înconjurată de un gard, unde încap 52 de persoane la mese. Evident, specialitatea casei sunt racii fierţi, asezonaţi de condimente şi unul dintre sosurile casei, în porţii de 500 de grame, la preţul de 35 de lei. Pe lângă aceştia, meniul mai cuprinde şi pui-de-baltă pane, creveţi pane, frigărui de midii şi calamari pane.
Succesul a depăşit cu mult aşteptările antreprenorului
Paul Nicolau deţine o tavernă mobilă în Braşov şi intenţionează să extindă conceptul şi prin franciză. Pe lângă taverne, firma a deschis, tot în luna septembrie a anului trecut, un punct de lucru (în Splaiul Independenţei) unde vinde atât raci vii, cât şi raci fierţi „de-a gata” către persoane fizice; de asemenea, asigură livrări în reţele de hipermarketuri din ţară şi chiar la export.
Restaurantul „Taverna Racilor” de pe strada Buzeşti din Bucureşti evocă viziunea unei case rustice de mici dimensiuni, intimă, în stilul anilor ’40, într-o atmosferă şic, elegantă, poate puţin pretenţioasă, dar, evident, îmbietoare şi prietenoasă. „Faima şi succesul Taverna Racilor, dobândite într-un timp atât de scurt, a depăşit cu mult aşteptările noastre. Mii de oameni au trecut pragul restaurantului nostru, dornici să descopere gustul deosebit al preparatelor pe bază de raci şi să petreacă momente deosebite alături de noi. Amploarea neaşteptată ne-a luat puţin prin surprindere”.
Pentru a-şi face cunoscut brandul, Paul Nicolau organizează şi evenimente tematice, precum „Festivalul Racilor” – cu activităţi distractive şi concursuri- viteză de mâncat raci, tombole etc. în Braşov şi Capitală, „Raci pe pârtie” (la Poiana Braşov) sau „Cea mai mare fiertură de raci din Europa” (în Natura Parc, în apropierea Braşovului), unde au fost fierte 1,5 tone de raci.