Radiografia corporaţiilor prin ochii expertilor – de la A la Z
Amfitrionii conferinţei, Iuliana Stan, Managing Partner Human Synergistics România şi Adrian Stanciu, Organizaţional Development Consultant, antreprenor şi profesor au ghidat discuţiile în vederea maximizării obiectivului de a răspunde întrebării ce a stat la baza evenimentului: cultură sau structură?
Evenimentul a debutat într-o nota optimistă, tonul fiind dat de corul “Bravissimo”, care a subliniat prin melodiile interpretate importanţa deschiderii către schimbare.
Conferinţa numită “Change to perform. Culture or structure” a fost organizată de Revista CARIERE pentru a marca primul deceniu de prezenţă a Human Synergistics pe piaţa din România. Cu această ocazie au fost invitate nume importante din business-ul românesc, care au împărtăşit experienţele legate de valorile pe care au fost clădite strategiile companiilor din care fac parte: Iulian Stanciu, CEO eMag, Omer Tetik, CEO Banca Transilvania şi Marius Popescu, CEO ING Asigurări de Viaţă.
Pentru Iulian Stanciu valorile comune ale echipei au fost mereu cel mai important factor în conducerea organizației. Între ele, încrederea pe care oamenii şi-o acorda e esenţială, mai ales ca la început nu se puteau baza decât unii pe ceilalţi.
“Cultura organizaţionala era simplă. Ce faceam eu faceau şi restul. Apoi, pe măsură ce am crescut, mi-am dat seama că am nevoie de instrumente pentru a-i măsura pe cei care îmi treceau pragul. Mai ales că nu aveam un departament de HR”, spune Iulian Stanciu, CEO eMag.
Omer Tetik spune că, la noi în ţară, cele mai bune afaceri se fac în domeniul financiar şi în cel de sănătate, însă nici alte sectoare nu trebuie ignorate.
“Trebuie să ne uităm şi la sectoare precum IT şi altele, pentru ca acesta este pasul evolutiv spre care tindem – asta dacă vrem să ne dezvoltăm, dacă vrem să rămânem în România şi să facem afaceri aici”, a declarat şeful BT.
Marius Popescu este un CEO cu provocări ce vin odată cu locul de vârf în business. Să ajungi acolo este uşor, dar mai greu este să te menţii. Astfel că, el se întreaba constant ce poate face mai mult pentru a se menţine pe poziţia de top.
Alături de aceştia au fost oaspeţi de peste hotare, precum Robert Cooke – CEO Human Synergistics International, Janet Szumal – Senior Research Associate for Human Synergistics International, Shaun McCarthy – Chairman of HS Australia & New Zealand, Linda Sharkey – HR Executive & Business Strategist și Lorraine McCarthy – Counsellor & Coach Human Synergistics Australia & New Zealand.
Invitaţii cu renume mondial au transmis audienţei formată din reprezentanţi din top şi middle management-ul celor mai importante companii din România, cunoştinţele acumulate de-a lungul timpul, informaţii legate de aprofundarea culturii organizaționale și leadership-ului în companii.
Astfel, Robert Cooke le-a vorbit liderilor din plan local despre organizarea, cultura şi gândirea pozitivă dintr-o companie. “Mintea constructivă există deja, problema este să ajungem să o accesam. Ce trebuie să schimbăm, să ajungem să fim mai constructivi, în termeni de alterare a organizaţiei, de modificare a abordărilor liderilor. Dacă schimbarile le faci prin pedeapsa atunci misiunea va fi una imposibilă, dar, în schimb, dacă faci acest lucru prin mişcări pozitive”, a afirmat Cooke.
Din analiza a mai rezultat faptul că, în foarte multe companii, nu există o cultură a mentoratului, şefilor fiindu-le teamă că dacă îşi educă sau învaţă prea mult subordonaţii aceştia ar putea să le ia locul, într-un viitor apropiat. Acest mod de gândire, poate distruge eficienţa unei companii, au arătat experţii Human Synergistics International.
De asemenea, în opinia lui Janet Szumal, “dacă marile companii din zona de cultura <anglo> sunt orientate către o gândire constructivă, mai umană, altele precum cea din România (est-europene), se identifică printr-una foarte agresivă, individualistă”. Afirmaţiile au la baza studiile şi analizele Leadership/Impact, The AMA DISC Survey, and the Challenge Series.
Ultima parte a evenimentului a cuprins două workshop-uri prin intermediul cărora invitaţii au putut discuta cu experţii Linda Sharkey și Lorraine McCarthy despre “cum să te preţuieşti pe tine însuţi” dar şi “managementul talentului”.
Pe toata durata conferinţei, alături de invitaţi şi gazde, s-a aflat Paul Dumitru, care a sintetizat grafic cele mai importante momente şi informaţii ale întâlnirii.
Partenerii noştri, EventLink360, paparatzi.ro şi BallonRouge, ne-au oferit suportul în derularea evenimentului.
Mai multe imagini din cadrul evenimentului puteţi găsi aici.