Majoritatea europenilor visează la propria afacere
Comparativ cu rezultatele primului raport despre antreprenoriatul european realizat în 2010, opţiunea de a fi întreprinzător privat în Europa se menţine la un nivel constant – în ciuda problemelor economice cu care se confruntă numeroase state din Europa şi a crizei financiare. Spiritul de antreprenoriat este foarte răspândit în rândul celor cu vârste între 14 – 29 de ani: 80% dintre tinerii din Europa au o atitudine pozitivă faţă de opţiunea de a fi întreprinzător privat. Fiecare al doilea respondent din această categorie de vârstă consideră că îşi poate porni propria afacere.
Independenţa şi împlinirea personală
Cele mai importante motive pentru care europenii şi-ar dori să fie întreprinzători privaţi sunt “independenţa faţă de un angajator” (46%) şi “împlinirea personală, posibilitatea de a pune în aplicare propriile idei” (38%). “Posibilitatea de a obţine un venit suplimentar” (28%) se situează doar pe locul trei. Raportul, realizat la cererea Amway Europa, ne arată că unul din patru europeni (24%) consideră că cel mai bun motiv pentru a începe propria afacere este “posibilitatea de a petrece mai mult timp cu familia, de a avea mai mult timp liber dar şi o carieră”.
În Europa, opţiunea de a fi întreprinzător privat este percepută ca un model de lucru în favoarea familiei: 42% dintre cei intervievaţi care au copii au declarat că antreprenoriatul este o alternativă pentru locul de muncă actual.
Pregătire antreprenorială
În medie, 69% dintre cei intervievaţi sunt de acord că pregătirea este foarte importantă pentru activităţile antreprenoriale. Austria (56%) şi Elveţia (52%) acordă cea mai mare importanţă educării şi training-ului pentru întreprinzătorii privaţi. Indiferent de opţiunile disponibile, 47% dintre europenii intervievaţi consideră că nu sunt suficient de informaţi despre oportunităţile de a deveni întreprinzători privaţi. Această situaţie este confirmată si în Germania (58%), Spania (55%) şi Franţa (53%).
42% dintre europeni nu sunt dispuşi să îşi asume riscul începerii propriei afaceri deoarece consideră că nu au cunoştinţele economice necesare. În plus, mai mult de o treime dintre cei intervievaţi (35%) au dubii referitoare la aptitudinile şi cunoştinţele personale şi nu se simt pregătiţi pentru a deveni întreprinzători privaţi. Din aceste motive mai mult de jumătate din europenii intervievaţi (59%) consideră că trebuie să existe mai multe programe publice educaţionale care să le ofere cunoştinţe antreprenoriale celor care doresc să înceapă o afacere.