Premiant în blogosferă
Deşi a crezut că norocul i-a surâs, din cauza unor probleme create de asociatul său a ajuns pe drumuri şi pentru a supravieţui s-a văzut nevoit să se întoarcă la munca de jos, angajându-se din nou ca muncitor necalificat pe şantier. A reuşit destul de repede să-şi găsească un alt loc de muncă mai bun – tehnoredactor pentru un ziar local din Iaşi. Nimic nu l-a făcut să-şi piardă speranţa că într-o zi o să reuşească să aibă propria lui afacere. Au trecut şase ani de la apariţia blogului, iar acum, Sebastian Bârgău, un hunedorean în vârstă de 32 de ani, este unul dintre cei mai de referinţă bloggeri din România şi are câştiguri de zeci de mii de euro pe an.
O întâmplare mai puţin fericită a ajutat la apariţia www.visurat.ro, unul dintre cele mai citite bloguri din România şi cu cele mai multe premii obţinute – 13 locuri I la RoBlogFest şi unul la Webstock (evenimente în cadrul cărora sunt premiaţi cei mai buni bloggeri). „Pierdusem un tren în Constanţa şi am fost nevoit să aştept 12 ore până când pleca următorul. Pentru a nu mă plictisi, am scos din geantă agenda şi un pix şi m-am apucat să scriu tot ce mi-a trecut prin cap – întâmplări vesele şi triste prin care am trecut. Când am ajuns acasă mi-am adus aminte că, din când în când, citeam un blog care mă binedispunea. M-am decis să-mi fac şi eu unul şi să transcriu acolo toate însemnările din agendă“, îşi aminteşte antreprenorul cum a luat naştere acest blog.
Văzând că lumea este interesată de ceea ce are de spus a continuat să scrie, iar astfel şi-a schimbat viaţa complet. Practic, prin intermediul blogului a cunoscut-o pe cea care mai târziu avea să-i devină soţie, a reuşit să obţină independenţa financiară, un program flexibil şi să elimine stresul unui loc de muncă la patron.
Nu totul este roz în acest business, chiar Sebastian Bârgău având parte şi de momente mai puţin plăcute. Acestea nu l-au speriat şi nici nu l-au făcut să renunţe la scris. Din contră, genul acesta de evenimente i-au demonstrat că are o „voce“ care poate influenţa sau schimba ceva. „Am primit ameninţări cu bătaia sau cu moartea. Au fost chiar şi persoane care au depus plângeri penale împotriva mea, toate terminându-se cu «neînceperea urmăririi penale», dar care m-au silit să fac drumuri la sediul poliţiei. Toate aceste lucruri se întâmplă din cauza faptului că multă lume înţelege greşit libera exprimare garantată de Constituţia României. Prin urmare, dacă nu gândeşti la fel ca ei, înseamnă că ai comis o infracţiune şi trebuie să plăteşti pentru asta“, explică Sebastian Bârgău.
Blogging-ul , o şansă în obţinerea independenţei financiare
Deşi la prima vedere nu pare un business bănos, blogul te poate ajuta să-ţi câştigi independenţa financiară, ajungându-se la câştiguri de zeci de mii de euro pe an. Antreprenorul spune că pe blogurile renumite, un articol publicitar sau un banner poate costa şi câteva mii de euro. „Aşadar, în condiţiile în care cel mai ieftin elicopter costă vreo 30 000 de euro, poţi să câştigi destul încât să-ţi cumperi unul dacă asta este ceea ce-ţi doreşti să faci cu banii. Nu câştigi această sumă într-o lună, dar într-un an ai putea să rămâi cu bani de elicopter dacă eşti chibzuit. Eu, până acum, mi-am cumpărat două motociclete din banii câştigaţi datorită blogului, iar anul acesta am de gând să-mi achiziţionez şi o maşină. Îţi poţi permite să-ţi cumperi chiar şi o locuinţă“, susţine Sebastian Bârgău.
La capitolul bani obţinuţi din blogging, România stă mult mai bine decât alte ţări. Este părerea la care a ajuns tânărul afacerist în urma multor discuţii cu bloggeri de top de peste hotare. „Aproape nicăieri în Europa nu se câştigă bani strict din blogging-ul personal, iar bloggerii nu sunt plătiţi pentru campanii publicitare, aşa cum se întâmplă la noi. Majoritatea celor pe care i-am întâlnit (bloggeri de top) sunt plătiţi să scrie pe site-uri dedicate. Şi-au făcut cunoscut talentul pe blogurile personale şi au fost angajaţi să scrie pentru site-uri mari“, mai spune bloggerul.
