Cu răbdarea treci și marea….
Poate vă sună cunoscute aceste cuvinte, le rostiți / gandiți voi înșivă sau le auziți la cei din jurul vostru. Poate sunt momente când simțiți că nu mai aveți răbdare, nu puteți sta pe loc, vreți ca lucrurile să se întâmple acum, nu mâine, nu peste 1 luna sau 1 an….
Atunci când ești manager și ești și nerăbdator, combinația poate fi un cocktail exploziv.
Am lucrat ca și coach cu mulți “middle managers” în ultima perioadă și, la un moment dat, am conștientizat că cea mai des întâlnită trăsătura personală pe care aceștia doreau să o poată schimba era “nerăbdarea”. Fără să fie din aceeași companie sau să se cunoască între ei, obiectivele lor erau foarte mult legate de eficiență: folosirea eficientă a timpului sau a resurselor pe care le au, să îndeplinească sarcini cât mai multe într-un timp cât mai scurt sau cu oameni cât mai puțini …Paradoxal, exact graba și nerăbdarea erau cele care îi faceau să fie mai puțin eficienți, înstrăinându-i de oamenii cu care lucrează sau de familie.
Coachingul le-a adus conștientizarea că pentru a-și face treaba cum trebuie este necesar să vadă în ceilalți niște indivizi capabili, cu nevoi și capricii personale și cu care pot colabora. Asta ar însemna să aibă încredere în ceilalți și nu să se raporteze la ei ca și cum ar fi niște roboți insignifianți, a căror singură contribuție constă în faptul că pot să se încadreze într-un deadline sau că pot să livreze într-o situație anume.
Unul dintre comportamentele cel mai greu de “dezvățat” pe care l-am antrenat a fost faptul că dacă tu crezi că te-ai lămurit cum merg lucrurile…devii foarte nerăbdător cu aceia care înca nu le-au înțeles. și asta chiar distruge relațiile!
Atunci când investim prea multă energie la slujbă, valoarea muncii crește în mintea noastră până la punctul în care ajunge să minimizeze orice altceva. Atenția se orientează excesiv de mult pe sarcini și mult prea puțin pe oameni și relații. Până la urmă și nerăbdarea începe să aibă un impact negativ asupra deciziilor de afaceri. Lucrurile încep să o ia razna cand te simți prea presat.
Cele mai multe decizii luate în procesul de coaching au fost de a-și da timp și spațiu de a acționa (în studiul creativității această etapă se numește “incubare” = acea activitate subliminală de procesare paralelă ce se dasfășoară în minte atunci când nu încercăm în mod conștient să rezolvam o problemă). Unii și-au dat un ragaz de câteva zile pentru reflecție asupra unor situații presante, ca să ajungă să vadă problemă din mai multe unghiuri, fără să se forțeze să ia o decizie pe loc. Alții i-au implicat și pe cei din jur, delegând din activități. Alții au învățat să asculte mai mult.
Cu răbdarea treci și marea, spune o vorbă din popor sau expresia pe care eu o folosesc cel mai des este legată de acceptarea procesului de evoluție “indiferent câți oameni sunt implicați sau cât de deșteaptă este mama, un copil tot în 9 luni se naște”. Înțelepciunea populară ni se pare deseori simplistă, dar tocmai simplitatea ei are de fapt valoare.
Rodica Obancea este Coaching Partner HART Human Resource Consulting si are o competenta de coaching certificata de International Coach Federation. Competenta si energia le investeste in directia excelentei si a performantei. Lucreaza in proiecte organizationale, antrenand manageri, antreprenori si echipe pentru a fi performanti.
Pentru mai multe detalii despre HART Consulting click aici.