Ți-ai dat demisia sau ai fost dat afară. Ce obligații și ce drepturi ai
Fostul angajat nu mai are niciun drept asupra proiectelor aflate în derulare
Dar ce se întâmplă cu proiectele lăsate neterminate la compania pentru care am lucrat și ce drepturi mai avem asupra celor aflate în derulare la momentul plecării? Iuliana Negoiță, Senior Associate Zamfirescu Racoți & Partners, subliniază că angajatul nu mai poate pretinde niciun drept asupra proiectelor aflate în derulare la momentul încetării contractului individual de muncă.
Citește și Cui aparțin informațiile din mailul de serviciu: angajatului sau angajatorului?
„Totuşi, nu poate fi exclusă posibilitatea ca angajatul să se fi înțeles în prealabil cu angajatorul ca, după momentul plecării, să beneficieze de unele sume reprezentând un bonus de succes aferent proiectului sau eventuale drepturi de autor”, mai spune Senior Associate-ul Zamfirescu Racoți & Partners.
Salariaţii nu sunt proprietarii lucrărilor derulate la locul de muncă
Potrivit societății de avocați Popovici Nițu & Asociații, dreptul de proprietate asupra informaţiilor, datelor și documentelor interne aferente activităţilor desfăşurate în cadrul companiei aparţine angajatorului. Din această perspectivă, salariaţii nu sunt titulari ai unor drepturi specifice asupra lucrărilor derulate la locul de muncă.
Citește și Informațiile de pe calculatorul de serviciu: sunt ale tale sau ale angajatorului?
„În principiu, în măsura în care proiectele în curs ar conduce, inter alia, la realizarea unei opere susceptibile de protecţie în baza legislaţiei privind drepturile de autor şi drepturile conexe, drepturile patrimoniale asupra acesteia ar aparţine salariatului autor – în lipsa unei clauze contractuale contrare în contractul individual de muncă. Însă situaţiile practice pot fi mult mai variate, deci pot diferi destul de mult de situaţia premisă reţinută mai sus şi, prin urmare, concluziile legale pot fi determinate doar după o analiză care să urmeze conturul concret al situaţiei de fapt”, conform societății de avocați Popovici Nițu & Asociații.
Angajatul trebuie să-i „lase” angajatorului tot ce știe despre companie
În opinia Ralucăi Mihai, partener Voicu & Filipescu, în contextul în care, după plecarea din commpanie, nu mai este stabilită o relaţie de muncă între salariat şi societate, în principiu, salariatul nu ar trebui să mai aibă vreun drept asupra proiectelor aflate în derulare, după data plecării. Partenerul Voicu & Filipescu atrage atenția că acest lucru este valabil în măsura în care nu s-a prevăzut altfel, prin acord, între salariat şi angajator sau astfel de drepturi nu decurg din aplicarea unor dispoziţii legale.
„În mod concret, în măsura permisă de lege, salariatul poate avea anumite solicitări în legătură cu respectivul proiect, după data plecării (e.g. drepturi salariale sau dreptul de a obţine alte beneficii care îi erau datorate în legătură cu proiectul şi care nu au fost achitate, după cum poate solicita respectarea drepturilor de proprietate intelectuală, dacă este cazul). De asemenea, există posibilitatea că părţile să fi agreat acordarea anumitor drepturi în legătură cu proiectul, fără însă a fi condiţionate de calitatea de salariat, la data acordării efective, existând astfel riscul ca salariatul să solicite astfel de drepturi deşi contractul de muncă a încetat”, crede Raluca Mihai.
Citește și Angajat vs. angajator și viceversa: Cum se poate EVITA un proces?
Avocatul adaugă că, de regulă, angajatorii optează pentru a prevedea în contractele individuale de muncă clauze clare referitoare la întreaga activitate a angajatului în cadrul comaniei.
„Astfel de clauze stipulează că salariatul acceptă să divulge complet şi în mod prompt angajatorului, fără compensaţie suplimentară, toate ideile, descoperirile, proiectele, procesele, rapoartele, know-how-ul sau alte secrete comerciale, care, pe durata angajării sale, sunt realizate, concepute sau puse în practică de către angajat, în mod individual sau cu alte persoane, în timpul sau după programul normal de lucru, care se referă la activitatea societăţii angajatoare sau care rezultă din sarcinile atribuite respectivului slariat de către aceasta”, conchide Raluca Mihai, partener Voicu & Filipescu.