Nu este greu să fii un anteprenor de succes, dificultatea e să te menţii în top
Antreprenorul spune că nu a fost greu să ajungă în topul celor mai buni şi că oricine poate realiza acest lucru. „Chiar şi un începător poate într-o singură zi să ajungă la un trafic mai mare decât al tuturor bloggerilor din A-list (topul celor mai buni bloggeri). Greutatea apare atunci când vrei să te menţii acolo. Un clip nostim poate fi găsit de oricine pe Internet sau se poate întâmpla ca cineva să scrie un articol genial. Traficul vine. Din nefericire, dacă clipurile amuzante nu continuă să apară, acesta scade drastic. Dacă restul articolelor sunt foarte proaste, cititorii îţi vor pleca“, atenţionează bloggerul.
Lui Sebastian Bârgău nu i-a plăcut niciodată să aibă şef, iar cu ajutorul blogului a reuşit să evite acest lucru. Aceasta nu înseamnă că nu răspunde în faţa nimănui, chiar dacă din afară aşa pare. „Dacă mă gândesc bine, răspunzi în faţa mai multor oameni decât în faţa unui şef – a advertiserilor, a cititorilor. Şi responsabilităţile sunt mari pentru că acum vorbim despre imaginea şi credibilitatea unui blogger. Nu poţi recomanda produse de proastă calitate, trebuie să ai grijă la ţepe, orice îţi poate scădea credibilitatea şi influenţa în rândul celor care te citesc. Prin urmare trebuie să fii foarte atent şi să gândeşti foarte mult înainte de a scrie, trebuie să vezi dacă recomandările pe care le faci sau ideile pe care le pui pe blog nu îţi fac mai mult rău decât bine“, menţionează antreprenorul.
Promovarea, cheia succesului în acest business
În cele mai multe cazuri, felul în care scrie un blogger face diferenţa. Dacă o face bine, are foarte multe şanse de a deveni cunoscut. Însă, pentru a obţine şi bani, acest lucru nu este suficient. Ca şi în viaţa reală, şi pe Internet există concurenţă. Banii pentru o campanie sunt limitaţi. Pe lângă faptul că bloggerul scrie bine, are nevoie şi de promovare din partea celorlalţi colegi de breaslă. Şi atunci intervine partea materială. Imaginaţi-vă că apare pe piaţă un ziar nou, necunoscut, dar cu redactori care scriu foarte bine. Oare ziarele concurente îl vor promova? Cam aşa este şi în blogosfera românească atunci când vine vorba despre bani. E logic să preferi ca suma X dintr-o campanie să fie împărtiţă la Y bloggeri decât să o împarţi la Y+10 bloggeri, nu? Pe lângă aceasta, nu doar faptul că un blogger scrie bine îl face să câştige bani. Degeaba scrie bine dacă influenţa lui este aproape de zero şi nu poate vinde nimic. „Sunt multe cazuri de bloggeri care au foarte mult trafic dar, când vine vorba de un advertorial sau când trebuie să-şi convingă cititorii să intre pe un alt site, eşuează lamentabil“, susţine antreprenorul.
Implicat în campanii de responsabilizare socială
Anul trecut, Sebastian Bârgău a fost implicat împreună cu un prieten în proiectul „Redescoperă România pe două roţi“ – proiect ce a constat în vizitarea ţării pe motocicletă şi obţinerea, de la toate autorităţile locale din fiecare judeţ, o ştampilă aplicată pe o hartă. Această hartă urma să fie scoasă la licitaţie pentru un blogger cu dizabilităţi, care avea nevoie de bani ca să-şi consolideze casa. În plus, a dorit să arate că bloggingul nu se face numai din faţa calculatorului. „Pe de altă parte, am promovat condusul responsabil pe motocicletă şi, ţinând cont că în 11 000 de kilometri parcurşi nu am avut niciun accident şi nu am luat nicio amendă, consider că scopul a fost îndeplinit. În ultimul rând, mi-am îndeplinit un vis pe care-l aveam de foarte mulţi ani, şi anume să văd toată România. În concluzie, consider că proiectul a fost un succes şi că am reuşit să bifez toate obiectivele stabilite“, concluzionează el.
Ponturi ca să ai succes în blogging
•Pentru a avea o şansă să ai succes în blogging trebuie să cunoşti gramatica limbii române.
•Să nu foloseşti un limbaj de tip messenger: „tz“, „sh“.
•Să ştii când „fii“ se scrie cu doi i şi când doar cu unul singur.
•Fără virgule între subiect şi predicat şi fără cratime puse greşit.
•Trebuie ca textele să fie originale şi relevante. Nu interesează pe nimeni ce-a făcut căţelul tău dimineaţă şi, dacă interesează, atunci publicul acela nu este relavant pentru campanii care ar putea să fie plătite.
•Nu critica bloggerii consacraţi. Ei au mai multe relaţii în rândurile agenţiilor de PR şi pot refuza campaniile atunci când trebuie să participe la ele şi cei care-i înjură.