11 indicii ca ar trebui să-ţi dai demisia
Cele mai multe zile ni le petrecem la serviciu, iar colegii ne devin prieteni sau duşmani şi felul în care ne simţin la birou afectează modul în care privim realizările noastre în viaţă. Aşa că dacă sunteţi sătui de locul vostru de muncă şi vă gândiţi că ar cam fi cazul să cutaţi altceva, cum aflaţi sigur că este timpul să vă daţi demisia? Nu vă repeziţi dacă problema nu persită, dar dacă vă luptaţi cu ea timp de mai multe luni, e mai bine să demisionaţi, ne sfătuieşte Psychology Today, citat de Business Insider.
1. Eşti permanent plictisit
Când slujba începe să se simtă tot mai multă precum “munca” şi simţi că ai devenit o maşină, s-ar putea ca job-ul să nu fie pentru tine. Dacă ştii totul înaintea colegilor, atunci e timpul să pleci, potrivit U.S News. Deşi plictiseala este un sentiment standardizat, sentimentul prelungit de plictiseală poate duce la probleme psihologice şi fizice, precum anxietate şi depresie. Dacă îţi petreci cea mai mare parte a zilei de lucru jucându-te pe calculator sau navigând pe internet, e timpul să-ţi dedici timpul unei alte cauze.
2. Aptitudinile tale nu sunt luate în serios
Ştim cu toţii că uneori eşti nevoit să accepţi sarcinile care îţi sunt date, să rămâi cu ele pentru un timp, până când vei avea ocazia să-i demonstrezi şefului că eşti capabil să-ţi iei pe cap mai multe responsabilităţi. Dacă faci asta de ceva vreme şi totuşi rămâi blocat în aceeaşi poziţie, care nu-ţi permite să-ţi pui în valoare abilităţile, ei bine, e timpul să-ţi dai demisia.
3. Nu aspiri la postul şefului tău
Dacă nu te vezi făcând nimic din ce face şeful tău în fiecare zi, nu există niciun motiv să aspiri la un post similar. Întreaba-te mereu dacă ţi-ar plăcea să fii in locul lui, căci altfel nu merită să te agiţi. Dacă nimic nu te mai motivează, atunci nu e o pasiune pentru tine. Situaţia va fi ciclică – dacă nu faci ce-ţi place, nu vei ştii niciodată ce potenţial ai cu adevărat şi regretul te va bântui mai târziu în viaţă.
4. Ai un şef al dracului
Atitudinea şefului tău te poate afecta şi în afara orelor de lucru şi astfel îţi va afecta aspectele importante din viaţa ta, cum ar fi căsnicia şi alte relaţii intime. Dacă şeful este insistent, arogant şi încearcă să te manipuleze oricând are ocazia, e timpul să pleci.
5. Nu-ţi plac oamenii din conducere
Oamenii din conducere au o influenţă puternică asupra culturii locului de muncă, aşa că dacă nu-ţi place stilul lor de management, cel mai probabil nu-ţi va plăcea nici cultura organizaţională de la slujbă. De exemplu, dacă eşti ecologist pasionat şi tot ceea ce fac ei este să fabrice produse periculoase pentru mediu, e timpul să te întorci la standardele tale.
6. Eşti permanent iritat de toţi colegii, chiar şi de către cei care nu ţi-au făcut niciodată nimic.
7. Te gândeşti permanent la bani
E adevărat că cei mai mulţi dintre noi ne gândim des la bani, dar nu trebuie să te îngrijorezi, asta nu se întâmplă neapărat din cauză ca eşti un cheltuitor împătimit, dar s-ar putea să nu fii plătit suficient. Dacă eşti de multă vreme în aceeaşi companie, încearcă să vorbeşti cu conducerea despre asta. Asigura-te ca argumentele tale sunt aplicabile, apoi cere o evaluare. Dacă cei de la conducere nu vor să-ţi dea mai mulţi bani, în concordanţă cu volumul tău de muncă, poate că ar fi cazul să găseşti o companie care te va plăti fără să-ţi lase impresia că-ţi face o favoare. Cu alte cuvinte, asigurate că eşti plătit conform muncii depuse, şi apoi află dacă firma îţi va putea satisface aşteptările financiare. Dacă drumul duce către fundătură, ei bine, acelaşi lucru face şi job-ul tău.
8. Compania nu investeşte în tine
Când firma la care lucrezi te ajută, se face o diferenţă uriaşă în felul în care abordezi munca şi viaţa. Te simţi obligat să dai şi tu mai mult pentru ei. Este o relaţie sănătoasă, care implică încredere şi responsabilitate. În contrast, dacă firma nu investeşte nimic în tine, atunci înseamnă cu nu e spaţiu pentru stimularea unei creşteri. Şefilor tăi nu le va păsa că ai muncit din greu ca să fii promovat şi nici nu-ţi vor acorda marirea de salariu de care ai disperată nevoie.
9. Aspectul tău s-a schimbat radicat – şi nu în bine
Uita-te în oglindă. Dacă job-ul îşi lasă amprenta asupra ta şi rezultatul nu e cel dorit, e timpul să te gândeşti la câteva lucruri. Când te simţi bine sau mândru despre un anumit lucru, vei încerca să arăţi cât mai bine – aspectul şi încrederea sunt în legătură directă. Aşa că dacă ai luat mult în greutate sau, dimpotrivă, dacă aţi slăbit sau aţi făcut cearcăne, este evident că job-ul are influenţe negative asupra ta. Psychology Today susţine că stresul, teama sau lipsa entuziasmului îţi poate seca puterile şi îţi vor afecta performanţa, ceea ce va duce la o situaţie de pierdere în toate direcţiile
10. Compania dă faliment
Da, nu vrei să părăseşti compania la care ţii şi cu care ai trecut prin vremuri dificile, dar dacă deja ai remarcat mai multe indicii că firmei îi merge prost, ei bine, ai putea face parte din următorul exod în masă.
11. Pur şi simplu ştii
Dacă te gândeştii la asta de ceva timp şi ştii sigur că este timpul să o faci, dar îţi este frică de necunoscut, e timpul să-ţi asculţi vocea din interior. E posibil să fie mai greu la început, dar cel puţin ai ocazia să te apuci de lucruri mai importante pe viitor.