Educatie cu ingrediente naturale
Sunteti pasionati de gatit, vreti sa va deschideti un restaurant, dar nu aveti banii necesari pentru investitie. Ce faceti? In acest caz, lipsa banilor pote fi un obstacol. Pe de alta parte insa, „daca ai o idee de afacere buna, daca muncesti onest, entuziast, cu drag, daca produsul tau e cu adevarat valoros, iti dobindesti, in scurt timp, sustinatori, consumatori, loc pe piata si renume. Apoi, se spune, vin si banii. De la sine“ spune Violeta Dinca, proprietara restaurantului Violeta’s Vintage Kitchen, care a lucrat ca traducator pana in 2007 si dintotdeauna a fost pasionata de gatit.
„Am inceput sa gatesc cu elan pe masura ce s-au nascut copiii. Ideea unui restaurant s-a conturat treptat si a inceput sa se concretizeze rapid atunci cind o prietena m-a chemat sa vad spatiul in care functioneaza acum bistroul, spatiu in care tocmai isi incheiase activitatea o cafenea.“ Spatiul a inspirat-o pe Violeta si s-a indragostit de el la prima vedere. Investitia initiala a fost de cca 40 000 euro, suma imprumutata de la tatal ei.
Inceputul
Dupa circa un an de la deschidere si-a format un cerc de clienti fideli, povesteste Violeta. Cu multi dintre ei s-a si imprietenit, ii primeste in micul restaurant la fel cum i-ar primi la ea acasa. Ea si echipa ei inca mai intalnesc mici obstacole. De exemplu, Violeta recunoaste ca a avut si inca mai are de lucru cand vine vorba de exprimarea clara si convingatoare a mesajului pe care vrea sa-l transmita prin afacerea ei.
Violetei i-ar placea ca pe viitor sa aiba o statie de gatit jos, in restaurant, unde sa prepare in fata clientilor specialitati pentru degustare si un bar modificat, mai amplu, cu 12-14 locuri pentru clientii fideli. O astfel de statie de gatit i-ar permite si organizarea unor ateliere de gatit mai complexe.
Prea putini dintre clienti inteleg ca ea le gateste exact asa cum gateste fiecare acasa, fara baze pentru supe, fara supe congelate, fara adaosuri chimice, potentatori, amelioratori, agenti de fragezire, ingrosare sau coloranti artificiali. Da culoare borsului cu foi de ceapa, supei cu grasime de gaina, prajiturii cu visine… cu visine. Nu foloseste carne de pui, ci de gaina sau de curcan, nu foloseste praf de ou si niciun fel de alte prafuri, niciun fel de produse semipreparate sau conservate, altele decat conservele puse cu mana ei – dulceturi, zacusca, muraturi. Tot ceea ce se serveste este gatit la bistro, toate cremele, aluaturile sau foietajele. Cu asta se poate lauda: un astfel de restaurant nu numai ca promoveaza mancarea sanatoasa, dar ofera si o educatie celor care ii trec pragul.