2,5 milioane de euro investiţi în responsabilitate socială
De exemplu, Grupul CEZ România şi-a început activitatea de responsabilitate socială odată cu intrarea pe piaţa din România. Printre proiectele CSR pe termen lung derulate în primii ani ai companiei în Oltenia se numără parteneriatul cu AIESEC Craiova, care a cuprins proiectele educaţionale transfrontaliere adresate elevilor de gimnaziu şi liceu, parteneriatul cu clubul craiovean de karate WASHI — prin care copii cu vârste între 7 şi 15 ani au ocazia să se antreneze şi să participe la competiţii naţionale şi internaţionale —, dar şi parteneriatul pentru educaţie ecologică cu şapte şcoli din Râmnicu-Vâlcea.
În comunele dobrogene Fântânele, Cogealac şi Grădina, odată cu înfiinţarea celui mai mare Parc Eolian pe uscat din Europa, CEZ a construit şi peste 190 de km de drum, a deschis Centrul Medical de Permanenţă din Cogealac şi a realizat proiecte de mediu şi educaţionale. Ulterior, alte proiecte au fost dezvoltate odată cu preluarea sistemului hidroenergetic din Caraş-Severin, dar şi la intrarea pe piaţa din judeţ ca producători de energie hidro. Chiar dacă aparent energia nu are legătură cu poezia, CEZ este partenerul comercial unic al Festivalului Internaţional de Poezie „Porţile Poeziei”, aflat pe locul opt în Europa în rândul festivalurilor de profil.
Compania însă şi-a dezvoltat businessul în România, prin urmare şi responsabilizarea faţă de societate a crescut proporţional, odată cu înfiinţarea platformei Energie pentru Bine. „Este mai mult decât o platformă de CSR, este un deziderat şi un angajament al nostru faţă de comunitate. Dezvoltăm proiecte cu impact pozitiv pe termen lung asupra comunităţii, orientate în cinci mari direcţii: sănătate, educaţie, mediu, infrastructură şi cultură”, spune Martin Zmelik, Preşedintele Directoratului CEZ România.
Criteriile pe care cei de la CEZ România le urmăresc atunci când aleg proiectele pe care le sprijină sunt următoarele: să fie sustenabile, să aibă un impact semnificativ pe termen lung pentru o parte cât mai mare a comunităţii locale, să răspundă unor nevoi stringente ale comunităţii şi să facă o diferenţă importantă în bine în vieţile oamenilor.
„Sigur că este foarte greu să acoperi toate nevoile unei comunităţi şi că acestea se diversifică în mod continuu. Dar fiecare ocean începe cu prima picătură. Investiţia Grupului CEZ în România depăşeşte 2,5 milioane de euro şi ne propunem să continuăm să investim într-o viaţă mai bună şi în viitor”, spune Martin Zmelik.
În ceea ce priveşte schimbarea pe care aceste proiecte au produs-o la nivelul companiei, Preşedintele Directoratului spune că satisfacţia realizării acestor acţiuni vine din zâmbetele copiilor care descoperă educaţia, sentimentul de împlinire al angajaţilor care ştiu că au contribuit la un viitor mai curat, mulţumirea dascălilor şi medicilor că pot desfăşura un act profesional de calitate sau satisfacţia artiştilor care îşi pot exprima trăirile în faţa unui public. „Dincolo de satisfacţii rămân lecţiile noastre învăţate. Învăţăm despre nevoile oamenilor care ne sunt consumatori şi clienţi, despre viziunea lor asupra vieţii, despre ce îşi doresc de la noi şi cum le putem fi alături”, adaugă Preşedintele Directoratului CEZ România.
Implicarea angajaţilor
Angajaţii CEZ se familiarizează din ce în ce mai mult cu conceptul de voluntariat, încurajaţi prin programe concepute în aşa fel încât să îi implice alături de familiile şi de prietenii lor. La acţiunile de plantare, de exemplu, angajaţii au venit în număr semnificativ alături de copii, familie şi prieteni. Maratonul Olteniei a fost o altă ocazie în care angajaţii voluntari CEZ au pus umărul la buna organizare a evenimentului şi au participat la competiţii, răsplata principală fiind un weekend de calitate alături de echipă şi de cei dragi. Primul exemplu de voluntariat a fost dat chiar de managementul Grupului prin Preşedintele Directoratului CEZ România, Martin Zmelik, care a participat la acţiunile de plantare din Oltenia şi la Maratonul Olteniei, la proba de ciclism.
Proiecte CSR
Grupul CEZ România s-a implicat în viaţa comunităţii sărbătorind momente speciale sau punând umărul la atenuarea efectelor unor dezastre, alături de cei mai performanţi, dar şi de cei mai deznădăjduiţi membri ai acesteia. Câteva dintre proiectele realizate sunt prezentate mai jos:
- modernizarea condiţiilor medicale în Spitalul Judeţean de Urgenţă Caraş-Severin, Spitalul Judeţean de Urgenţă Dolj, Clinica de Pediatrie Filantropia din Craiova;
- o serie de şcoli şi grădiniţe din Caraş Severin şi Constanţa modernizate şi echipate complet;
- mii de copaci plantaţi cu sprijinul angajaţilor CEZ în Oltenia;
- Caravana cu Poveşti, care de mai bine de un an deschide apetitul pentru lectură şi cunoaştere al copiilor defavorizaţi din judeţele Dolj şi Mehedinţi;
- două proiecte care promovează un stil de viaţă sănătos în Oltenia: Via Sport şi Maratonul Olteniei;
- două cărţi despre istoria şi personajele marcante ale Olteniei;
- un sistem de colectare selectivă a deşeurilor în comuna Grădina din judeţul Constanţa;
- sponsorizări cu echipamente şi dotări pentru Inspectoratele Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă din Dolj, Olt, Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Argeş, Teleorman şi Caraş-Severin, etc.